9 entry daha
  • butun dusunce akimlari gibi kendisini bu dunyaya baglamak, iddialarini makul gostermek mesruiyet kazanmak icin irkcilik da bilimsel tabani varmis gibi yapar. nazilerin taa tibetlere kadar gidip aryanlik arastirmalari yapmalari, 1930 ve 40larda eugenics hikayesinin bu denli kuvvetle savunulmasi falan hep bundan dolayidir. adama benim irkim ari, benim irkim super, seninkinden daha iyi dedin mi kanit sunmadikca anca bir yere kadar gidersin.

    ama nazi'lere kadar gitmeye gerek yok. elimizde guzelim gunes dil teorisi var, turk tarih tezi var.

    pek guzel. iyi de irkcilik bilimsel bilgi ile eleledir ne demek? irkcilik, butun diger ideolojiler gibi kendisine bilimsel bir taban arar. ama bulamaz. sozde bilimsel verilerle kendisini mesru kilmaya calisir ama beceremez. irkciligin bilimsel yonteme tecavuz etmesine eleledir demek biraz garip. olsa olsa irkcilik bilimsel bilgiye tecavuz eder, bilimsel bilgiyi istismar eder, bilimsel yontemi carpitir, eger buker falan olmalidir.

    elelelik istestir, bilimsel bilginin de kendi istegiyle irkciligin elinden tuttugunu ima eder, oysa bilimsel bilgi rizasi disinda kelepcelenmistir nicedir kendisini mesrulastirmak icin istismar eden dusunce akimlarina.

    bilimsel bilginin, bilimsel yontemin irkcilika destek olmak gibi bir egilimi, ozellikle onun iddialarina kanit bulmak icin bir egilimi mi var da elele oluyor irkcilikla? sonucta feyerabend basligi esanlamli olacak sekilde bilimsel bilgi irkcilik ile eleledir diye de acabilirdi.

    unutmamak lazim ki her turden irkci soylemi yalanlayan, elinden mesruiyetini alan da bizzat bilimsel bilgidir. eugenics insanlarin akli basina geldigi icin degil bilimsel olarak temelsiz oldugu anlasildigi icin ortadan kalkti, amerikada bir zamanlar zenci kaninin beyaz kaniyla karismamasi gerektigi inanci hakimdi (kimi zevzeklerde hala var) ama bilimsel arastirmalar sayesinde simdi hastahanelerde irk gozetmeden kan depolaniyor.

    bilimsel olarak gecersiz bir yontem oldugu anlasildigi icin artik kafatasi olcmeye kalkan oldugu zaman kicimizla gulmemiz daha kolay. kimi zaman irkciligin zaten yanlis olmasi yetmiyor, her kanaldan yanlislanmasi gerekiyor. o zaman yardimimiza kim kosuyor zannediyorsunuz?

    antropolojiden verilen ornekler de, eugenics hikayesi de, nazilerin ari irk arastirmalari da bilimsel bilginin irkciligin emrine amade olmasina ornekler degil, bilimsellik kisvesi altinda kendini mesru kilma cabalarina orneklerdir. eger bir sey anlatiyorlarsa bize o da bilimsel bilginin mesrulastirici gucu, ve o guce sahip olmak icin deli sacmalarina bilimsellik addetmek icin ne denli ugrasildigidir.
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap