• 1999 ekim'inde italya'da baslayan, buyuk sehirlerin karmasa ve kosturmacasina karsi kucuk sehirlerdeki hayat kalitesini yavas hareket* cercevesinde iyilestirmeyi hedefleyen olusum (bkz: yavas sehir hareketi).

    italya disina hizla yayilmis olup bugun norvec, isvec, guney kore, avusturya, avustralya, hollanda, almanya, ingiltere, polonya ve ispanya'da yavas sehir ornekleri vardir. nufusu 50.000 altinda olan ve degerlendirme kriterlerlerinde en az yuzde 50 basari saglayan sehirler yavas sehir agina dahil edilmektedir.
  • italyanca'da "yavaş şehir" anlamına geliyor. şehir merkezlerinde araba kullanımını yasaklayarak, mcdonald’s şubeleriyle süpermarketleri kapatarak yaşanır şehirler oluşturmaya çalışıyorlar. toskana’nın minik chianti şehri 1999 yılında ilk “citta slow” kenti olmuş, ve gittikçe yayılıyor. belli kontrollerden geçerek "yavaş şehir" olarak adlandırılmaya hak kazanan şehirler şirin mi şirin bir salyangoz logosu kullanıyor.

    logo bu: http://www.dalane-golfklubb.no/…ttaslow100x75-1.jpg

    şeytan diyor, bırak bu koşuşturmayı, git yerleş bir italyan "cittaslow"a, sakin sakin, şarabını yudumlayarak geçir hayatının geri kalanını...
  • türkiye'de sekiz tane bulunmakta:

    - seferihisar,
    - taraklı,
    - yeni pazar,
    - akyaka,
    - perşembe,
    - yalvaç,
    - gökçeada ve
    - vize.
  • tanrım beni yavaşlat,
    aklımı sakinleştirerek kalbimi dinlendir...
    bir çiçeğe bakmak için yavaşlamayı,
    güzel bir köpek yada kediyi okşamak için durmayı,
    her gün bana kaplumbağa ile tavşanın masalını hatırlat.
    hatırlat ki yarışı her zaman hızlı koşanın bitirmediğini,
    yaşamda hızı artırmaktan çok daha önemli şeyler olduğunu bileyim.

    (bkz: wilferd arlan peterson)
  • umarım birgün bu amblemli bir şehire taşınabilirim düşüncesini bünyeye zerk eden oluşum. amblemi filansa efsane.

    yayaya önem veren insana önem veriyordur, bir şehri yönetiyorsanız bunu mutlaka ve mutlaka bilmeniz gerekir. bu ödülü türkiye'ye tanıtan seferihisar'ımıza da sonsuz tebrikler. ne güzel.
  • kendi içinde bir şekilde çelişeceğini bir yerde sarpa saracağını düşündüğüm olay. yani bu kentler seçildikçe promote ediliyor. cazibe merkezi haline getirilmeye çalışılıyor. eh tanıtıldıkça insanların geldiğini düşünün. nüfusu 50.001 olmasın diye kapılarını mı kapatacaklar ne yapacaklar. işte o noktada kafa karışıyor. en güzeli, cittaslow seçilmek için bile fark edilemeyecek bir yerlere gitmek. salyangoz logomu da yapıştırırım kapıma*. mis.
  • cittaslow 2015 genel kurulunda "sakin şehir" unvanını şavşat kazanmıştır.
    hayırlı olsun.
  • 20-25 yıl önceki şehir ve şehir hayatı. trafiğin az ya da hiç olmadığı, bisiklet kullanımının daha fazla olduğu, insanların daha fazla yürüdüğü, daha az arabaya bindiği, nüfusun daha az olduğu, fastfood restoranların en az sayıda ya da hiç olmadığı, sanayinin daha az ya da hiç olmadığı, tarım ve el sanatlarının daha fazla olduğu, asfaltdan ziyade doğal taş parke yolların olduğu, çevre kirliliğinin olmadığı şehirler için daha doğrusu bu hayale yakın şehirler için kullanılan tanımdır cittaslow.

    çocukların internet kafelerden ya da evindki bilgisayarlardan ziyade sokakta vakit geçirdiği şehirlerdir. çocuklara bu alanlar bırakılmıştır. bu şehirleri 20-25 yıl önce yaşadık, bitirdik ve kirlettik. ne kadar sahici bilmiyorum ama bu özlediğimiz şehirleri yeniden meydana getirme hevesi var cittaslow'da.
  • bu yıl vize,perşembe ve yalvaç'ın seçilmesiyle ülkemizdeki cittaslow sayısı 8'e yükselmiştir.sevindirici.
    gökçeada,seferihisar,taraklı,yenipazar ve akyaka önceki ilk beşimizdi.
    2013 cittaslow genel kurulu seferihisarda toplanacak!
hesabın var mı? giriş yap