7 entry daha
  • sultan ı. ahmet zamanında,?osmanlı?devleti’nin altın orda'nın varisleri kırım hanları ile yaptıkları antlaşmada hanedan-ı ali osman’da erkek kalmazsa kırım hanları?osmanlı devleti’nin başına geçecekti. bu yolla osmanlı cengiz hanedanlığını yedek de olsa hanedanlığın meşru varisi saymıştır.
    rivayet odur ki 4. murat ölürken olası taht adayı deli namlı kardeşi ibrahim i hanedanliga layık görmediği için kırım hanı'nın istanbul'a çağrılıp tahta oturtulmasini istemiştir.
    2. mustafa'nın azledilip yerine 3. ahmet'in getirildiği edirne vakasinda asilerle saray arasinda arabuluculuk yapan baltacı mehmet paşa, asilerin 'gerekirse girayları getiririz!' dediğini nakleder.
    osmanlı kırım hanlarını böyle örneklerle anlaşıldığı üzere hep yüceltmiştir. timur'la yıldırım bayezid arasındaki ankara savaşından evvelki mektuplasmalarda bayezid, timur'u moğol ( çağatay ) tahtına çökmekle suçluyor, kendilerinin âl-i selçuk'tan icazet alarak hanlık kurduklarını söylüyordu. burada moğol tahtında akrabalik (damatlik )yoluyla hak iddia eden timur'a karşı, han soyuyla doğal varis olan timur'un düşmanı altinorda hanı toktamış'ı ve onun soyu olan kırım hanlığı'nı el üstünde tutmaları dikkate değerdir.
    her ne kadar osmanlı'nın varisi saydığı selçukluları ilhanlilar (mogollar) ortadan kaldırıp konya'ya ilhanlı veziri atamış olsalar da bu osmanli'yı devletlesmeye götüren bir yoldu. selcuklular yıkılmadan önce osmanlı beyliği fetihleri konya sarayı adina yapiyor ve ganimetin bir kısmını selçuklu sultanına yolluyorlardi. ne var ki selcuklu yıkılmadan önce osmanli'yı varis olarak görüp berat ve sancak vermistir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap