• thorndike'e göre zeka üç faktörden oluşur:

    - mekanik zeka: insanın el ve alet kullanma becerisi (türk erkeğine en yakın olan)

    - toplumsal zeka: diğer insanları anlama becerisi (bize pek uymaz)

    - soyut zeka: semboller ve kavramlarla düşünebilme yeteneği
  • ilginç bir araştırmaya imza atmış eğitim kişisi.

    işsiz insanlara bazı uç sorular sormuş. sorulardaki durumlar karşılığında ne kadar para istediklerini öğrenmeye çalışarak insanların kişisel olarak kendilerine ne kadar paha biçtiklerini belirlemek istemiş.

    ilginç sonuçlar elde etmiş. örneğin 37ler amerikasında insanların en yüksek paha biçtikleri durum 350000 dolarla kansas'ta bir çiftlikte yaşamak çıkmış.

    acaba bizde ne çıkardı?

    soruların bir kısmının türkçe'ye çevirilmiş, bir kısmının da türkiye şartlarına uyarlanmış anket için:
    ne kadar para isterdiniz?
  • ogrenme kuraminin temel kanunlari
    1. hazır bulunuşluk kanunu
    2. tekrar kanunu
    3. etki kanunudur.
  • egitim psikolojisinin kurucusu olarak kabul edilir. hayvanlar uzerindeki arastirma bulgularini insanlara genellemis ve egitim psikolojisi alanina kaynak olan onemli kuram ve ilkeler gelistirmistir.
  • ivan petroviç pavlov'un meşhur klasik koşullanmasına benzer deneyleri dönemin zeitgeist'ına uygun olarak ondan önce yapmış ve etki yasası adı altında pavlov'dan 4 yıl önce yayınlamış, pavlov'dan da övgüyü kapmış tabii:

    "yeni metodumuzla çalışmaya başladıktan birkaç yıl sonra oldukça benzer deneylerin daha önceden, üstelik fizyologlar tarafından değil, psikologlar tarafından amerika'da yapılmış olduğunu öğrendim. bunun üzerine amerika yayınlarını daha detaylı bir şekilde çalıştım ve şimdi itiraf etmeliyim ki bu yoldaki ilk adımları atma şerefi e. l. thorndike'a aittir. onun deneyleri benimkinden iki ya da üç yıl öncedir ve kitabı (hayvan zekası) geniş kapsamlı bir görev üzerindeki cesur bakış açısı ve sonuçlarının doğruluğu sebebiyle bir klasik olarak ele alınmalıdır."
  • "eger bir sey varsa bu ondan bir parca var demektir. eger bir seyden bir parca varsa o da olculebilir."

    edward lee thorndike
  • kediler üzerine yaptığı deneylerle bilinir. ac bir kediyi labirente koyar. çevresini keşfedecek bir parça ip bir parça halka üzerine basılacak bir panel ya da düğme gibi çeşitli gereçlerle karşılaşır. bunlardan yalnızca biri kutunun kapağını açacak mandala bağlıdır. zamanla kedi oradan kaçmasını sağlayacak kilidi keşfeder ve yiyecekle odullendirilir. işlem tekrar edilir ve her seferinde kedinin kapagi açmasının ne kadar zaman aldığı not edilir.
    bu, hayvanın çevresini ne kadar hızla özelliğini göstermektedir deney, her biri farklı gereçlerle açılan çeşitli bulmaca kutularına yerleştirilen farklı kedilerle tekrarlanır. tüm kedilerin kaçış mekanizmasını deneme yanılma yoluyla ilk girişimlerinde veya daha sonrakiler de keşfetmelerine rağmen kedilerin hangi eylemlerinin sonuçsuz olacağını ve hangilerinin ödül getireceğini öğrendikçe deneme yanılma miktarının giderek düştüğnü ne farkeder.
  • 1930'dan öncesi ve sonrası olan davranışçı psikolog. yanlış düşünmüşüm düzeltiyorum diyerek olayları baştan ele almıştır. 1930 öncesi etki yasasında öğrenme süresinde cezaya yer verirken 1930'dan sonra cezanın davranışı değiştirmediğini savunmuştur. yine 1930 öncesi öğrenmede tekrarın önemini kullanma ve kullanmama yasası olarak belirleyip tepki ve uyarıcı arasındaki bağın tekrarlandıkça güçlendiğini savunmuştur. 1930 sonrasında ise tekrarın uyarıcı-tepki bağında her zaman güce etken olmadığını savunmuştur. ayrıca deneme yanılma yoluyla öğrenmeye vurgu yapmıştır. psikolojiye olan hayranlığımı ve psikoloji okuyarak şekillendireceğim hayatımın önemli bir yerinde varolmaktadır.
  • thorndike’nin çalışması, darwin’in doğal ayıklama kuramıyla öğrenme psikolojisi arasında köprü kurması açısından büyük önem taşır.
  • 1930 bu adam için bir dönüm noktasıdır.
    1930 öncesinde kabul ettiği tekrar ve etki yasalarını, bu yıldan sonra kabul etmeyip hafif bir oynaklık göstermiştir. benim için doğru yolu bulmuştur.
hesabın var mı? giriş yap