hesabın var mı? giriş yap

  • “insanın dayanabileceği gürültü miktarı ile zihinsel yetileri arasında bir ters orantı vardır. kapıyı eliyle yavaşça kapatmak yerine gürültüyle çarpan bir insan yalnızca terbiyesiz değil, aynı zamanda bayağı ve dar görüşlüdür.”

    hayatımda duyduğum en isabetli ve en benimsediğim sözlerden birisinin sahibi olan, zekasına ve görüşüne hayranlık beslediğim insan.

  • küçük kardeşlerin dünyaya geliş amacı abla ya da abilerine hizmet etmek; anneler sizi biz yalnız kaldık diye doğurdu, lütfen işinizi yapın.

  • durgun zekam sonradan olmayıp vakumla doğmanın yan etkisi olduğundan çocukken hele hele soyut kavramlara kafam asla basmazdı. nerde bu allah gidelim görelim soruma o dünyada değil cevabını aldığımda oluşan zincirleme reaksiyonu utanmadan yazıyorum aşağı

    1 allah dünyayı yarattığına göre yaşlı-> yarattığı şeyin içinde olamayacağına göre uzayda-> uzayda ne var? gezegenler-> ben hangisinin adını biliyorum? satürn-> demek ki allah satürn'de

    2 banyodan açılmamış bir permatik bulunur babaya gidilir. baba burda ne yazıyo? (baba) satürn*-> üzerinde ne var? bi adam resmi-> baba satürn'de insan var mı? (baba) yok.

    sonuç: tanrı nerde? satürn'de-> permatik'in üzerindeki adamın suratında kocaman beyaz bişey var* ne bu? sakal. allah yaşlı mı? yaşlı. sakalı var mı? muhtemelen-> baba bu resimdeki allah mı? (baba) hayır oğlum.

    yıllarca nerde yanlış yaptığımı düşünüp durdum sonra.

  • sensory-processing sensitivity and its relation to introversion and emotionality adlı makale ile ortaya atılan kavram. daha çok introvertlerde gözlenmiş. (mbtifobisi olanlara önerebileceğim bir makale değil.)*

    non-hsp'lere göre çoğu:
    - hataları tespit etme ve hata yapmaktan kaçınmada daha iyiler.
    - daha derin odaklanabiliyorlar. (fakat dikkat dağıtıcı etken olmadığında bu konuda daha başarılılar.) ayrıca bu konuyla ilgili faydalı olabilecek bir makale.
    - dikkat, doğruluk, hız ve küçük farkların tespit edilmesi ile ilgili görevlerde iyiler.
    - semantik hafızaları iyi.
    - sık sık kendi düşünceleri hakkında düşünürler.
    - diğer insanların ruh hallerinden ve duygularından derinden etkilenirler.

    elaine n. aron konu hakkında "the highly sensitive person" adında bir kitap yazmış. kitabın scribd linki.

    *

    dopamin sistemi ile ilişkili 98 polimorfizm test edilmiş ve 7 gen üzerindeki 10 lokusun* hsp ile ilgili olduğu tespit edilmiş. dopamin sisteminin hsp varyansının %15'ini oluşturduğu belirtiliyor. kaynak.

  • hiç cool bir davranış değildir. dracula'nın şatosunun önünde 10 çift ayakkabı olduğunu düşünün mesela. adama saygı duyabilir misiniz artık? içerde vampirlik mi yapıyorlar, mevlüt mü okutuyolar belli değil.

  • ilk surlar byzantion zamanında mö.7.yy'da tüm şehri içine alacak şekilde sadece bugünkü topkapı sarayının bulunduğu tepeyi sarıyordu. roma imparatoru septimius severus bu yunan kolonisini ele geçirmesinden sonra surları güçlendirdi. günümüzde herhangi bir kalınıtısı kalmamıştır.

    ikinci etap surlar büyük konstantin zamanında istanbul imparatorluk başkenti ilan edilince yapılan konstantin surlarıydı. m.s. 324-330 yılları arasında yapılan bu surlar tek sıraydı ve kara surları muhtemelen haliç tarafından bugünkü unkapanı köprüsü noktasından başlayarak, bugünkü fatih camisinin bulunduğu dördüncü tepeyi de içine alacak şekilde batıya doğru kavislenip akdeniz caddesi-kızılelma caddesi doğrultusunda uzanıp, yenikapı bölgesinde theodosius limanının etrafından geçerek deniz surlarıyla birleşip yarımadayı çepeçevre sarıyordu. bu surlardan kalan tek kalıntılar cerrahpaşa camisi yakınlarındaki isakapı mescidi ve geçenlerde marmaray kazısı sırasında antik yenikapı limanı çevresinde ortaya çıkarılan bazı kalıntılar.

    üçüncü etap surlara ise şehir imparatorluk başkenti olunca nüfusunun hızla artmasından ve yerleşimin kısa sürede ikinci etap surların dışına taşması nedeniyle ihtiyaç duyuldu. bu nedenle imparator 2. thodosius zamanında 404-413 yılları arasında theodosius surları inşa edildi. antik dönemin son büyük şehir suru projesi olan bu surların yapım tekniği çok başarılıdır. kara surları birbirine paralel iki duvardan oluşuyordu ve dış tarafında boydan boya geçen bir hendekle desteklenmişti. ilk yapımı zamanında marmara'dan haliç'e 6.5 km olan bu surların sonradan tekfur sarayı'ndan sonraki kısmı, sur dışında kalan ayvansaray semtini de içermesi amacıyla yıkılıp, semti içerecek şekilde genişletilmiştir. ayrıca surlar altıncı ve yedinci tepe arasındaki vadiden (günümüzdeki vatan caddesi boyunca) akan lykos deresine geçit vermek amacıyla sulukule noktasında bir geçide sahip olacak şekilde yapılmış, burası bu nedenle surların en zayıf noktasını oluşturmuş ve pek çok saldırı bu yönden gelmiştir.

    bu surlar 1453 istanbul'un fethine kadar, yani yaklaşık 1000 yıl boyunca istanbul'u çok sayıda kuşatmadan korumuştur. 1453 öncesinde sadece bir kez, 1204'te latin istilası sırasında geçit vermiştir. osmanlı ordusu ise şehre eğrikapı tarafından girmiştir. surlar şehrin osmanlılara geçmesinden sonra da bir süre daha korunmuş, tamirine önem verilmiştir.

    üzerinde bulunan ana kapılar, marmara tarfından haliç'e şu şekilde sıralanır:

    yedikulekapı(bizans zamanında ana tören kapısı olarak kullanılan altın kapı), belgradkapı, silivrikapı, mevlanakapı, topkapı, edirnekapı, eğrikapı, ayvansaraykapısı. ayrıca silivrikapı ile mevlana kapısı arasında surlar içe doğru bir kavis yapıp, 41.008604,28.922343 koordinatlarında sigma kapısı adlı askeri kapıyı oluşturur.

    ayrıca (bkz: haliç surları) (bkz: marmara surları) (bkz: galata surları) (bkz: sur-ı sultani)

    haritası: http://maps.google.com/…0004b1b23843e82b3c9bb&msa=0

    bonus: (bkz: anastasius suru)

  • iğrenç dansı sebebi ile arkadaşını cezalandıran kürttür.

    inşallah ölmemiştir diyelim tatlıya bağlayalım.

  • bmx sporcusu taner erdaş, sporla hayatını değiştirenlerden. kontrol artık onda ve karar vermek için zamanı nasıl kullanacağını en iyi o biliyor.

    “bir sporcu gibi yaşamak için bazı şeylerden vazgeçmek gerekebiliyor. başarılı olmak için çok daha fazlasından vazgeçebilirsin. o his, insanı çok farklı bir yere taşıyor. bisikletin üzerindeyken hızlı karar vermek durumundasın. hızlı karar vermeye bmx ile başladım. hangi yöne gideceğin, hangi hareketleri yapacağının pek de bir önemi yok. önemli olan çıkıp oynaman. çık oyna.

  • başladı yine nefret kusmaya.

    enkaz altında yardım bekleyenlere de bir şeyler söylerse şaşırmayacağız. enkaz altına bilerek girip provokasyon yapıyorlar bile diyebilir.

  • eğitim yerleri sadece okumak isteyenlere gerçekten eğitilmek isteyenlere açık olmalı. şu mahluka denklem, cümlenin ögeleri vs öğreterek eğittiğinizi sandığınız sürece bir nane olmaz. eğitim denilen şey bu değil.