• iki ucu boklu degnek denilebilecek ilactir. yaklasik 10 yildir kullaniyorum her turlu abuk sabuk kanama isiyle ugrastim, 4 sene once bir avantaj dezantaj hesabi yapip ilaci biraktim.. 5 gun sonra serebri mediada olusan bir tromboemboli ile sarsildim. duymam, konusmam ve vucudumun sol tarafinin duyusu gitti.acayip bir kabustu.cok sanslı olarak hayatima bir kac kucuk sekel ile devam ediyordum ki bir sene sonra sinav donemimde sabaha karsi kafamda iki paramedic ile uyandim ve paldır kuldur hastaneye kaldirildim.pz 18sn idi ama bu sefer bilmeden unutmustum. okulumdaki norolog ikinci olay oldugu icin beni intihara egilimli oldumu dusundugu icin basima bir pskiyatr sardi onu ikna etmek icin ugrastim baya.
    gecen sene gerekli ilac degisimiyle bir dis cekimi hadisesi yasadim ki evlere senlik durdu sanıp yeniden coumadin basladiktan sonra 5. gun agiz dolusu kanla uyandım ve izmire cene cerrahisine gitmek zorunda kaldım cekilen molar dis alani tamamen koterlenip 8 dikis atildi..
    bu kadar yazdim sonuc mu? orta ikiden beri aort stenozum yok, olmedim, yasiorum inatla da devam ediyorum yasamaya ya da (bkz: oldurmeyen allah oldurmuyor)
  • bu aralar sanırım yine kullanmam gerekecek. 8 ay boyunca doktor gözetiminde kullandım. dikkatsiz kullansam ne olacağını teorik olarak biliyordum geçen aylara kadar, artık maalesef bizzat dibimde yaşandı ne olacağı.

    bir süre ilacı almayı ihmal eden bir tanıdık, muhteşem zekice bir manevra ile 3 tam coumadin'i bir anda içti.
    ben aldığım zaman doktor 3 gün birer çeyrek, 4. gün bir yarım gibi dozlarda veriyordu. bu haliyle bile kolum kanasa günlerce tam pıhtılaşma gerçekleşmiyordu.

    bahsettiğim kişi, allah rahmet eylesin, göğsünden, alnından kanlar gelerek hayatını verdi. aklını kaçırma sınırında bir anne, suçluluk duygusundan kendini yiyip bitiren bir kardeş. 25 yaşında adam, cehalet ve cesaret yüzünden hem kendini hem ailesini bitirdi.

    coumadin böyle bir bela işte. önümüzdeki minimum altı ay boyunca görmekten gına gelecek hemşirelere şimdiden selam ederim. söküp atsam trombozumu ama gitmiyor eşşoğlusu.
  • özellikle yapay kapak takilan hastalarda bu kapak üzerinde kan pihtilasabilmektedir. bunun yanisira kalp kapak ameliyati olmamis olsa bile kalp atislari düzensiz olan kapak hastalarinda da kalp bosluklari içinde kanin pihtilasmasi riski fazladir.
    pihti olusumu olasiligini azaltmak için yukarida sözü edilen hastalarda kani sulandirici bazi ilaçlar kullanilmaktadir.
    bunlarin içinde en yaygin olarak kullanilan ve dozajinda asiri dikkat gereken ilaç “coumadin” dir. kan sulandirici ilaçlar kanin pihtilasmasi için gereken zamani uzatmaktadir.
    eger bu ilaci kullaniyorsaniz belirli araliklarla protrombin zamani (ptz) denilen kan testini yaptirmaniz gerekmektedir. çünkü her insanin bu ilaca olan cevabi farkli olmaktadir.
    bu nedenle de doz, yapilan bu laboratuvar testi sonucunda ayarlanabilmektedir.
    bunun yani sira geçen zaman içinde vücudun “coumadin” e olan cevabi degismikti ve dozun periyodik olarak yapilan laboratuvar testleriyle tekrar ayarlanmasi gerekmektedir.
    hastanede yattiginiz süre içinde ptz'na her gün ya da gün asiri bakilirken taburcu olduktan sonra ihtiyaca göre haftada bir veya ayda bir olmak üzere daha seyrek bakilmasi gerekecektir. göre haftada bir veya ayda bir olmak üzere daha seyrek bakilmasi gerekecektir.
    kan sulandirici ilaç kullanirken kanama belirtileri konusunda dikkatli olunmalidir.
  • kullanımı belki de dünya'nın en zor ilacıdır. hasta için zaten komple zor fakat doktorun da çok sıkı müşahade edip, doğru kararlar vermesi gerekir.

    ortalama ilaçlar için " günde iki kez tok karnına" gibi basit formüller söz konusu iken, coumadin için, "iki günde bir aç karnına, üç gün tek, dördüncü gün yarım, bir gün yarım, bir gün bir buçuk, üçüncü gün yine yarım tablet" falan gibi anormal kullanım formülleri verilir. hastanın bu formülü karıştırmayıp ilacı düzgün kullanabilmesi bile başlı başına bir mucizedir.

