• herkesin herseyi veya karsindakinin senin bildigini bilmemesi sorunsalinin ekonomi teorisindeki tanimi.
  • birtakim ulkelerde yasadisidir. onune hicbir sekilde gecilemeyecegi sanilsa da, 3 ay icinde %400luk bir artis saglamissa portfoyunuz, dikkat cekersiniz, yakaniza yapisirlar hemen.

    ancak, ne insider trading yaptiginizi kanitlamak bu kadar kolaydir, ne de yapmadiginizi kanitlamak kolaydir.

    oooyle seneler boyunca surer bununla ilgili davalar.
  • aynı ekonomik piyasadaki taraflardan birisinin bildiği diğerinin bilmediği, bilenin bu bilgi sayesinde 1-0 önde olduğu, bilgidir. rekabetin tam ve doğru bir şekilde yapılmasını engelleyen, piyasa şartlarını bozan bilgidir. örneğin; mal ve/veya hizmetle ilgili her türlü bilginin satıcı tarafından bilinmesine rağmen, alıcının; sadece satıcının belirttiği bilgilerle(*) yetinmek zorunda kalması gibi...

    (*) ki genellikle yasanın belirtilmesini zorunlu kıldığı bilgilerdir bunlar.
  • 50 yıl öncesiyle şimdiyi kıyasladığımızda azalan durum. kimileri için bir problem kimileri içinse para kazanmanın yoludur.

    satıcı-müşteri ilişkisini ele aldığımızda tarafların ürün hakkında sahip olduğu bilgilerin simetrik olmaması diye de açıklayabiliriz. eğer satıcı, ürün hakkında müşteriden daha fazla bilgiye sahip ise -ki çoğunlukla öyledir- satıcı bu durumdan faydalanıp ürün üzerinden hak ettiğinden fazla gelir sağlayabilir.
    lakin bu durum sorumluluğun müşteriye ait olduğu dönem için daha büyük bir problemdir.

    günümüzde daha çok sorumluluk satıcıya aittir. ürünü satmak ile kalmaz, daha sonra ürün ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunları da çözmekle mükelleftir. (bkz: garanti kapsamı)

    gerçi hoş, ürünle ilgili oluşan çoğu problemi de garanti kapsamı dışında diye belirterek bundan da kaçıyorlar ama eskiye nazaren bilgi asimetrisinden faydalanmak pek kolay değildir.

    günümüzde, alacağınız ürünün özelliklerini birçok kaynaktan araştırabilir, aynı ürünü kullanmış kişilerden fikir alabilir, satıcı hakkında olumlu-olumsuz birçok görüşe ulaşabilirsiniz.
  • dünyanın bug'ı. bunu anlayan adamın sırtı yere gelmez.
  • alım satım işlemlerinde bir tarafın diğerine göre daha iyi veya daha fazla bilgiye sahip olmasıdır. bu durum, alım-satım işlemlerinde güç dengesizliğine neden olur.
  • tam bilgi sahibi olmadan yapılan tercihler etkin olmayabilir. eksik bilgi durumunda tüketiciler ve firmalar ters seçim problemleriyle karşılaşabilir. alıcılar ve satıcılar diğer tarafın daha fazla bilgiye sahip olduğu bir piyasaya girdiğinde, düşük kaliteli mallar, yüksek kaliteli mallara göre daha büyük sayılarda değişime tabi olur.
    anlaşmanın taraflarından birisi davranışının maliyetini diğer tarafa aktardığı zaman ahlaki risk oluşur. eğer bir sözleşme taraflardan birini davranışlarının sonuçlarından dolayı sorumluluktan kurtarıyor ve insanlarda kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyorsa sonuç etkin değildir.

    bir işlemin taraflarından biri işleme ilişkin diğer tarafın sahip olmadığı bir bilgiye sahip ise işte o zaman asimetrik bilgi oluşur.
  • bunu aşmanın yolu yoktur ama, bilgi toplamaktanda vazgeçmenin anlamı yoktur. nufus sayimi bu bilgiyi toplamak için en iyi fırsattır, fakat bizim gibi ucuncu dunya ulkeleri bu fırsatıda degerlendiremez.
hesabın var mı? giriş yap