• sindarin dilinde örümcek yarığı ya da örümcek geçidi anlamına gelmektedir.

    mordor'un batıdaki dağları ve batı topraklarına doğru tek yol boyunca olan geçittir. tower of cirith ungol tarafından korunur, son ittifak savaşında gondor halkı tarafından inşa edilmiştir.
    başlıca amacı ithilien ve minas ithil'i sauron'un geri kalan hizmetkârlarından korumaktır. bu nedenle cirith ungol'un kale burçlarından ikisi güneydoğu ve kuzeydedir.

    yüzüğün yok edilmeye çalışılması sırasında bu geçitten geçilirken frodo ve sam'e gollum rehberlik etmiş ve burada yaşayan ve avlanan shelob'la karşılaşmışladır.
  • az önce mithrandir'den duyduğuma göre 'kirith ungol' diye okunuyormuş. ben hep sirith ungol derdim halbuki..
  • açılın mahallenin ağır ablası geldi.

    cirith ungol. mordor'un batısını koruyan mountains of shadow'da bulunan gizli bir geçidin ismidir. güneşin üçüncü çağının 2000. yılında witch-king ve ordusu tarafından kullanılan bu geçit minas ıthil'in düşmesine neden oldu ve kulenin ismi minas morgul olarak değiştirildi. bundan sonra cirith ungol uzun yıllar boyunca bir daha kullanılmadı.

    çünkü geçitlerin karanlığından büyük örümcek ungolianth'ın dişi yavrusu shelob bulunmaktaydı. sauron mordor'a tekrar geldiğinde shelob'a hiç dokunmadı. onun bu geçitten mordor'a girmek isteyenler için iyi bir bekçi olduğunu düşünüyordu.

    yüzük savaşı'nda frodo baggins yanında samwise gamgee ve gollum olduğu halde bu geçide geldi. frodo shelob tarafından zehirlendiği sırada yardımcısı samwise, frodo'yu shelob'dan kurtardı ve onu yaraladı.

    ulan samwise, ulan samwise..
  • 1971 yılında kurulmuş amerikalı heavy metal grubu. yapmış oldukları müzik ile sahip oldukları ün kesinlikle ters orantılıdır. genelde albümlerinde kötü denebilecek hatta fazla iyi denemeyecek şarkı yoktur. hiç dinlememiş olanlara tavsiyemdir.

    (bkz: king of the death)
  • kaliforniyalı epik heavy metal üstadları.
    29 yılın ardından forever black isimli olağanüstü bir geri dönüş lp'si ve ep'sinin ardından, geçtiğimiz günlerde yayınladıkları dark parade ile bu devasa grubun hızının tükenmediğini hissetmek harika.
    yine bol sololu ve vokalin öne çıktığı müthiş bir albüm olmuş. şarkı sözleri ayrıca güzel, üzerinde emek harcandığı belli. bir kaç kere dinlediğim parça ise relentless oldu.
  • 70'lerin sonunda geçirdiği kadro değişikliğinden sonra bir tarafta mötley crüe ve quiet riot, diğer tarafta slayer ve metallica gibi grupların popüler olduğu dönem ile (80lerin ortaları) aynı sıralarda en iyi dönemlerini yaşayan cirith ungol, buna rağmen hiç bir zaman mainstream medyanın baskısına uyup tarzından ödün vermemiştir.

    ilham aldıkları gruplardan bazıları black sabbath, budgie, kiss ve benzerleridir. tarzları ilginç bir şekilde, bazı kaynaklarda doom metal, bazılarında sabbath tarzı hard rock, bazılarında nwobhm esintileri taşıyan bir grup olarak belirlenirken, venom ve slayer ile birlikte verdikleri bir konserin afişinde ise "masters of black metal" olarak tanımlanmışlardır. bu da müziklerinin ne kadar çeşitlilik içerdiğinin ve türler üzeri bir yapıya sahip olduğunun göstergesidir bana göre.

    bugüne kadar çıkan tüm albümlerinin kapak ve kitapçık tasarımlarını michael whelan yapmış (tüm elemanların hayranı olduğu michael moorcock'un elric saga temasını işleyerek), bu sayede metal tarihindeki gelmiş geçmiş en iyi fantazi temalı kapaklardan bazılarına sahip bir grup olmuşlardır.

    artık dağılmalarından beri 20'nin üzerinde sene geçmiştir ve özellikle avrupa'daki hatırı sayılır fan kitleleri bir reunion beklentisi içindedir.
  • ayrıca frost and fire albümleri sayesinde daha sonradan celtic frostadını alacak grubun isim babalığını da yapmışlardır.
  • kökü 70'lere dayanan, kanımca hard 'n heavy tarihinde hakettiği yeri bir türlü bulamamış ama birçok klasiğe imza atmış efsanevi bir gruptur. 1981'de çıkan ilk albümleri frost and fire ile başlayan kariyerleri 1991'de çıkardıkları paradise lost'un ardından gitarist jim barraza'nın ayrılmasıyla son buldu.

    vokalistleri tim baker'in bana ve birçok insana göre süper, kimilerini göre ise irrite edici vokallerinin yanı sıra king of the dead ve one foot in hell albümlerindeki gitar ve bas soundu üzerine davulcu robert garven'in yazdığı yaratıcı partisyonlar, grubun genel tarzını belirler.

    merhum gitaristleri jerry fogle metal tarihindeki gelmiş geçmiş en yaratıcı gitaristlerden biridir. kanımca adı eddie van halen, randy rhoads, criss oliva gibilerle beraber anılması gereken pek mühim bir insandır.

    müziklerinin yanı sıra grupça motor sporlarının (ve özellikle ferrari'nin) hastası bu insanlar, ilk dönemlerinde özellikle abd'de hatırı sayılır bir hayran kitlesi oluşturmuşlar, böylece 80'ler california'sından sadece glam* ve thrash* grubu çıkmak zorunda olmadığını da örnekleriyle ispat etmişlerdir.

    metal tarihinde "özgünlük" denince akla gelen ilk gruplardan biridir bana göre.
  • black sabbath'ın ilk dönemlerine yakın tarzda progresif bir heavy/doom metal üslubunu nwobhm grupları ayarında bir melodiklikle sunduklarından ötürü tamamen kendine özgü bir gruptur cirith ungol. şu aralar piyasadaki "suyundan da koy" gruplara yakın bir müzik yaptıklarını düşünürsek 30 sene ilerisini görmüşler diyebiliriz. ilk duyduğumda vokallerine tahammül edemiyordum ama zamanla alışıyor insan.
  • çok iyi bir müzik icra etmelerine rağmen bir türlü sevemediğim bir vokal tarzına sahip gruptur. şarkılarda vokal ne zaman girse conan'ın maceralarında "eeeeeiiiyyykkk" diye bağırarak ölen iblisler geliyor gözümün önüne.
hesabın var mı? giriş yap