• evdeyim, acıktım, yemek yok, yapasım da yok, ne yiyim diye bakınırken hah karakılçık var. daha ne olsun.

    kaynar suda bekletip üzerine yarım domates az bi kuru soğan çintip biraz da yeşil zeytin koydum. zeytinyağı sumak pul biber kimyon tuz.

    soğan hariç malzemelerin tümü yerinden. domates ayaş, zeytin ve zeytinyağı antakya, bulgur adana, baharatlar da adana.

    yerken epey komik geldi bana bu. lan dedim, kuru soğan yerine "frenk soğanı" doğrayıp iki dilim de yeşil elma eklesen, şu tabağın restoran fiyatı "yerinden malzeme" pazarlamasıyla 50 lira.

    işte yörük dayıların teyzelerin bin yıllık bulguru, pilavını gören bertunç'un "köylülük :/" dediği bulgur, aslında bu kadar da kıymetli bir şeydir.
    yeşil elmayla birleşmeyegörsün, tabağına 50 lira ödersin.
  • tahılların bvlgarisi.
  • 100 gram pismemisin bulgur;
    342 kalori, 12 gr. protein, 76 gr. karbonhidrat ve 18 gram lif (gunluk ihtiyacin %72'si)

    100 gram pismis bulgur;
    83 kalori, 3.1 gr. protein, 19 gram karbonhidrat ve 4.5 gram lif (gunluk ihtiyacin %18'i).

    simdi ben bunu sevmeyeyim de ne yapayim?
  • geçen pazardan (ilk turdan) beri adana'dayım. 10 günde yediklerim - ve ben buradayım diye değil ha, evde normal yapilan seyler:

    - bulgur pilavı (2 kere)
    - eşkili köfte (hayır ekşili değil.)
    - içli köfte (dışı etli.)
    - kısır (hayır bulgur salatası değil.)
    - sarımsaklı köfte (bilmeyen "fellah köftesi" diye bilir.)

    hatta şöyle, annem geçen akşam eşkili köfteyi pişirirken baktım bir yerlerden içli köfte de çıkarmış. "aaa içli köfte de mi var" dedim, "buzlukta vardı, yemeğin içine attım analı kızlı oldu işte" dedi. yani aslında listeye onu da yazabiliriz.

    ben kalp adana kalp bulgur kalp kimyon kalp kalp kalp.
  • kullanmadan önce yıkanmaz çünkü bulguru kaynatırlar.
  • kisirin ve cig koftenin(bkz: cig kofte) base'ini olu$turan ultra gida maddesi. bulgursuz bi dunya lezzet yelpazesinden bir degil birkac yapragin daha ucup gitmesi demektir.
  • tip-2 diyabet tanısı koyulduğundan beridir pirinç yerine kinoa, greçka ve bulgur tüketir hale geldim. içinde en iyisi yine bulgur. en azından diğer malzemelerle farklı tatlar yakalayabiliyorsunuz. greçka ve kinoa içine ne atarsanız atın aynı tadı veriyorlar. çocukluğumda fazla bulgur yememiş olmamın tek avantajı da bu oldu. hem sıcak hem soğuk tüketilebilmesi de artı bir özellik.
  • bununla dolma ya da sarma olmaz diyenler var.. fena yanılıyorlar..

    her türden etli dolma ve sarmaya (kırmızı\yeşil biber, patlıcan, soğan, yumurta, pazı, asma, lahana...) çok yakışıyor.. et suyunun bulgurla enteresan bir uyumu var.. ilk görüşte aşk gibi, karşılaştıklarında hemen bir elektriklenme oluyor aralarında ve sonuç kaçınılmaz bir şekilde her seferinde mükemmel.. aksi mümkün değil..

    kabul etmem gerek; pirinçle et suyu da fena bir çift değil ama onlarınki daha bir mantık evliliği sanki.. aralarında da bir uyuşma var evet ama tutku eksik.. birbirlerini idare ediyor ama tamamlayamıyorlar.. bulgurla yaratılan lezzet farkı da işte tam olarak burada çıkıyor ortaya..
  • dünya üzerindeki en güzel nimetlerden biri. pilavı harikadır. özellikle de yanında güveç varsa muhteşem bir ikili olur.

    yalnız üzülüyorum, sadece "yokluk"ta yenilecek yemeklerden olarak kategorize edilmesine çok çok üzülüyorum.
  • #62528202

    "bunun kalori miktarini anlayamadigim hede.

    100 grami pismemisken 320 kalori, pismisken 80 kalori oluyor. nasil bir baklagilse artik, 4 kat besin degeri kaybediyor..."

    kalori miktarı anlaşılmamış. elimden geldiğince konuya açıklık getireyim; pişmemiş halde bulgurun paketini açıp direk 100 gram yerseniz 100 gramda ki besin değerlerini almış olursunuz.

    fakat 100 gram bulgurun tadının iyi olması, sindiriminin daha rahat olması amacıyla üstüne su koyup pişirdiğiniz zaman; bulgurun ağırlığı eklediğiniz suyun oranıyla artacaktır. yani 100 gram bulguru pişirdikten sonra 200 veya 300 gram ağırlığa gelir.
    bu ağırlık tamamen ekleyeceğiniz suya bağlıdır. sonuçta piştikten sonra 200 gram olduğunda, pişmiş halde olarak 100 gramını hesaplamaya kalktığınızda haliyle %50 besin değeri daha az olur.

    --- spoiler ---

    formül
    100 gram 12 gr protein (pişmemiş, paketteki halini düşünün)
    100 gram toplam bulgur pilavı (50 gram bulgur 50 gram da su) 6 gram protein

    --- spoiler ---

    özetle: eklediğiniz suyla alakalı olan bir durum.
hesabın var mı? giriş yap