• müzik tarihinin en eski gruplarından birisidir. sıradan birer çiftlik hayvanıyken, tesadüfen birbirlerini bulan ve anarşist tavırlarıyla kısa zaman içinde yörelerinde haklı bir üne kavuşan bremen mızıkacıları, o zamanlar ses kaydetme teknolojisi henüz geliştirilmediği için ne yazık ki uzunca süre yerel bir topluluk olarak kaldı. jacop grimm'in pikabı keşfetmesiyle ünü dünyayı saran grup maalesef ani gelen bu ünle şımaran kedi ve köpeğin her gün dalaşması neticesinde dağıldı. dağılmanın ardından müzik kariyerine devam eden tek üye, grubun tüm şarkılarının beste ve güftelerine imza atmış olan horozdu; ki kendisini bob dylan adıyla tanıyoruz. yıldızı parlasın...
  • stalin'in tavuğu, schrödinger'in kedisi, pavlov'un köpeği ve nasrettin hoca'nın eşeği'nden oluşan versiyonu bunlardan çok daha ünlü olabilirdi. her biri kendi alanının lideri sonuçta...
  • her ne kadar olay almanya' da almanca cereyan ediyorsa da, kahramanların isimlerinin ingilizce karşılıklarını düşünmeden edemiyorum.
    -eşşek: ass
    -kedi: pusy
    -horoz: cock
    -köpek: doggy style
    (bkz: horozu kedi yavrusuna sokmak)
  • sanılanın aksine hiçbir zaman bremen'e ulaşamamış, hırsızları kovaladıkları evde mutlu mesut yaşamışlardır. neden bremen? -neden müzik?- diye sorulacak olursa, grimm'in bremen'de bir sevgilisi olduğu, mızıkacıların bu şehre ulaşma çabalarının da bu olayın bir alegorisi bir metaforu bir aliterasyonu olduğu rivayet edilir.
  • bir gagauz hikayesinde bir eşeği düğüne çağırıyorlar, eşek gelmem de gelmem diyor. rica ediyorlar gel bak çok güzel olacak diyorlar ama eşşek tınmıyor. en sonunda artık dalga geçiyorlar, diyorlar ki: neden inat ediyorsun, halbuki senin soyunda inatçılık da yoktur...
    eşek diyor ki en sonunda: beni birisi bir yere çağırıyorsa orada ya su bitmiştir ya odun. yani evlatçığa yükleyecekler sepetleri ve su ve odun taşıtacaklar.

    sosyalist hayvan köpek ve en nihayetinde kuş beyinli avam horozu bilmem de o kedi götü o eşeği nasıl da ayarttı kimbilir. "sen en aşağıda ol, sen bizim temelimiz ol, ortalığı velveleye verelim" dedi kesin. kedi sinsi puşt ibne, nasıl da ayarttı diğer hayvancıkları... bundan eminim.

    bremen mızıkacıları çok güzel, hayvan sevgisi aşılayan bir masal kesinlikle. insana karşı hayvanları savunmak, hayvan hakkı savunmak. bir kuşağın çocukları kediyi köpeği böyle sevdi. horozu bilemiyorum şimdilik, bana küçükken horoz saldırdı, pek sevmem o ibişi. eti de sert zaten. orman horozu var ama taygada, onun sesinden daha güzel bir ses ormanda yok. eşek de pek stabil, tarla ortasında durur öyle, nasreddin hoca falan ve köy gençlerinin oyuncağı. (afrika eşeği zebralar esasında siyahtır, çizgileri beyazdır) (sıpa baba zula'nın güzel bir şarkısıdır ve en güzel sıpa anırmaları gökçeada'dadır)

    masalın sonunda ne oldu:
    horoz: bölgeden geçmekte olan ormancılar bunu yakalayıp pişirdi.
    köpek: ormancıları çok sevdi, onlarla birlikte gitti. onları korudu, çöplerinden nasiplendi ve mutlu oldu.
    eşek: ormancıları sevmedi ama ormancılar onu sevdi. üzerine titrediler, odun taşıttılar ve başka şeyler yaptılar.
    kedi: kedi ibne bu net.
  • tarihteki ilk voltron denemelerinden biridir.
  • sözlük ahalisi için okuduğum masaldır.

    https://voca.ro/16er8xvjzgld
  • en sevdiğim masallardan biri. bende bunun resimli kitabı vardı. o kitabı çalışma masamın çekmecesinden hiç çıkarmazdım. bu masal ne zaman aklıma gelse o eski çalışma masamı, çözmeye çalıştığım matematik problemlerini, okuma fişlerimi, fasulyelerimi, abaküsümü hatırlıyorum...
  • buyuklerinde okumasi gereken masal.
  • bir adet eşek, bir adet köpek, bir adet kedi ve bir adet horozdan oluşan topluluğun bremen'deki heykelini görmek isteyeni şöyle alalım:

    http://www.kedimveben.com/zpix/aaa74.gif
hesabın var mı? giriş yap