• ölümsüz zeki müren'in bir röportajında söylediği üzere hayatında yaşamış olduğu en büyük üç mutluluktan ilki, belki de en büyüğü.

    (röportajdan alıntı)
    ...
    şimdi, bütün ömrümce yaşadığım üç mutluluğu arzedeyim efendim… sene 1955 beklenen şarkı filmi, yani ilk filmim oynayalı bir sene olmuş… 54'de rahmetli cahide sonku hanım ile çevirmiştik… beklenen şarkı benim bestem… vals usulünde, nihavend makamında… "gözlerinin içine başka hayal girmesin / bana ait çizgiler dikkat et silinmesin.." dillerde dolanıyor. daha sahneye çıkmamışım. radyoda okuyorum… ve efendim harbokulu müdürlüğü'nden resmi bir mektup aldım. diyor ki yazan zat: "19 mayıs hareketleri için bize 20 gün öncesinden beklenen şarkı'nızın notasını lütfen gönderiniz…" çünkü bu sene harbokulu ilk defa bir türk bestecisinin, ki düşününüz 1954'ün zeki müren'i, ilk defa bir türk bestecisi'nin bestesiyle hareketlerini yapacaklar stadyumda… nasıl sevindim… adeta inanamadım. hemen yazdım temiz şekilde, gönderdim, heyecanla bekliyorum ve o sabah oldu, ayrıca onu arzedeyim, "siz de.." diyor komutan, "..şeref tiribününde misafirimizsiniz…" fakat, benim imtihanlarıma rastlayan günler… ankara'ya gidersem dönüşüm çok zor olacak. ben ancak, istanbul'da evimde, radyoda izleyebildim… bando, şimdi televizyon da yok o devirde, hayalimde canlandırıyorum, o gençliğin daha evvel mavi tuna, tuna dalgaları gibi avrupa'nın çok tanınmış bestecilerinin valsleriyle hareketlerini yapan bu aslan gibi türk gençleri, bu kez benim naçiz bir bestemle 19 mayıs hareketlerini yapıyorlar… yıllar sonra ankara radyosu bana onun bir kasetini, yani bandonun çaldığı şekliyle hediye etti. leventteki evimde, dolabimda anılarımın arasında saklarım… beni çok mutlu eden olayın biri budur
  • buyrun,

    "gözlerinin içine başka hayal girmesin
    bana ait çizgiler dikkat et silinmesin
    istersen yum gözlerini, tıpkı düşünür gibi
    benden evvel başkası sakın seni görmesin
    benden evvel başkası seni görüp sevmesin

    "kıskanırım seni ben kendi gözümden bile,
    nasıl verirdim seni bir yabancı ele
    sana gelen yollarda daima beni bekle
    benden evvel başkası sakın seni görmesin
    benden evvel seni görüp sevmesin."
  • “sana gelen yollarda daima beni bekle”

    bu dize ayrı dava…

    piyanonun çok ama çok yakıştığı nefis bir vals.

    zeki müren’ den başka bir sesten dinlememek elzem. zeki müren’ in ocak 1951’ de istanbul radyosu’ ndaki ilk programından sonra, hamiyet yüceses’ in neden ağlayarak radyoyu arayıp, müren’ e “benim tane tane okuyan evladım” diye hitap ettiğini, bu şarkıda bir kez daha anlıyor insan.
  • zeki müren beyin ilk filmidir beklenen şarkı.. cahide sonku keşfetmiştir bir yönüyle zeki beyi.. zira cahide hanımın tütün kralı eşi ihsan doruk'un ortağı olan şeftali kralı hayri terzioğlu'nun yakınıdır zeki müren; sonku da, dost meclislerinin birinde öyle durup görüp beğenmiştir gencecik zeki'yi işte, her şey birdenbire gerçekleşmiştir velhasıl..

    senee 1954'de çekilen beklenen şarkı, yurt çapında epey bir nümayişin müsebbibi olmuştur.. zeki müren, cahide sonku ve jeyan mahfi ayral'ın başrollendiği filmin yönetmeni de cahide sonku'dur.. nitekim, zeki beyin ilk filmi iken bu şarkı, cahide hanımın da son filmidir..
  • "bana ait çizgiler dikkat et silinmesin" dersin ya, silineceğini, hatta çoktan silindiğini bile bile..
    işte odur bu şarkının içe tak diye oturduğu an..
  • beklendiğine değen, zevkıne doyularak dinlenen şarkıdır, ki zevkı kelimesini sevgili müren gibi telaffuz etmenizi arz ederim efendim.
    cahide sonku hanımefendi eşliğinde duru bir şahanelik, ruha hitap eden bir sadelik ancak böyle dile getirilebilir zannediyorum: http://www.youtube.com/watch?v=zbj-unqami8
  • sozlerini zeki muren'in guzel sanatlar akademisinden hocasi olan sabih gozen yazmistir.*. bestesi ise zeki muren'e aittir, nihavend bir valstir
  • insanı aşık eden şarkı; dinlersin ve hayatında olmayan birine meftun bulursun kendini. kime aşığım, en son ne zaman gördüm, şimde nerde soruları aklına düşmez bile sadece sevdiğini hissedersin.
  • zeki müren'in yüksek popülaritesi ve genellikle filminde de kullanılan aynı adlı şarkı yüzünden film olarak daha az hatırlanan bir sonku film kordelası. senaryo, daha o zamandan yaratıcı bir genç olan sadık şendil'in.

