9 entry daha
  • istanbul'un ayakta kalan en eski eseridir ama birçok istanbullu bunun ne olduğunu bile bilmez. ülkenin, canım ıstanbul'un geldiği hâlin de özetidir bu. şehrini tanımayan, şehrine sahip çıkamayan milyonlarda dangalak.

    haliç ile boğaziçi'nin birleşme noktası üzerinden marmara denizi döküldüğü yerdedir. prokonnessos mermerinden tek bir sütun olarak yapılmış olup yüksekliği 18.5 metredir ve korint üslubuna sahiptir. bu sütunun adı ise altındaki kitabeden kısaltılmıştır: fortunae reduci ob devictus gothos.

    inanış kitabenin cladius'un gotlara karşı kazandığı zaferi tarihlendirmek için olduğudur; ancak constantinus'un 331 - 332 got galibiyeti de kastediliyor olabilir, netleşmemiştir. yunan tarihçi lydialı ıoannes sütun başının tykhe'den geldiğini anlatıyor. ancak kendisi bir pagan tanrıçası olduğu için ortodoks şehirde bunun sonradan kaldırıldığı sanılıyor.

    aynı bölgede daha önce kolonilerin heykeli olduğu rivayet edilir. konum itibariyle şehre hakim olan ve dışarıdan gelenleri karşılayan görkemli bir lokasyon için çok da abartılı bir tahmin olarak görülmüyor bu.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap