203 entry daha
  • ön edit: bu son olsun isimli gıda mühendisi yazar arkadaşımız bir alt entryde, evde sucuk yapmanın ölümcül olabileceği konusunda uyarmış. benim paylaştığım tarifi ben senelerdir yapıyor ve sıkıntı yaşamıyor olsam da bunun bir şans olabileceğini unutmamanızı, risk almamak adına araştırmanızı ve dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

    türkiye'de çok güvenilen kasaplar dışında satın alınmaması gereken gıda maddesi.

    hatta içini kendiniz vermiyorsanız o güvenilir kasaba da güvenmeyin. zor değil kendiniz yapabilirsiniz, hem kendi zevkinize göre yağ - baharat ayarı çekersiniz, hem sağlıklı ve katkısız protein kaynağı olur. hesaplı olması da cabası.

    baharat olarak kimyon, yeni bahar, karabiber, tuz, toz biber, sarımsak veya sarımsak tozu, pul biber temel baharatlardır. artık iyi soğutuculara sahip olduğumuz için çok tuz koymanıza gerek yok. zevkinize göre tarçın, karanfil hatta zencefil katabilirsiniz. ben risk almak istemiyorum diyorsanız hazır sucuk baharatları var.

    et olaraksa imkan varsa kuzu-dana karışık kaburga, antrikot vb. gerek yok diyorsanız da orta yağlı normal köftelik kıyma işinizi görür. et ne kadar yağlıysa o kadar lezzetli ama sağlıksız olur.

    son olarak en önemli malzeme bağırsak.

    malzemeleri hazır ettikten sonra kıymayla (2-3 kere çektirireniz veya evde rondodan geçirirseniz iyi olur) baharatları ve tuzu etle iyice bütünleştiğini, kıymanın heryerinin renk değiştirdiğini hissene kadar karıştırın. ölçü olarak 1 kg kıyma için her baharattan 1 yemek kaşığı ile başlayın, 2. 3. 4. seferinizde oranlarla oynayıp sizin için en ideal reçeteye ulaşırsınız. daha sonra kıymayı hava almayacak şekilde dolaba kaldırın 24 saat dinlendirin. (7-8 saat de olur ama 1 günü öneririm)

    ertesi gün aldığınız kurutulmuş bağırsağı sirkeli ılık suya atın. bu aşamada çok kötü bir koku çıkıyor, hassassanız uzak durun. atanamamış mumbarlar suda yumuşarken siz de dolaptan eti çıkarın, et düne göre bir tık sertleşmiş ve baharatla kaynaşmış olacak. çıkarttığınız eti sert bir cisimle dövün (naylon geçirilmiş çekiç bile iş görür) ve biraz daha yoğurun. artık iyice macun kıvamına gelmiş bir kıymanız olacak. daha sonra sucuğu dolduracağınız aparatı hazırlamanız gerekiyor, evde kıyma makinesi veya sosis tabancası tarzı bir alet varsa ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. bu tarz aletleri olmayan arkadaşların biraz mucit yönlerini çalıştırmaları gerekiyor. bir huniden, krema poşetinden, boş plastik bir sişeden, tadilattan kalmış bir boru parçasından yararlanmanız olası. içi kıyma sokabileceginiz şekilde boş, çok fazla eğilip bükülmeyecek kadar sert ve bağırsak kalınlığına uygun bir silindir tarifine uyan herşey kullanılabilir. siz bunlarla uğraşırken bağırsak yumuşamış olmalı.

    sıra geldi doldurma aşamasına, öncelikle bir uyarıda bulunayım ilk elinize aldığınızda beceremeyeceksiniz ve bırakmak isteyeceksiniz. bırakmayın 1-2 deneme yaptıktan ve elinizdeki aparata alıştıktan sonra yapabildiginizi farkedeceksiniz. bağırsağı kondom geçirir gibi (gerçekten birebir aynı şey) elinizdeki silindir aparata geçirin. göz kararı 1 kangal olacak kadar (çok da önemi yok) bağırsağı geçirdiğinizi düşünüyorsanız bağırsağı kesin ve ucuna düğüm atın. düğüm atmak için sert bir ip kullanmanızı öneririm, düğümü sıkı atmazsanız sucuğu doldururken ucu açılır haberiniz olsun. yani aslında bağırsak şuan tam olarak kondom gibi olmuş olmalı. dışarı bakan ucu kapalı, diğer tarafı açık, açık taraf aparat tarafı olmalı ve kıymayı burdan doldurmalısınız. yeterince doldurduğunuzu düşündüğünüz zaman bağırsagı aparattan ayırıp o ucuna da düğüm atın. dikkat etmeniz gereken en önemli şey bağırsakla kıyma arasında kesinlikle hava boşlugu kalmaması, ufak tefek hava boşluklarını toplu iğneyle patlatabilirsiniz. eğer bunu yapmazsanız kuruturken o bölgeler küflenebilir.

    buraya kadar geldiyseniz tebrik ederim, en zor aşamaları geçtiniz, şimdi lezzetli bir sucuklu yumurta ile aranızda duran tek şey 7-8 günlük kurutma süresi. ben cesaret edemediğim için 2-3 gün balkonda kurutup sonra dolaba alıyorum, siz kendinize güveniyorsanız ve havalar uygunsa (güneş yok, serin ve rüzgarlı) 1 hafta dışarıda tutabilirsiniz. sucuğu orta ve doğu avrupa ülkelerindeki gibi çok kuru ve buruşmuş seviyorsanız 1 ay dolapta tutabilirsiniz, klasik market sucuguna benzesin diyorsanız 1 hafta yeterli. afiyet olsun.
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap