8 entry daha
  • --- spoiler ---

    yağmurlu bir cumartesi trafiğinde, yetişemeyeceğim diye üzülerek yola çıkıp, maltepe'den taksim'e 1 saat 15 dakikada ulaşarak gördüğüm bir film oldu this is england. iyi ki de vazgeçmeyip, ucu ucuna yetişebilmişim.

    öncelikle filmde ilk dikkatimi çeken şey, başroldeki ödüllü çocuk oyuncu thomas turgoose'un, blowup'daki fotoğrafçı eleman david hemmings'e olan inanılmaz benzerliğiydi. surat, saçlar, gözler, bakışlar, inanılmaz bir benzerlik.

    hikayeye bakarsak: 80'lerin ilk yarısı. falkland savaşı sürüyor. bir yandan da ingiltere göç almaya devam ediyor. ülkede 3.5 milyon işsiz ingiliz genci var. 60'larda sol bir akım olarak başlayan skinhead grupları ise yolundan sapmış durumda. faşistler onları kendi amaçları doğrultusunda kullanmak için fırsat kolluyor.

    böyle bir ortamda, 12-14 yaşlarındaki shaun'ın yolu skinhead'lerle çakışıyor. shaun aslında yönetmen shane meadows'un ta kendisi (shaun --> shane). hikaye de onun yaşadığı deneyimlerden oluşturulmuş. neyse, babasını falkland savaşında kaybeden shaun, cesaretiyle bir anda kendini faşist ideallere maşa olan skinhead bir grubun içinde buluyor. ama bu ideallerin anlamsızlığına çocuk aklıyla bile olsa kısa sürede vakıf oluyor.

    son sahne çok güzel. bir de sinemada izlediğim her güzel film gibi çok kısa geldi. 100 dakika bir saat gibi geçti.

    --- spoiler ---

    edit: spoiler
137 entry daha
hesabın var mı? giriş yap