    kanın pıhtılaşmasını önler. önler önlemesine fakat coumadin yahut heparin kullananan bünye haftada bir, 15'te bir kan testi yaptırmalıdır. inr değerleri, yani protrombin zamanı titizlikle müşahade altına alınmalıdır. aksi takdirde sonu oldukça feci olabilir.

    en ufak bir çizik bile köpekler gibi kanayabilir. ağzınız burnunuz kanlar içinde kalabilir her an. sağınızda solunuzda geçmeyen morluklar oluşabilir. akacak kanı damarda durdurmaz resmen. eczane'lerden bu ilacı temin etmek de apayrı bir serüvendir. üç imzalı raporlar, raporda belirtilmesi gereken inr değerleri vesaire gibi türlü zorluklar çıkartırlar.

    çevrenizde coumadin kullanan birisi varsa, ya da bizzat siz kullanıyorsanız ömrünüz hastahanelerde geçebilir. allah sabır versin. fakat ilaç türünün sanırım en etkili ve verimli ilacıdır. öldü denilen hastayı bile iyileştirip adam edebilecek kapasitede bir ilaç.

    bizim doktor bu şekilde anlatmamıştı tabi. ben yaşadıklarımdan sonra böyle bi tanım yapmayı uygun gördüm.
  • k vitaminine bağlı pıthılaşma faktörlerini inhibe ederek etkinliğini gösteren bir antikoagulandır. kumadin kullanan hastaların ptz'den çok inr ile takip edilmesi tavsiye edilmektedir. plazma proteinlerine yüksek oranda bağlandığı ve terapötik indeksi dar olduğu için ilaç etkileşimlerine dikkat edilmelidir.

    esasen fare zehiri olarak kariyerine başlamış bir ajandır.
  • enistemin olumunden sorumlu ilac olarak aile literaturumuze girmis bu ilac bugun annemin rahatsizligi dolayisi ile yine gundemimizde.

    "beyin damarlarinda kucuk tikaniklar" teshisi ile on gunluk bir ilac tedavisi sonrasi gidilen kontrolde hic birseye bakmadan cat diye bu ilaci yazip ne bir uyari, ne bir diyet ne de sorulara dogru duzgun iki cumle ile karsilik vermeyen orospu cocugunun kasesini de fazlasiyla odemistik. bu denyoluk devlet kurumda da basimiza gelmedi yani. halk diliyle kan sulandirici olarak bilinen biri igne digeri tablet devam edilen iki ilac ustune bunu kullanmamizda bir sakinca yok mu dememize ragmen ilacin kan tahlili icin uc gun sonra gelmemizi lutfetti sadece.

    ailemizde yasanmis ve olumle sonuclanmis bir doktor hatasi bugun hayatimizi kurtardi belkide. grip ilaci yazar gibi yazdigi bu ilaca dilerim kendisj muhtac olur.

    recetenizde bu ilaci gorurseniz mutlaka saglamasi icin gidebileceginiz kadar uzmana gidin ve kullanimi hakkinda size ozel olan tum detaylari ondan ogrenin. internetten degil. sabahlamanin pratik bir faydasi olmuyor zira.
  • bütün etken maddelerini emdiği için marul'un hastaya yasaklanmasına neden olduğu ilaçtır.
  • diyetle k vitamininin kısıtlanmasını gerektiren ilaç.
    özellikle yeşil yapraklı besinler, k vitamininden zengindir. ilaç dozunda değişiklik yapmayı gerektirebilir.
    ayrıca omega 3 (balık yağı) da ilaç gibi kanın akışkanlığını arttırır, doktora danışmadan kullanılmamalı.

    greyfurt, genel olarak ilaç etken maddelerini etkilediği için kullanılmamasında fayda var.
  • şu hayatta belki de en nefret ettiğim ilaç. babam senelerdir kullanıyor ve sürekli bunun için kontrole gitmesi lazım. bilmece gibi bir kullanım şekli var. mesela dün doktorun yaptığı tahlil sonrası verdiği taktik 2+5. salı ve cuma 1 kalan günler yarım içilecek. bazen bir kullanım şekli çıkıyor akıllara zarar. resmen şöyle:

    salı günü yarım, çarşamba bir, perşembe yarım, cuma 1, ardından üç kere zıpla, kendi etrafında dön, pazartesi olmadan en az 2 tam 4 yarım ilacı içmiş ol.

    ilacı kullanan kişi ameliyat olacaksa ameliyat öncesi ilacı bıraktırıyorlar. tabii ki kafaya göre değil, doktor karar veriyor. özetle bu ilaç kullananı kardiyologla kanka yapıyor. babam bizden çok doktorunu görüyordu bir ara.

    ve evet benim için de bu ilacın adı komadin! fak you komadin!
  • kontrollü olarak kullanılan ve kullanımı esnasında düzenli biçimde kan pıhtılaşma testleri yaptırmanız gereken ilaç
hesabın var mı? giriş yap