• taze çıktım, hemen anlatayım:

    öncelikle burada yazılanlar kadar acı vermiyor, korkmayın. burada yazılanları okuyup gerilmiştim ben ama öyle abartılacak bir yanı yoktu.

    iğnesiz ve iğneli, ikisine birden girdim. iğnesiz kısmı hemşire yaparken iğneli kısmı nörolog yaptı. iğnesiz, sadece elektrik verilen kısmın istemsiz zıplatmalarından iğneliye kıyasla daha fazla rahatsız oldum açıkçası; bunda, kontrol edemediğim şeyleri sevmememin payı da olabilir tabii. tek kolumdan yaptılar iğneliyi, iğne girerken değil de iğneyi içeride kanırtırken azıcık can yakıyor ama öyle ölümcül bir acı değil. canım tatlıdır benim, ona rağmen dayanabildim, öyle düşünün yani, telaş yapmayın hiç, içiniz rahat olsun. sadece avcuma soktukları iğne diğerlerinden biraz fazla acıttı, doktorun söylediğine göre en fazla acıtan da oymuş zaten. on dakika kadar sürdü her iki işlemin de toplamı. kasın içine içine iğne soktukları için şimdi hafif hafif ağrı yapıyor kaslar ama morarma olmadıkça sıkıntı yok.

    özet olarak;

    korkmayın, hiç telaş yapmayın, gerçekten rahat olsun içiniz. sorunuz olursa sorabilirsiniz. herkese sağlık dolu günler diliyorum, içten.
  • uzun hali elektromiyografi olan sinir testi. ilk deneyimini bugün yaşayan biri olarak, hala lanetler yağdırmaya devam ediyorum. bu kadar sinir bozucu bir test daha yoktur zannımca.

    ilk aşamasında vücudunuza manyetik şeyler bağlayıp kaslarınızı kasıp tekmeler atmanızı sağlamıyormuş gibi (ayrıca hafiften canınızı da yakıyor!), üstüne bir de ikinci aşamasında tüm o sinirlerinize ve kaslarınıza iğne sokup , vücudunuzun içinde o iğneyi döndürtüp bi de üstüne kolunuzu bacağınızı iğne içinizdeyken kasmanızı istiyorlar! hem de defalarca.

    sonuç: an itibariyle hala hareket ettiremediğim delik deşik bir kol, ve sonuçlara göre artık sahip olduğum bir boyun fıtığı.

    (bkz: ne şehittir ne gazi bok yoluna gitti niyazi)
  • bu sabah yaptırdığım zıkkım. benim gibi testi yaptırmadan önce aklındaki soruları gidermek isteyenler için birkaç şey karalayacağım.

    test iki aşamadan oluşuyor. ilki kaslara elektrik vererek çalışıp çalışmadıklarını (reaksiyonlarını) görmek. hiçbir bir acı vermiyor. ancak istemsiz olarak kaslarınız oynadığı için sinirleriniz bozulabilir (?). aynı zamanda çok düşük bir elektrik yediği için o kasınızda çok kısa süren bir titreşimimsi bir hareket hissedebilirsiniz.

    ikinci aşama ise biraz rahatsız edici ortalama bir serçe parmağı uzunluğunda iğneyi kaslarınıza, çeşitli yerlerinden takıyorlar ve size o kası kullandırtacak bir hareket yaptırıyorlar. (elini aç, ayağını bastır gibi) burada tek sorun o iğnenin vücudunuza yerleştirilmesi, bazen girdikleri yerde bir ileri bir geri oynatıyorlar acı verebilir. genel olarak böyle bir durum.

    --- spoiler ---

    test sırasında artık iğnenin bir oraya bir buraya deriyi yırtıp girip çıkmasına dayanamadım ve koldaki yerleri atlatıp sadede yani ellerime geldik.

    -acıdı mı?
    +acıdı. doğruya doğru ortalama bir erkekten acıya çok daha dayanıklı birisi olmama rağmen bi durun dedim çünkü sıradan bir ağrı kanama vs değil. iğnenin derinizi yırtıp kaslara indiğine bir kaç kere tanıklık ettikten sonra acı eşiğiniz yüksek olsa bile psikolojik olarak bir rahatsızlık hissediyorsunuz.

    --- spoiler ---

    durum böyle. çok gerekmiyorsa yaptırmayın. ben sonuçlarımı doktora götürdükten sonra "eh çokta gerek yoktu zaten" diyince ağzını gözünü parçalıyordum. dikkat edin bunu yaptırırken hayati bir şey değilse benim gerizekalı doktorum gibi laf olsun diye yaptırmayın.
  • cleanleri doğal değil dense de sanki takıldığı gitarın ağacının doğallığıyla doğru orantılı ses veren bir manyetik bu. 7 parçalı maun gövdeli epiphone standartta ve tek parça kaliteli maunlu erkan sızarlar (es) yapımı bi les paulde aynı emg 89-85 manyetikleri denedim. epiphone'da gerçekten doğallıktan uzak ama eh işte bi şekilde çalınır denebilen cinsten clean tona sahipken, kaliteli maunda doğrudan manyetiğe ağacın karakteri yansımıştı. çok temiz ve gayet de doğal duyulan bi tona sahip olduydum.

