• vücudun temel savunma mekanizmalarından biridir ve doku hasarına yanıt olarak gelişir. enflamasyon, bazı durumlarda süresine, şiddetine ve ortaya çıktığı dokuya bağlı olarak zararlı ve yıkıcı olabilir. nedenleri biyolojik(bakteriler, virüsler, mantarlar, polenler), kimyasal (asitler, alkaliler, koroziv maddeler), fiziksel (ısı, radyasyon, travma) olabilir. dönemleri ise vazodilatasyon, damar permeabilitesinde artış, hücresel infiltrasyon, immün sistem aktivasyonu olarak sayılabilir.
  • enflamasyon özünde vücudumuzun enfeksiyona ve ya yaralanmaya karşı kendini savunmasını sağlayan koruyucu mekanizmanısıdır.enflamatuar'a(iltihap nedeniyle oluşan hastalıklara)yanıt olarak lökosit ve sitokini arttırır.
    2 çeşit enflamasyon türünden bahsedebiliriz;

    1)akut(kısa süreli) enflamasyon : en sık görülen enflamasyon türüdür . vücudumuzdaki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan genellikle dar bir bölgedeki kızarıklık,ağrı ve şişme durumlarını örnek verebiliriz bu enflamasyon türü için.

    2)kronik(uzun süreli) enflamasyon : akut enflasmayonun tersine genellikle gözle görülür bir semptom görülmeden vücut içinde oluşan sonuçları ağır olabilen(diyabet,kalp hastalığı,kanser...) bir enflamasyon türüdür.özellikle obez insanlarda kronik enflamasyon görülme olasılığı yüksektir.ayrıca sürekli stres altında yaşamını sürdüren insanlarda da görülme olasılığı yüksektir ve bu kısım enflasmayonun psikolojik bağıntısı bakımından önemli bir nokta.
    bu tür gözle görülmeyen enflamasyonun erken teşhisi tıbben gereklidir.tespit edilmesinde insan kanındaki crp,homosistein,tnf alfa,interleukin 6 gibi önemli belirteçlerin test edilmesi kilit rol oynar.
  • vücudun biyolojik, kimyasal veya fiziksel dış etkenlere karşı verdiği bir tepkidir. kızarıklık, ağrı, şişkinlik vb. belirtilerle ortaya çıkar. vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. deri, göz vs.
  • obeziteye bağlı tip 2 diyabetin oluşumunda büyük rolü vardır, enflamasyonla beraber salgılan sitokinler insulin sinyal yolağını bozar ve tip 2 diyabet oluşumunu sağlar.
  • tıpta her şeyle ilgisi olan; bir türlü açıklanamayan, tanımlanamayan olgu.
  • inflammation sözcüğünün fransızca telaffuzu. yangı olarak türkçeleştirilmiş tıbbi bir belirti adı olup, rubor*, dolor*,tumor*, calor* ve functio laesa* gibi beş özelliği bünyesinde barındıran zararlı bir böcüktür.
  • bağışıklık sistemi hücrelerinin vücutta herhangi biryerde beğenmedikleri herhangi bir maddeye karşı, kendimiz de dahil olmak üzere tayakkuz durumuna geçmesi olayıdır.
  • antienflamatuarlarin kullanilma sebebi.
  • inflamasyon'da baskın hücre istisnaları:

    1- pseudomonas enfeksiyonunda sürekli, tekrarlayan nötrofil stimülasyonu görülür.

    2- kronik osteomyelit'de nötrofil infiltrasyonu görülür.

    3- kronik helicobacter pylori gastritinde de nötrofil infiltrasyonu görülür.
  • genellikle mikrop kapmak nedeniyle şişme meydana gelmesi
hesabın var mı? giriş yap