7 entry daha
  • melek özlem sezer’in yazdığı, masallardaki üstü kapalı cinsiyet rollerini irdeleyen kitaptır.

    ilk basımlar “evrensel basım yayın” tarafından yapılmış ve 2017’den itibaren kor kitap’tan basılmaya başlamış. ben de bu yayınevinin dördüncü basımını okudum.

    öncelikle yazar ile tanışalım. kendisi radyoda masal programları hazırlayıp sunan, seslendirme yapan ve animasyon senaryoları yazan, çocuk edebiyatı, masal, öykü gibi alanlarda çalışan biri.

    kitabın arka kapağını okuduğunuzda “bir ölü olan pamuk prenses’in öpülmesi bizi neden dehşete düşürmez? cam tabut, camdan pabuçlar ne anlama gelir?” gibi cümleler yer alıyor. ben başta masallar üzerinden içerik analizi yapıyor sanmıştım ancak konu başlıklarıyla ilerliyor. maddeler halinde yazayım ana başlıkları.

    1.ilk öpüşme ve erginlenme törenleri
    2. yuvadan ayrılmanın anlamı
    3. kahramanlık miti ve kadınlar
    4. itaat
    5. çocuğun ev halleri
    6. kültürel bir dayatma: bağımlılık
    7. femme fatale anne, saf kız
    8. kadın korkusu
    9. güzelliğin masaldaki yazgısı ve çağın koşullarıyla karşılaştırılması
    10. evlilik

    başlarda kitabın dili çok kopuk geldi, okurken başka diyarlara gitti dikkatim ancak ilerledikçe daha akıcı gelmeye başladı. “ben hiç bu açıdan düşünmemiştim” dememi sağladı birçok noktada.

    --- alıntı ---

    “kızlara öfkenin dişil olmadığı, öfkeli erkeği sakinleştirmeninse olgun kadın kimliğini gösterdiği öğretilir. böylece erkek, öfkeyi flört etmek için kullanır. bu, kıza gelip onu sakinleştirmesi ve bu sürecin çifti birbirine yakınlaştırması için yapılan çağrıdır. masallarda kızgın olmak ve bu yüzden vicdansız olanla iştigal etmek, yalnızca erk sahibi veya doğaüstü, genellikle de kötü kalpli kadınların ayrıcalığıdır. kızlar yasaklanan kızgınlığı ‘kırılma’ ya da küsme ile ikame eder.”

    --- alıntı ---
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap