942 entry daha
  • pek bilinmese de; 18. yüzyılda dağılma eşiğine gelen polonya (lehistan), rusların, almanların ve avusturya'nın egemenliği altında yaşamaya başladılar. bağımsızlığını yitiren polonya'ya ilk yardım elini uzatan osmanlı devleti olmuştur. polonya'nın bağımsızlık hareketini desteklemiş ve polonyalı göçmenlere ülkemizi açmışlardır.

    istanbul'da yaşayanlar bilir; beykoz'da halen daha osmanlı zamanında göçenlerin kurmuş olduğu polonezköy, varlığını günümüzde de sürdürmektedir.

    türkiye cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından ise; türkiye cumhuriyeti'ni tanıyan ilk avrupa devletidir polonya. hatta ismet paşa zamanında şöyle bir anı da tarih kitaplarında yer almaktadır;

    nazi almanyasının, istanbul'daki büyükelçisi von papen 2. dünya savaşı'nın sonunda çekoslovakya'ya ait olan ankara'daki elçlik binasının, anschluss antlaşması gereğince almanlara ait olması gerektiğini dile getirmişti. papen'in isteği kabul edilip, bina almanya'ya verilmişti. daha sonra nazi orduları 1939'da polonya'yı işgal edince, van papen tekrar türk hükumetine gidip, mevcut polonya elçilik binasının da almanya'ya verilmesi gerektiğini söylemişti.

    zamanın cumhurbaşkanı ismet inönü, bu isteğe karşı çıkıp alman elçisine; "bizim, polonya ile ananevi bir dostluğumuz var. geçmişte, polonya'nın taksimi zamanında, türkiye polonya büyükelçisi'nin gelişi için 150 sene beklemiştir. şimdi çok kısa bir müddet için polonyalı dostlarımızı kıramam ve sizin bu talebinizi türkiye katiyen yerine getiremez" deyip, alman büyükelçisi'ni geri göndermiştir.

    her ne kadar yeni nesil polonya gençliği türkiye ile olan bu tarihsel ilişkileri bilmese de, polonya ile aramız her daim iyi olmuştur ama gel zaman git zaman, polonya halkı git gide ırkçı bir halka dönüşmüştür.
760 entry daha
hesabın var mı? giriş yap