12 entry daha
  • solunum için tercih edildiğinde burun içindeki filtre ve toz tutucuları devre dışı bırakarak, yabancı maddelerin rahatlıkla ciğerlere ve alveollere ulaşmasına, onları büyük olasılıkla tahriş ve tahrip ederek, önce iltihaplanmalarına arkasından da önemli ve kalıcı rahatsızlıklar yaşamalarına yol açabilecek organımız.

    burun delik ve kanallarının solunan havayı akciğerlerin ısısına uygun olarak ısıtma ve soğutma özelliği vardır. hava önce mukozada nemlendirilir, burun yolunun ağız yolundan uzun olması bu işlemi kolaylaştırır. zira burun yolu, nefesi arındırır, uyumlandırır, insiye eder ve sisteme prana salınımı başlar. solunumda ağızın tercih edilmesi, burun kanallarının ihmal edilip, kurutulmasına, tıkanmasına, kirlenmesine; dolayısıyla kan toplanması ve iltihaplanmasına sebep olur.

    burun kanalından alınan nefesin yine aynı yolla verilmemesi, burun filtresinde tutulan yabancı maddelerin dışarı atılamaması anlamını taşır.

    ağızdan nefes almak, diyafram ile burun arasındakinden daha kısa mesafeye düşürür ki, yetersiz kalan basınç akciğerlerin emme ve pompalama gücünü azalır.

    ağızdan nefes almak, bu yoldaki yetersiz nem sebebiyle, yumuşak dokunun kurumasına ve ses tellerinin bozulmasına sebep olur. zira onların gereksindiği nem akciğerlere gönderilmiş olur.

    yine ağızdan nefes almak, nazal bölge ve bronşlarda mukozalı salgılara sebep olacaktır. koriza * ve ahtapot * gibi rahatsızlıklar ağızdan nefes almayı alışkanlık haline getirenlerde sık görülür.

    nefes alırken burun kanallarından geçen havanın üzerinde prana denen manyetik enerji bulunur. beynin altında yer alan sinüslerden geçerken, sağ ve sol lobu manyetize eder. sufi ve yogilerin bu amaçla kullandıkları nefes alma teknikleri vardır. ağızdan nefes almak, bu imkanı yok eder. aynı manyetik enerji, nefes verilirken de etkilidir. nefes ağızdan verildiğinde enerji blokaja uğrayacaktır.

    horlama denilen rahatsızlık ise, tamamen ağız yoluyla solunum alışkanlığından, burun kanallarını tam kullanamamaktan ve doğru nefes alamamaktan doğar.

    tüm bunlar göz önüne alındığında, nefesin burun kanallarından alınması ve kesinlikle aynı yol ile verilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.

    (bkz: #10029963)
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap