4 entry daha
  • konulu porno yakıştırmasını hak etmediğini düşündüğüm roman. bir kere roman cinsellik üzerine kurulu değil. orhan kemal, çukurova'daki ırgatların cinsel yaşamlarını anlatmıyor bize, genel olarak yaşamlarını anlatıyor. ama evet, romanda cinsellik var.. orhan kemal, ırgatlar arasındaki "kimin eli kimin cebinde" belli olmayan ilişkileri gözümüze sokuyor. bu doğru. ama orhan kemal bunu, cinsel dürtülerimizi harekete geçirsin, okurken mastürbasyon yapalım diye yazmamış elbette.. anlatılan her cinsel ilişkinin, cinsel açlık göstergelerinin bir anlamı var..

    ırgat erkeklerin düşündükleri iki şey var: 1- karınlarını doyurmak, 2- cinsel açlıklarını doyurmak. yemekleri de (her ne kadar kurtlu küflü somun da olsa) önlerine konduğuna göre, karnı doyunca bu adamlar başka ne düşünecek?? "ne olacak bu memleketin hali" geyiğini bile çeviremeyecek düzeyde insanlar bunlar.. çoğu okuma yazma bile bilmiyor. içgüdüleriyle yaşıyorlar ancak.. tek bildikleri yemek, içmek, sevişmek. hatta sevişmek bile değil. sevişmek de bir bilinç düzeyi ister. tek bildikleri yemek, içmek, sikişmek. dolayısıyla orhan kemal bize ırgatları anlatacaksa, onların bu dürtülerini atlayamaz. "aman çok cinsel içerikli oldu. ben bunları biraz törpüleyeyim" deyip gerçeği olduğundan farklı aktaramaz bize.

    ırgatbaşı, katip gibiler de ellerindeki azıcık iktidar sayesinde kadınlarla istedikleri gibi yatabiliyorlar. bu tip insanların da kadınları nasıl kullandıklarını görüyoruz romanda..

    kendilerini erkeklere sunan ırgat kadınlar da, bir bakıma buna mecbur kalıyorlar. kadınlar da çok sefil durumdalar. içinde bulundukları açmazı da entelektüel olarak aşabilecek durumda da değiller elbette. ne yapacaklar o zaman? ne yapabilirler? para karşılığı, kıyafet karşılığı ya da iyi yerde çalıştırılma karşılığı erkeklerle yatacaklar.. başka yol yok onlar için. babalar kendi öz kızlarını geneleve satarken bu kadınlar tek başlarına ne yapabilir? adana'daki ırgat kadınlar.. cahil, sersefil kadınlar.. orospuluğa itilen kadınlar..

    romanda seks düşünmeyen tipler de yok değil. var. var ama onların da neden ötekilerden farklı olduğunu zaten bize gösteriyor orhan kemal..

    bereketli topraklar üzerinde çok güzel bir romandır. okuyun, okutun.
145 entry daha
hesabın var mı? giriş yap