• baskent tiran'a yarım saat mesafede, adriyatik kiyisinda guzel bir kasaba. denizi superdir.
  • mother teresa havaalanindan tiran'a dogru toprak yoldan gitmeye calisirken karsiniza 2 tabela cikar. birisi "tirana 30 km" yazarken digeri "durres 20 km" yazar. iste durres, arnavutlarin haftasonlari cimmek icin kactiklari bir sahil kasabasidir. bakimsiz sahiliyle bizim kilyos'un eski haline benzer. sehirlerini ve hayatlarini son hizla amerikalilara benzetmeye calisan arnavutlarin yakinda durres'de yunus havuzlari acip icinde minik flipper'lar beslemeleri isten bile degildir. ancak amerikalilarin koyun psikolojisini haiz flipper'lari sahiplerinin her sozunu dinlerken, dik kafaliliklari ve asabiyetleri ile bilinen arnavutlarin yetistirecekleri yunuslar, elleri cepte yuzeceklerdir kanimca
  • tiran'dan durres'e gitmek için, 40 lek (tl 1,2) ödeyerek üzerinde kamez yazan otobüslere binip dogane'de ineceksiniz ki arnavutluk bayrağındaki sembolün heykelini gördüğünüzde buraya da gelmiş oluyorsunuz. burası diğer iller için otobüs terminali. tüm güney şehirlerine otobüsler ve minibüsler var. kuzey şehirleri için ayrı olabilir, emin değilim. durres 45 dakika kadar sürüyor, ücret 130-150 lek (tl 3,9-4,5). araçta ödüyorsunuz. durres'in içinde plaj yok. plajlara gitmek için durres garajında inip yine oradan kalkan marine bus'lere binmeniz gerekiyor. 30 lek (tl 0,9). plaj, arnavutça da plaj. herhangi bir durakta inip hemen ara sokaklardan plaja inebilirsiniz. kumu çok ince ve deniz çok sığ. biz çocuk için gittik, o bile çok eğlenemedi. şemsiye ve iki şezlong 2 eur. durres aslında büyük ve önemli bir şehir. terminalde indikten sonra sola aşağı doğru rruga egnatia caddesi üzerinde 15 dakika kadar yürürseniz, venedik kalesini, amfitiyatroyu, şehir surlarını, arkeoloji müzesini, dini yapıları ve restoranları bulabilirsiniz.
  • yukarıdaki entry'sinde "yemekler leş, deniz leş, sokaklar leş" diyen saygıdeğer yazarımızın söylediklerinin tam tersi olan bir adriyatik denizi kentidir. plajı bir ucundan diğer ucuna kumsal olması ayrıca hoşuma gider. plajın başladığı uç taraftaki şehir merkezi ise adeta italya'ya gelinmiş hissiyatı yaşatmaktadır. sevimli kafeleri, saygılı insanları, tertemiz sokakları ve en önemlisi de çok uygun fiyatlı konaklama imkanları da cabası...
    eylül 2020'de balayına gitmiştim. kısmet olursa bu sene de gideceğim. antalya'da 2 kişi 15-20 bin lira parçalanmaktansa, durres'te 2 kişi 6-7 bin liraya krallar gibi yaz tatili yapılabiliyor.
  • arnavutluk'da olup kendinizi altınoluk'da hissedebileceğiniz durres; adriyatik'in sevimli şehridir.

    durres'in arnavutça okunuşunda 'e'harfini yutan ve kelimenin sonuna 't' sesi ekleyen arnavutlar, birçok yabancı dili rahatça konuşmalarının sebebini de 36 harflik zor alfabelerine bağlamaktadırlar.

    yunan, italyan ve osmanlı'nın himayesinde uzunca süre kaldığı için halen içinde bu ülkelerden bolca iz barındırır.
    karşı sahilindeki bari'den pastacılığı; yunanistan'dan deniz mahsülleri ustalığını; osmanlı'dan da şerbetli tatlıların yanı sıra bol miktarda türkçe kelimeyi bünyesine katmıştır.

    denizin dibine kadar kumla kaplı sahil şeridinde rengarenk şezlongların yanısıra birçok irili ufaklı yeni otel ve tesis bulunur.

    her nevi su sporunu; plaj partilerini; flagman isimli şahane lokantayı durres plajında; bolca huzuru; kiralık şezlongları ve taze meyveleri de spille plajında bulabilirsiniz.

    süpermarkette hem euro hem de arnavut para birimi lek ile alışveriş yapabilirsiniz.

    çoğunlukla süpermarketlerde bulabileceğiniz ve arnavutluk'dan başka hiç bir ülkede satılmayan brandy fernet'in her ne kadar berbat bir tadı olsa da midenize faydası muazzamdır.

    yaz tatilinizi durres'da geçirmek size güzel hatıralar katacak; oraya kadar gitmişken karadağ'a geçip budva ve kotor'a da uğramak sizi enfes manzaralarlarla tanıştıracaktır.
  • osmanlı dönemindeki ismi dıraç'tır.
  • bitirilen dağ tünelleri ve otobandan sonra kosova ve makedonyanın adriyatiğe açılan liman şehri haline gelmiştir
  • o cok guzel oldugu iddia edilen sahillerinin hemen arkasinda oldukca buyuk bir bataklik bulunmaktadir. bu bataklik dunyanin en kabalik sivrisinek kabilesine ev sahipligi yapmakta ve gun batimindan sonra orada kalmanizi imkansiz kilmaktadir. tiran'dan ulasimi oldukca kolay olmakla beraber geldigim ilk 10 dakika icerisinde onume cikan 2 yilan bana burada baya isimiz var dedirtmistir. cok sukur kendisine yalnizca 1 gece katlandim.
  • turistlik açıdan ancak arnavutluğun anamur'u olabilir ki bence bu durum bile anamur'a hakaret anlamına gelir. arnavutluk'un geneli gibi burası da bakımsızlıktan nasibini almış. enka'nın yaptığı söylenen otoyol herhangi bir levha olmadan bir anda bitiyor veya şerit değiştiriyor. gece araba kullanmak tehlikeli.

    şehre girerken kosova'lıların yoğun yaşadığı bölgeden geçerseniz kendinizi gelibolu'da düğüne katılmış gibi hissedeceksiniz. aynı ezgiler aynı tipler. liman'ın karşısında kule* isimli binanın en üst katında bir şeyler yiyip içebilirsiniz. geri kalan çöp gibi gözüküyor sanki.
  • saçma sapan, gereksiz, arnavutların deniz kenarı diye vlora ve serenda tarafına gidemediklerinde son alternatif olarak düşündükleri şehircik.
hesabın var mı? giriş yap