    filmin jeneriği şöyle başlar:

    sonku film
    cahide sonku

    beklenen şarkı'da

    zeki müren'i
    takdim eder

    oyuncular ise dönemin büyük tiyatro oyuncularıdır. çoğu da o günlerde darülbedayi'de oynamakta. bir kısmı karakter rollerinde ama bir kısmı da jönprömiyedir. jenerikteki önem sırasıyla okuyalım. ilk sırada cahide ve zeki'den de önemli bir hanımefendi var:

    bedia muvahhit
    cahide sonku

    talat artemel
    sami ayanoğlu
    hadi hün

    jeyan ayral (jeyan mahfi/jeyan tözüm)
    ibrahim delideniz
    refik k. arduman (k: kemal)

    melahat içli
    necmi oy
    abdurrahman palay

    kemal tözem
    muhip arcıman
    rıza tüzün

    böyle bir kadroyu bir daha aynı filmde görmek mümkün olmayacaktır. ya müzik hanende ve sazende kadrosu? filmin müzik yönetimi dönemin besteci ve keman sanatçılarından sadi ışılay'a teslim edilmiş ve iyi de edilmiştir. kadroyu görelim:

    sadi ışılay
    cevdet çağla
    emin ongan
    haluk recai
    vecdi seyhun
    feyzi aslangil
    vecihe daryal
    izzettin ökte
    yorgo bacanos
    fikret kutluğ
    hüsnü coşar
    burhanettin ökte
    universite korosu

    yukardaki bir kısmı aynı zamanda bestekâr, biri önemli müzikolog olan sanatçıları da görüntülü bir icrada bir daha topluca görmek mümkün olmayacaktır. piyanodaki feyzi aslangil (ki türk musikisine piyanoyu başarıyla sokmuştur) filmde piyano çalan sonku, müren ve jeyan'ın üçünün de parmaklarının altındaki mükemmel tınıların asıl sahibidir.

    daha sonra nevzad adlığ ve süheyla altmışdört'ün yöneteceği ve günümüze kadarki ömründe çok büyük sanatçılar yetiştirmiş üniversite korosunun o yıllardaki kadrosunu görmek ayrı bir mazhariyet...

    filmi zeki müren'in iki beste ve şarkısıyla hatırlıyoruz... ama filmde türk musikisinin büyük ve kalıcı parçaları da icra edilmiştir. bakalım hatırlanacak mı?

    önce ortada jeyan'ın bulunduğu koro dede efendi'nin bestesini (ey büt- nev eda olmuşum mübtela) okurken film açılır. odacı zeki parmaklarıyla bir kenarda usul vurmaktadır. sonraki şarkılar ve bestecileri şöyle:

    al sazını sevdiceğim / bimen şen
    zehretme hayatı bana / zeki müren (ilk bestesi)
    sen sanki baharın / musa süreyya bey
    seni sevda çiçeğim / ibrahim efendi
    bir kırçiçeği / sadi ışılay
    tuti-i mucize guyem / ıtri
    telgrafın tellerine / istanbul türküsü
    bende hicran yarası / sadi ışılay
    bir yaz yağmuru / zeki müren
    şehnaz divan / nevres paşa
    beklenen şarkı / zeki müren

    velhasıl-ı kelam efendim, eski istanbul'un eşsiz menazırıyla, tiyatro ve musikiden müteşekkil olağanüstü sanatkârları ve zarafetiyle örülü bir kordela ki... seyr ü tamaşası cihan değer.

    ne mutlu kıymetini bilenlere...
  • eserin her salisenini ayrı seviyorum ancak "sana gelen yollarda daima beni bekle" kısmına bitiyorum. zeki müren'den daha güzel söyleyen var mı bilemiyorum. bu şarkıyı tema alan ilk filmi de şaheserdir.
hesabın var mı? giriş yap