4 entry daha
  • ikinci dunya savasinda tam 4 kere kusatmaya sahne olmus sehir.

    *ilk kusatma 1941`de almanlar tarafindan gerceklestirilir.
    *ikinci kusatma 1942`de sovyetler tarafindan gerceklestirilmeye calisilir fakat almanlar kusatmayi puskurturker.
    *ucuncu kusatma 1943 subat`in da yine sovyetler tarafindan gerceklestirilir. bu kusatmanin basarili olmasinin en buyuk nedeni almanya`nin buyuk stalingrad yenilgisi yuzunden halen sokta olmasidir. ancak almanya cabuk toparlanir ve sehri ayni ay icinde buyuk bir basari gostererek tekrar ele gecirir.
    *dorduncu ve son kusatma 1943 agustos`ta olur ve sovyetler sehri artik bir daha kaybetmemek uzere ele gecirir.

    yalniz dorduncu kusatma kusatmadan daha cok bos sehre girmektir cunku almanlar sehri savunmamis, stratejik nedenlerden dolayi geri cekilmislerdir. elbette bu geri cekilme emri hitler`den gelmemistir. erich von manstein o sirada sehri savunan 6 tumen ile beraber ile bosaltma emrini vermistir. soyle anlatayim daha ilgi cekici olacak:

    von manstein sehrin sovyetler tarafindan cembere alindigini anlamis ve de ikinci bir stalingrad faciasi yasamadan hitlerden sehri bosaltmak icin izin istemistir. hitler buna siddetle karsi cikmis ve de soyle diyerek durumu aciklamistir*i kaybetmemiz turkiye de bizim icin sonuclari olumsuz olan gorusler dogurdu. kharkov`u da kaybedemeyiz. turklerin tum gozu ustumuzde. eger simdi kharkov`u kaybedersek, ankara yi da kaybederiz!"

    ancak manstein hitler`in bu emrini gormezden geldi ve 6 tumen kaybetmektense 22 agustos 1943 gecesi sehri kaybetmeyi tercih edip geri cekildi. sovyet generali konev sehrin bosaltilmaya basladigini duymus, 6 alman tumenini elden kacirmamak icin hemen bir gece saldirisi duzenlemistir. ancak cok gec kalmistir. cunku almanlar sehri inanilmaz bir hizda bosaltmistir. sovyetler sehrin sadece bir kac mahallesinde kucuk capli catismalara girmis ve bir avuc dolusu esir alabilmistir. kharkov`un dusmesiyle de dogu ukraynanin tamaminin sovyetler tarafindan geri alinacagi harekatlar baslamistir.
99 entry daha
hesabın var mı? giriş yap