3 entry daha
  • elli yili askindir bilinen ismi national film theatre'i geride birakarak bugun itibariyle artik hayatina bfi southbank adiyla devam eden guzide olusum. bir sinemasever icin londra'nin en guzel yeridir.

    biri diger ikisine gore epeyce buyuk olan toplam uc sinema salonu vardir. her yil ekim basi-kasim sonu civari gerceklesen londra film festivali'nin ve mart ortasi-sonuna denk gelen londra lezbiyen ve gay film festivali'nin en sahibidir. her ay farkli temalar (yonetmen, donem, oyuncu, akim, ulke vs) cercevesinde 'sezon'lar hazirlar. ayni ay icerisindeki sezonlardan biri digerlerine gore daha agirliklidir. genelde bu sezondan olmak uzere iki farkli filmi ayin extended run'i (su anki ismiyle 'special release') olarak secer ve 15'er gun her gun gosterir. geri kalan filmler genelde ay boyunca iki kere (populariteye gore farklilik arzederek) gosterilir. bu sezonlarin muhakkak bir yerinde tema dahilinde (yasayan yonetmen yahut oyuncuysa kendisi, vefat etmisse eger, kendisi de sektordense cocugu veya arkadasi, donemse uzmani yahut temsilcisinin konuk oldugu) soru-cevap veya masterclass'lar duzenler. genel gosterimde olan filmlerle ilgilenmez ancak yakinda gosterime girecek kimi filmlerin ongosterimlerini gerceklestirir. genelde yonetmen/oyuncu/yazar filmin akabinde bir sunucuyla sohbet ve soru-cevap icin sahneye cikarilir. bu sohbet guardian gazetesi sponsorlugunda gerceklestirilip kaydedilir. bunlarin bir kismi guardian'in websitesinde ( http://film.guardian.co.uk/…an_nft/0,,69908,00.html ) bulunmakla birlikte asil olarak tamami british film institute kutuphanesinde sesli yahut transkript formatinda herkesin ulasimina aciktir. guardian interviews olarak bilinen bu seriye godard'dan jarmusch'a, kieslowski'den scorsese'ye akliniza gelebilecek neredeyse herkes katilmistir.

    bfi southbank adiyla yenilenmis haliyle uc ayri yeni bolumu hizmete girmistir. bunyesinde olan museum of moving image'in yedi yil kadar once kapanmasiyla eskiden muzeye ait olan alanda film yahut video'yla iliskili enstalasyonlarin sergilenecegi gallery, kirk kisi kapasiteli cep sinemasi tadindaki salonu studio ve bfi arsivinin halkin daha kolay ulasimina acildigi mediatheque bulunmaktadir. artik bir nevi londra'da sinemanin tate modern'idir.
732 entry daha
hesabın var mı? giriş yap