2 entry daha
  • ing. warp motoru

    star trek'te warp teknolojisine ula$mi$ bir irkin yildizlararasi i$iktan hizli seyahat icin gemilerinde kullandigi teknoloji. her irkin warp motoru uygulamasi farkli olsa da federasyon*un kullandigi ve 2063 yilinda zefram cochrane tarafindan icat edilen versiyonu yakla$ik olarak $u $ekildedir :

    1) warp cekirdegi* :

    1a) yakit : federasyon warp motorunda yakit olarak doteryum ve anti-maddesi yani antidoteryum kullanilir. bilindigi gibi madde ve anti-maddenin birle$iminden buyuk miktarda enerji aciga cikar. yanma odasina doteryumun ta$inmasi icin madde enjektoru*, antidoteryumun ta$inmasi icin de antimadde enjektoru* kullanilir.

    1b) enerji : yanma odasinda madde ve anti-maddenin birle$imi dilityum kristalleri araciligiyla regule edilir ve buyuk miktarda enerji iceren plazma(electro plasma) aciga cikar.

    2) transfer : reaksiyon sonrasinda aciga cikan plazma yildiz gemisinde kullanilacagi yere elektro plazma sistemi*'ni olu$turan manyetik iletim hatlari* araciligiyla ta$inir. plazmanin buyuk miktari warp alani* olu$turulabilmesi icin plazma enjektorleri`*ne getirilir.

    3) warp alani : plazma enjektorleri ta$idiklari plazmayi, yuksek radyasyonun gemiye ve murettebata zarar vermemesi icin geminin ana iskeletine kolonlarla baglanarak ayrilmi$ nacelle adi verilen unitelere getirirler. bir warp alani olu$turulabilmesi icin cift sayida nacelle gerekmektedir. bu nacelle'lerin icleri yuksek radyasyona dayanikli malzemeyle kaplanir. her bir nacelle icerisinde tungsten, magnezyum gibi madenlerden yapilan warp bobinleri* yer alir ve plazmayi kullanarak kararli bir warp alani olu$tururlar.

    4) yardimci uniteler
    4a) jefferies tupleri* : gemi icerisinde turbolift haricindeki eri$imi saglayan tunellerdir. nacelle'ler icerisinde de bulunur.
    4b) bussard kollektorleri* : her bir nacelle'in on tarafinda yer alan ve geminin ihtiyaci olan doteryumun bir kismini uzay bo$lugundan toplamaya yarayan aygitlardir.

    *
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap