• buz ve ateşin şarkısı serisinde, gece nöbetçileri'nin duvar'ın en doğusundaki ve en büyük kalesi; isminin orijinal çevirisiyle "kıyıdaki doğugözcüsü".

    yayımlanan kitaplarda herhangi bir tasviri bulunmasa da; game of thrones dizisinin yedinci sezonunda uzaktan şu şekilde, yakından da bu şekilde gösterilmiştir. gece nöbetçileri, duvar üzerindeki garnizonların ikmalini bu kaleden yaptıkları ticaret ile sağlar.

    öncelikle bakınız: game of thrones season 7 vfx breakdown

    yukarıdaki videoda görüldüğü gibi hbo'nun dizi için modellediği versiyonu; fok körfezi kenarında, gemilerin yanaşabileceği kadar derin bir limanı olan (gece nöbeti'nin küçük de olsa bir donanması vardır) ve biri batıdaki dar patika, diğeri de güneydoğudaki sahil merdivenleri olmak üzere iki yol vasıtasıyla ulaşılabilen bir yar'ın üzerinde; duvar'ın kademeli yapısına uyum sağlayacak şekilde (en az) iki katlı ve biri iç, ikisi dış olacak şekilde üç avlulu olarak inşa edilmişti.

    kalenin ilk katı; doğugözcüsü'nün en yüksek yapısı (ve muhtemelen kale kumandanı'nın ikametgahı) olan merkez kulesi ve üzerinde yükseldiği (onu destekleyecek şekilde yanaşık mimariyle inşa edilmiş ek binaların oluşturduğu) payanda ile, biri batı diğeri doğu avlusu olarak ikiye ayrılmıştı. muhtemelen yine castle black'te olduğu gibi; batı avlusu cebehane ve talimgâh, doğu avlusu ise nöbet'in silahlı kuvveti olan kolcuların içtima alanı ve kuzeye çıkış yolu olarak kullanılıyordu ki duvar'ın kuzeyine ulaşım sağlayan tünel, görüleceği üzere kale yapılarının doğu tarafında (cgi krokiye göre de doğu avlusunda) bulunuyordu. doğu avlusu'nu çevreleyen güneydoğu kulesi ise, nöbet'in küçük donanması ile yaptığı ikmal ve iaşe faaliyetlerine fok körfezi boyunca rehberlik sağlaması için bir fener kulesi haline getirilmişti.

    kalenin ikinci katı; doğugözcüsü'nün duvar'ın kademeli yüzeyinde yerleştiği ikinci kata, merkez kulesi'nin gölgesine inşa edilmişti ve surlarla çevirili şekilde, kalenin üçüncü avlusundan oluşurdu. duvar üzerindeki mevzilere ulaşmak için castle black'te olduğu gibi asansör işlevi gören kafesli bir kaldıraç düzeneği bulunmasa da; duvar'ın kademeli yüzeyine uyum sağlayacak şekilde kurulan iskeleler üzerinde, zikzak çizerek yükselen kapalı merdivenler ve yürüme yolları inşa edilmişti. bu istihkamların girişi, kule'nin kuzeyinde kalan bu iç avluda yer alırdı.

    tüm yapı, game of thrones'un yedinci sezonunda night king tarafından sürülen viserion tarafından çökertilen duvar'ın altında bırakılmak suretiyle yerle yeksan edildi.

    kalenin artstation'da yayınlanan konsept tasarımları:

    fok körfezi bakışı
    batı yolu bakışı
    kuzgun bakışı
    ejderha bakışı

    edit: ölmüş linkler güncellendi.
hesabın var mı? giriş yap