    cleanlerde o çok kötü yeeaa demeden önce gitarınızın kalitesine göre bi düşünün. he ağaç kaliteliyse her manyetik güzel ses verir gibi bi düşünceye de kapılmayın, seymour duncanları es yapımı les paule taktığım zaman gitardan soğumuştum resmen. gitarı ilk aldığımda üzerinde bulunan gibson classic 57'ler de günümüzün deyişiyle fazla vintage ve single karakterli idiler.

    metalci manyetiği diyip geçmeden tanıyın. erkan oğur da kullandığına göre ve death metal yapmadığına göre bir düşünün. (tamam perdesiz gitar şu bu sebeplerden dolayı da kullanıyor ama olsun)

    ha bi de mahmut hoca tarzı bi not: tonu manyetikte aramayın, ton ilk olarak parmaktan çıkar.
  • ister inanın ister inanmayın ama şu anda emg için yatakta bekliyorum. ilk round bitti koldan ve ayaktan yaptılar. şimdi bir de iğneli emg yapacaklar. şu kadarını söyleyeyim ki hiç ama hiç ağrı sızı çekmiyorsunuz. gıdıklanma türü bir duygu oluyor. evet entryi gönderemeden hoca geldi ve iğne emg yaptı bende yarım kalan entryimi tamamlayayım dedim. iğneli emg zor değil keainlikle korkulacak birşey yok. sinek ısırığından birazcık fazlaca hissediyorsunuz. bana koldan bacaktan yaptılar resmen kevgire döndüm ama inanın hiç bişey yok. he bu arada nur topu gibi bel fıtığım varmış. kısacası emg korkulacak birşey değil .
  • biraz önce yapılırken ne biliyorsam öttüğüm testtir. test test değil sanki işkenceyle adam konuşturma aq. insan adam gibi bir yöntem bulur. öyle insanların orasına burasına ceyran vermek de nedir insan mısınız siz ayıptır günahtır.
  • ağacın tonunu öldürür mü öldürmez mi tartışmaları süredursun, adamın biri bildiğin küreğe bağlayarak kayıt yapmış.

    https://www.youtube.com/watch?v=iyqow-_h4ye

    küçük bir eğlence: bizim gitar bilmişlerine sadece kaydı dinleterek sorun bakalım "abi sence gövde hangi ağaç?" diye*. gelsin maun'lar, gitsin alder'ler..
  • emg veya elektromiyografi, sinir ve çizgili kasların elektrik potansiyelinin incelenmesine dayanan bir nörolojik tetkik yöntemidir. bu yöntemde kullanılan tıbbi cihaza elektromiyograf, cihazın kaydettiği veriye elektromiyogram denir. tıbbi anomalikleri, aktivasyon seviyesini teşhis etmek veya insan veya hayvanların biyomekanik hareketini analiz etmek için sinyaller kullanılabilir.

    elektrik kaynağı, kas zar potansiyelidir ve yaklaşık -90 mv'tur. tetkik edilen kasa bağlı olarak ölçülen emg potansiyel değerleri asgari 50 µv, azami 20 ile 30 mv arasındadır.

    kas motor birimin tekrarlanan değeri, kasın evvelki aksonal hasar ve diğer faktörlerin büyüklüğüne bağlı olarak yaşlaşık 7-20 hz'dir. motor birimlerdeki hasar esnasında potansiyel değerinin 450 ile 780 mv arasında olması beklenir.

    emg, iki bölümden oluşan bir tetkiktir. birinci bölümde; iletim çalışmasında sinirlerin ne kadar hızla iletim yaptığını hesaplar. kasların üzerine yerleştirilen elektrotla ilgili sinire çok hafif bir elektriksel uyarım verilir. hastaya hiçbir zararı yoktur. sadece kalp pili olan hastalarda bu tetkik kalpte ritim bozukluğuna (aritmi) neden olabileceği için yapılmaz. ikinci bölümde ise, çok ince özel olarak yapılmış, sadece bir hastaya kullanılıp atılan "disposable" iğneler kullanılır. gerekli kaslara girilerek bu kasların aktivitesine bakılır. bu bölümde elektrik uyarımı yoktur. bu bölümde ise "coumadin" adlı kan sulandırıcı kullananlarda dikkatli olunur.

    bel ve boyun fıtıkları, kas hastalıkları, motor nöron hastalığı, nöropatiler, sinir hasarı gibi ön tanısı olan hastalara uygulanır.

    tetkik öncesi hastaya bilgi verilir ve randevu alırken el ve ayaklarının sıcak olarak gelmesi önerilir. aç olmaları gerekmez.
  • emg: endüstri mühendiliğine giriş: 4. sinifta hala alttan aldigim, buna ragmen 1. siniflarin benden iyi oldugu ders.
  • elektronöromiyografi'nin kısa yazılışının kısa yazılışı.
hesabın var mı? giriş yap