2 entry daha
  • sancili bir istir, grup sinirlarini* asmayi gerektirir. bu grup sinirlari ki yeri geldiginde kanla cizilir. passing bir acidan bakildiginda mis gibi yapmak olarak gorulur, olmadigin bir seymissin gibi gorunmeye calismak yani. oysa bu sadece bakanlarin gordugudur. bir insan o "gecis"e karar verirken, gecisi gerceklestirmeden once, gecisi gerceklestirirken ve sonrasinda azapli bir hayat surer. tabii ki bu gecisin maddi veya manevi getirisi daha fazladir ki butun bu zorluklara katlanir ama bu yasanan zorluklari kucumsememiz veya gormezden gelmemiz icin bir sebep degildir. bir acidan "mis gibi yapmak" olarak gorulen passinge bir de su acidan bakmaya ne dersiniz? bir kisi aslinda oldugu sey gibi gorunmek icin passinge basvurur. yani ya gorundugun gibi ol ya oldugun gibi gorun lafinin birinci degil ikinci kismini gerceklestiriyordur (ki aslinda iki tarafinin da yargilanacak tarafi yoktur.)

    bir ornek: bir mulattosunuz, ve teniniz ne pamuk beyazi, ne cikolata karasi, ikisinin bir sekilde ortasi. ghetto ortami size gore degil, kendinizi bir suburb insani olarak goruyorsunuz, okumussunuz, okul bitirmis bir yerlere gelmissiniz. simdi kendinize daha yakin hissettiginiz beyaz yasam tarzini benimserseniz hem siyah kardesleriniz sizi donek, satici, hain olarak niteleyip dislayacak*, hem de beyaz kardesleriniz sizi "ay beyazmis gibi yapmaya calisan siyah, bizden degilsin hic kasma" diye kabul etmeyecektir*. kaldiniz mi ortada? oldugunuz sey gibi gorunmuyorsunuz, gorundugunuz sey gibi de olmak istemiyorsunuz. passingde israrliysaniz siyah kardeslerinizi unutup beyaz kardeslerinize yaranmak icin cabalayip durmalisiniz.

    ayni sey cinsel kimlik icin de gecerli. bir erkek niye kadin gibi gozukmek istesin durup dururken kardesim? demek ki mesele kadin gibi gorunmekten daha derin bir sey, o kisiyi sen erkek olarak goruyorsun ama o kadin gibi hissediyor, hissettigi gibi gorunmek istiyor.

    kimlikler ve aralarindaki sinirlar aslinda dusundugumuzden cok daha zayif**. sadece gozumuzu acip gormemiz gerekiyor. passing acinacak, asagilanacak degil saygi duyulacak bir cabadir.

    serbest cagrisim bakinizi:
    (bkz: asimilasyon) -zorunlu passing
    (bkz: slumming) -passing her zaman "yukari" olmuyormus
    (bkz: coming out)
    (bkz: nation building) -kollektif gecisler silsilesi
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap