115 entry daha
  • bir önceki hikayem için: (bkz: #113544605)

    aradan geçen süre içerisinde, hem mekanik hem de görsel olarak yol katettik.

    1. gaz yememe
    lpg kalibrasyon ayarı, lpg filtresi değişimi, buji - buji kabloları, yağ / filtre bakımı tamamlandı.

    sorun lpg kalibrasyon ayarının bozuk olması imiş. aracınız benzinde tekliyor, gaz yemiyor (soğukken), fakat lpg'de düzgün çalışıyorsa bile sorun lpg'de olabilir. ben enjektörler işiyordur diye düşünürken, kalibrasyon ayarıyla sorun çözüldü.

    direksiyon boşluğunun sebebi, direksiyon mafsalı (direksiyon orta mili olarak da bilinir)'nın direksiyon merkezine bağlandığı mil ile arasında oluşan freze boşluğu idi. artıp / azalan bir boşluk olmamasına ve muayeneden de o şekilde geçmesine rağmen, beni rahatsız ediyordu.

    eski de olsa hiçbir araba o şekilde binilmeyi haketmez.

    öte yandan, sorunun mafsalda olduğunu şu şekilde anladım:

    direksiyondan çıkan mili araç içerisinden, çıktığı noktaya kadar takip edin. normalde biri ince (aracın dışına çıkan) biri daha kalın (direksiyonu bu mile bağlayan) 2 çubuk göreceksiniz.

    kalın olan (direksiyona daha yakın olan) çubuğu döndürmeye çalıştığınızda boşluğu hissediyor, fakat ince olanı döndürdüğünüzde herhangi bir boşluk görmüyorsanız, sorununuz direksiyon mafsalındadır. değiştirirseniz problem çözülür.

    ustaların söyledikleri:

    1) punta kaynak yaptır (yani kaza anında iç içe geçmesi gereken iki mil, kaynak yüzünden geçemesin ve böğrüne saplansın, oracıkta öl)
    2) direksiyon merkezi falan komple değişmesi lazım (oha)
    3) abi muayeneden geçmişsin işte böyle kullan (öff)

    ...

    fiat'ımız var ise, 7zap.com sitesine giriyoruz. aracımızın marka modelini seçip diyagramlar üzerinden istediğimiz parçayı buluyoruz. ilgili parça koduyla parçacıya sipariş veriyoruz, gelen parçamızı işçilik ücreti vererek değiştirtiyoruz.

    voila!

    örnekli anlatım (fiat bravo için direksiyon mafsalı arıyorduk):

    https://7zap.com/…6/manufacturer/412/1.41201s00.1-0

    3 numaralı parça direksiyon mafsalımız. kodu: 46767792

    google üzerinde arama yapıyoruz ve sonuç:

    https://unluoto.com.tr/…-jtd-fiat-brava-bravo-marea

    işte bu kadar. ben parçacıdan 1000 tl toslayıp aldım, keşke buradan alsaymışım :(

    öte yandan, kara jantlar ve eski arka lastiklerimle daha fazla devam etmek istemediğimden, bir takım yeni lastik ve fiat tipo orjinal jantlarını taktım.

    neden başka bir jant değil?

    14 inç, göbeği ve offseti uygun herhangi bir marea / brava / bravo jant bulsaydım onu takardım. aftermarket jant hiç düşünmedim, çünkü aynı markanın farklı modellerinin jantı bile değişebiliyorken, aftermarket jantların uyumsuzluğuyla uğraşmak istemedim. neden uyumsuz olduğu başka bir entrynin konusu olsun, sadece şunu söyleyeyim: jantı porya göbeğine oturtmak için plastik göbek kullanılması gereken hiçbir jantı arabanıza takmayın.

    jant lastik sonrası şöyle olduk:

    https://eksiup.com/p/7v430582w9af

    tavanın zımparalama, pasta cila işlemlerini tamamladım. her haftasonu 2 - 3 saatten yaklaşık 1,5 ay kadar sürdü. bu işlemlerden sonra tavanımız da şöyle oldu:

    https://eksiup.com/p/764305832joi

    aynı şekilde, arka stop lambalarını da 20 yılın çiziğinden, pisliğinden, 3000 numara su zımparası + ince pasta yöntemiyle arındırdım, şu şekil:

    https://eksiup.com/p/5g430584ypax

    önceki sahipleri varex kumandalı egzoz takmışlar, araç bağlanınca söküp orjinale çevirmişler, fakat varex egzozun ucunu dışarı verdikleri tampon kısmı kesik vaziyette idi. (bravoların egzoz ucları orjinalde sol arka tekerin altına doğru bakar, tampondan baktığınızda göremezsiniz) bu kesik beni rahatsız ediyordu, paslanmaz krom egzoz ucu ekledik (son susturucuyu da yine paslanmalara karşı siyaha boyadım):

    https://eksiup.com/p/u2430586fztu

    iç aksamda daha büyük değişiklikler oldu. eski koltukları bir önceki hikayede görebilirsiniz, yenisi ise şu şekilde (tay tüyü, yazın serin kışın sıcak tutan cinsten):

    https://eksiup.com/p/8t430587wh38

    vites körüğü vites topuzu ile beraber değişti, kol dayama olmadan da uzun yolda olmuyordu ne yazık ki:

    https://eksiup.com/p/54430588pmz3
    https://eksiup.com/p/yf430589y8oa

    toplam paket iç kısım:

    https://eksiup.com/p/xw430590zj89

    toplam paket dış kısım:

    https://eksiup.com/p/i443059167hs
    https://eksiup.com/p/5o430592uw85

    şu fotoğrafta da hava filtre kutusundan çıkıp, gaz kelebeğine giren, meşhur dökme demir körüklü borumuzu görebilirsiniz (oradaki orjinal parçayı hala arıyorum, eğer elinde olan varsa lütfen bana ulaşsın):

    https://eksiup.com/…jhoqqzp8lc436e0ypc9jkc17o430594

    direksiyondaki boşluğun çözümü ile beraber 2 sorunumuz kaldı yalnızca:

    1) vites kolundaki boşluk (şanzıman takozu ve eğer sorunluysa vites aktarım kolları yenilenecek)
    2) ön taraftaki lokurdama (özellikle hız tümseklerinde) bunun sebebine baktırmam gerekecek.

    sanırım bir sonraki hikayede tüm bunlar tamamlanıp, ön arka tamponları da boyayarak kendimce restorasyon işlemini tamamlamış olacağım.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap