• kanat açıklığı wright kardeşlerin ilk uçuşundan daha uzun olan dev uçak.
  • hep privacy sağlamayan entartainmentsız aircraftlar'a lounge yüzü bile görmeden bindiğim için hard productlarına bile yorum yapamadığım uçak.
  • bildiğim kadarıyla her havayolu kendi kabin dizaynını kendisi yapıyor. bu nedenle bilmemne havayollarının first classını boeing 747 başlığında değerlendirmenin anlamı ne şimdi.

    üstüne üstlük aynı entryde lounge degerlendirilmesi yapılınca insan "bir görgüsüzlük var ama..." dedirtiyor. eyyorlamam bu kadar.
  • aslında esas yaratıcısı boeing değil, pan am olan, hatta daha doğru konuşmak gerekirse pan am'ın efsanevi başkanı juan trippe olan uçak. havacılığın hala emekleme döneminde olduğu bir dönemde sektöre büyük düşünme kavramını getirip, boeing'i bu devasa uçağı üretmesi için ikna etmiştir.

    joe sutter'ın liderliğini yaptığı tasarım ekibi uçağı ilk önce pan am'ın da önerdiği gibi şimdikine nazaran daha dar bir gövdeye sahip iki katlı bir uçak olarak tasarlamış, fakat daha sonra faa tarafından belirlenen, yolcuların acil durumda uçağı belli bir sürede terk etmesini şart koşan kriteri yerine getirmede zorlanacağı düşünülerek, uçak tek katlı ama çok daha geniş bir gövdeye sahip olacak şekilde yeniden tasarlanmıştır. kokpitin yukarıya alınması ise kargo modelinin yükleme işlemlerinin daha rahatlıkla yapılabilmesi için gerçekleştirilmiştir.

    ilk 747-100 modellerinde kokpitin bulunduğu üst kısımda yanlarda sadece 3 adet cam bulunmaktadır. bu, tasarım sırasında boeing tarafından üst kısmın yolcular tarafından kullanılmayacağı, sadece uçuş ekibi ve bazı gerekli bölmelerin olacağı** ekstra bir alan olarak planlandığı içindir.

    burada gene juan trippe insiyatifini kullanmış, 'üst katı neden yolcular da kullanmasın yahu' şeklinde fikrini beyan ederek, boeing'in ileriki üretimlerde üst katı yolcuların da kullanabileceği şekilde tasarlamasına sebep olmuştur. üst katta cam sayısı artırılmış ve hatta ileriki 747-300 modelinde üst katın uzunluğu ciddi olarak artırılmıştır.

    jumbo jet kavramını havacılıkla tanıştıran bu müthiş uçak, kim ne derse desin havacılıkta a380'den çok daha önemli bir kilometretaşıdır.

    (bkz: queen of the skies)
  • neden bilmiyorum ama yolcu uçakları arasındaki en büyük efsanedir zannımca.

    inanılmaz bir pozu:
    http://www.airliners.net/…boeing-747-446/0640853/l/

    fotoğrafı ekleyen arkadaş resme inanmayanlar için ne yazmış:
    "i've seen the space shuttle take-off and i've seen plenty of topless women in sxm but nothing comes close to a 747 coming directly in your direction just a few hundred feet below you! this was really amazing. it's a real air-to-air picture, no discussions please!"

    karşılaşmanın devamını merak edenler için:
    http://www.airliners.net/…/boeing-747-446/0647565/l
  • (bkz: kedi canını senin)
    gökyüzünde gördügüm an kendime hakim olamayip bagiriyorum. 5 yasima geri dönüyorum hemen, bi el cirpmalar, etraftakileri dürterek göstermeler, taskin taskin hareketler... muhtesemligi karsisinda insanlarin kayitsiz kalmalarini anlayamiyorum. ben bagirmaya devam ettikce de insanlar yanimdan uzaklasiyor tabii.
  • atlantiği her aştığında 35 ton oksijen kullanmaktadır bu.
  • boeing'in iki katlı, kocaman (70 metre boylu) yolcu uçağı.
  • bir tanesine terminalde en az yedi kontuar açılmaktadır.
  • discovery science * sayesinde hakkında bilgi edindiğim büyük çok büyük bir uçak.

    öncellikle amerika washington yakınlarında everett te üretildiği devasa bir tesis varmış. tesis, 400000 metrekarelik kapalı alandan oluşuyormuş. yaklaşık 40 hektar , yaklaşık 56 futbol sahası büyüklüğünde.

    - parçalar halinde üretilip birleştirildiği,
    - tesiste kullanılan taşıyıcı vinçlerin 50 km. uzunlukta olduğu
    -montaj sırasında saatte 30 cm hızla bir band üzerinde gövdenin ilerleyebildiği bir bant bulunduğu
    - boyama işlemi için hangardan çıkarılıp köpek gezdirir gibi karayolu üstündeki bir köprüden geçirilip boyama ünitesine götürüldüğü,
    - tonlarca boya ile boyandığı,
    -parçalardaki perçinleme işleri için insan gücü kullanıldığı
    - tesiste 1000 kişinin çalıştığı
    -uçağın gövde parçalarının hassas birleşmesi için eskiden uzman teknisyenlerden şimdi bilgisayarlardan faydalanıldığı,eğer birleşmede hata yapılırsa uçağın inişte denge problemi yaşayıp kazaya açık hale gelebileceği
    -uçak tamamlanınca ilk uçuşa b1 denildiği ve boeing test pilotu tarafından yapıldığını
    -sonraki ikinci uçuşun c1 olarak adlandırıldığı ve alıcının pilotlarınca gerçekleştirildiği
    - uçağın fiyatının 200 milyon dolar olduğu . alım işlemleri ve kontrolun bile oldukça uzun süreçler olduğunu

    öğrendim de ne oldu. ufkum genişledi. bu kadar bildiğime göre belki bir gün binerim veya gider o tesisi gezerim diye heveslendim. hayallerde yaşıyorum.
hesabın var mı? giriş yap