5 entry daha
  • konusu guzel, ilginc ve politik acidan onemli bir film ama bunlar bir filmi, film olarak basyapit yapmaya yetmiyorlar. elbette boyle filmlerin artmasi, hatta standart olarak filmlerin bu tarzda olmasini isterim (su anda ne kadar rezil durumda oldugumuzu bu endustrinin adinin entertainment endustrisi olmasindan anlayabiliriz, cekilen her yuz filmin doksani ici bos salak konularla ilgili oluyor) ama suriyeli gelin'in senaryosunu cok etkileyici bulmadim. bir kere cok fazla karakter var, her biri basina yeterince zaman harcanamadigi icin insan pek umursamiyor ikili iliskilerinin durumunu. hapishanden cikmis babaya sempati duysak da o bile cok tek boyutlu kalmis, hele cocuguyla baristi mi barismadi mi mucadelesi pek derinden etkilemiyor. benim gercekten ilgimi ceken tek karakter kocasinin baskisina boyun egmeyen gelinin ablasiydi.

    hani bu tur cok karakterli film birsuru var ortalikta ama bir de bunlar fantastik iki sey daha denemisler: ilki, hikayenin sozde merkezinde olan gelin hic deginilmeyen tek karakter neredyse, yani hicbirsey bilmiyoruz. o yuzden de oyle bir daha donemeyecegi topragina sulugozlu bakislar atmasi beni duygulandiracagi yerde, "bir an once bitsin su sahne de hikayeye donelim" diye rahatsiz etti. ikincisi, bircok karakterin gelisiminde kullanilan senaryo ogeleri hicbri yere baglanmiyor, bu konuda bir caba dahi sarfedilmemis. buna kotu demiyorum direkt olarak, sadece daha once pek gormemistim. yani alavare dalavare isler cevirdigi hissine kapildigimiz erkek kardesin o telefon gorusmeleri filan havada kalmis, ayni seyler birkac baska karakter icin de gecerli. normal de bir sorun yaratmayabilir de, bu kadar karakterli bir filmde her gosterdigin sahne baska birinden caldigin bir sahne oluyor, o yuzden madem bir yere baglanmayacak, senaryoyu ilerleten baska sekillerde anlatirsin o karakterin ne mal oldugunu, sirf karaktere harcayagin zamani da baska biri ustunde daha verimli kullanirsin.

    velhasili kelam, ilginc bir konu ama oyle agir ve etkileyici bir film veya hafif senaryo kesitleriyle politik dokundurmalar yaparak bize guzel bir resim cizen doyurucu bir film degil.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap