9 entry daha
  • winckelmann kendi çağının sanat tarihçisidir. ancak winckelmann'ın çağında henüz sanat tarihi bir akademik disiplin olmadığı için belli kuralları da yoktur.
    örneğin ilk sanat tarihi kürsüsü viyana'da kurulduğunda alois riegl sanat tarihinde üsluplar arasında bir hiyerarşi oluşturulamayacağı, sanat tarihçisinin yapması gerekenin bu üslupların özgünlüğünü ortaya koymak olduğu gibi bir yaklaşım getirmiştir. yani objektiflik kuralı.

    buna karşın winckelmann'ın antikçağ sanat tarihi isimli eserinde görüleceği üzere antik çağ ve rönesans sanatının gerçek sanat olduğunu öne sürerken, maniyerizm veya ortaçağ sanatını barbarlık olarak nitelendirmiştir. yani üsluplar arası bir hiyerarşi kurmuştur.

    ancak winckelmann iyi bir araştırmacı ve gözlemcidir. buna bağlı olarak sanat yapıtlarında doğru bilinen yanlışları başarılı bir biçimde ortaya koymuş ve antik roma ve yunan yapıtlarını hakkıyla incelemiştir. ve dönemin şartlarına da bağlı olarak klasik yapıtları gündeme taşıması üzerine neo-klasik sanatın ortaya çıkmasına hatrı sayılır bir katkı sağlamıştır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap