hesabın var mı? giriş yap

  • o hararetli hararetli birşeyler anlatıyordur. mimiklerine el hareketlerine bayılırsınız, cümlesini böler, araya dalarsınız;

    -seni çok seviyorum

    2 sn sessizlik

    +üff ne diyodum ben. kafam karıştı
    -gel buraya geeeel

  • japon bir arkadasim doktora tezinin bir parcasi olarak turkiye'de yasayan japonlarla gorusme yapti ve turk kulturune iliskin deneyimlerini ve gozlemlerini derledi. calismasinin ayrintilarini daha yeni ogrenme firsatim oldu ve paylasmaya deger oldugunu dusunuyorum. calismanin genellenebilirligi sorgulanabilir. ayrica, bu deneyim ve gozlemlerin tum japonlara degil, turkiye'de yasayan bazi japonlara iliskin oldugu da unutulmamalidir. yine de uzerine dusunmemiz gereken cok fazla sey ciktigina inaniyorum.

    once arastirmaya yonelik biraz ayrinti vereyim. gorusmeler batida bir sehir ile orta anadolu'daki bir sehirde yasayan 18 japon ile (3 erkek, 15 kadin) yapilmis. turkiye'de kalis sureleri 1 ay ile 11 yil arasinda degisiyor. yas ortalamasi ise 34.

    yapilan gorusmeler sonunda ifadeler ilgili tema basliklari altinda siniflandirilmis. ben tum ayrintilara girmeyecegim tezin makalesi henuz yayimlanma asamasinda oldugu icin; ama kisaca ozetlemem gerekirse turk kulturune iliskin gozlemler "kendini ifade etme", "gorgu kurallarindaki ve toplumsal sagduyudaki farkliliklar", "iliski kurmadaki farkliliklar" ve "dini farkliliklar" olarak siniflandirilmis. bu siniflandirmalar da kendi iclerinde ayriliyor; ama ben ayirmadan, birlestirerek aktaracagim.

    1) kendini ifade etme:

    japonlar turklerin cok cabuk kaynastiklarini, ilk tanismada bile samimi olduklarini, cokca fiziksel temasta bulunduklarini ve birbirlerini baska arkadaslariyla kolay ve hizli bicimde tanistirabildiklerini gozlemlemisler. turkiye'de tek basina kalmanin cok zor oldugunu, cevrelerinden surekli birinin oldugunu belirtmisler. turklerin goruslerini acikca, dolandirmadan dile getirdiklerini soyleyen japonlar, turklerin her sey icin gerekce sundugunu da soylemisler. soz gelimi, gec kaldiklarinda ozur dileyip bir dahaki sefere daha dikkatli olacagini soylemek yerine "trafik tikaliydi, ondan gec kaldim." gibi gerekceler urettikleri dikkatlerini cekmis japonlarin. ayrica birbirlerinin kusurlarini ve hatalarini da hemen yuzlerine vuruyorlarmis. turklerin duygularini da cok ifade ettigini, soz gelimi cabuk ofkelenip hemen yansittiklarini soylemisler. ayrica erkeklerde kiskanclik da yayginmis. bunun yani sira, turkler cok yuksek sesle guluyor ve konusuyorlarmis. evlilik, cocuk, sevgili, aile gibi ozel konulara iliskin hic cekinmeden soru sorabilen turklerin karsidaki kisinin duygularini ve dusuncelerini anlamadiklarini da belirtmisler. turklerin onlara dik dik bakmasi/onlari izlemesi da dikkatlerini cekmis.

    2) gorgu kurallarindaki ve toplumsal sagduyudaki farkliliklar

    japonlarin dikkatini ceken toplumsal ozellikler ise turklerin plan yapmamalari, plan yapsalar da bunu kolayca degistirmeleri, sozlerinde durmamalari, dakik olmamalari, surekli iyimser olmalari imis. arkadaslarin surekli bir arada olmalari, bulusmalarin ne zaman baslayip ne zaman bittiginin belirsiz olmasi, herkese sarilip opmek durumunda birakilmalari ve surekli olarak "ac misin?" diye sorulmasi da japonlarin uzerine dusundukleri konular arasinda. ogrenci-hoca iliskisinin cok yakin oldugunu belirten japonlar, hocalarin ogrencilerle disari ciktiklarini gorunce cok sasirmislar. ayrica ast-ust iliskisi japonya'da olmasina karsin turklerin ustlerindeki birinin emirlerine/isteklerine hicbir gorus belirtemeden uymak durumunda kalmalari da japonlarin dikkatini cekmis.

    3) iliski kurmadaki farkliliklar

    japonlar turklerin aile baglarinin cok saglam oldugunu, aile uyelerinin birbirlerini cokca, neredeyse her gun aradiklarini gorunce sasirmislar. turkler icin oncelik sirasiyla aile, arkadaslar ve isken japonlar icin oncelik sirasiyla is, aile/arkadaslar imis. kadinlarla erkeklerin arkadaslik yurutmesinin zor oldugunu belirten japonlar, karsi cinsle aradaki mesafeyi korumakta sorun yasadiklarini belirtmisler. turk erkeklerinin yakinligi yanlis anlamaya meyilli olduklarini da soylemisler.

    4) dini farkliliklar

    japonlar inanclariyla ilgili sorularin cok soruldugunu, turklere kendi inanclarini aciklamakta gucluk cektiklerini, inanmadiklarini soylediklerinde bazi turkler tarafindan islam'a gecmeye davet edildiklerini belirtmisler. japonlar inancsiz olduklarini soylediklerinde turklerin yuzlerinin tuhaf bir hal aldigini da eklemisler. ibadetler sirasinda rahatsizlik duyabildiklerini belirten japonlar en cok ramazan'da oruclularin onunde yemek yerken zorlaniyorlarmis; ama islami anlayisin turk'ten turk'e degistigini, herkesin inanc ve ibadet miktarinin farkli oldugunu belirtmisler. surekli olarak "insallah" diyen turklerin her seyi belirsiz biraktiklarini da eklemisler. bunun yani sira, japonlar sorunlarini paylasmak ve cozum aramak icin cevrelerindeki bir turk'e danistiklarinda cozum uretmek yerine "allah yardim eder, dua et. bu allah'tan gelen bir sinav." gibi cumleler kurduklarini, onlari anlamadiklarini ve cozum uretmediklerini dile getirmisler.

    yorum yapmayacagim. yorum yapmayi gerektirmeyecek kadar acik toplumca ne durumda oldugumuz.

    duzeltme: yazim.

  • komple edit:

    oh ne güzel be. vallahi çok güzel!
    sizin amacınız ne ben anlamadım, anlayan bana da anlatsın şu olayı.

    siz şimdi dilediğiniz zaman askere, polise, sivile saldırın ama ses çıkarılmamasını bekleyin. eeee paşam, başka arzunuz?
    askere saldıracağınız zaman nizamiye kapısını açıp askerlerin ellerinden silahları da alsınlar mı? polise saldıracağınız zaman polis tüm donanımını bir kenara bıraksın mı? dilerseniz sivilleri öldüreceğiniz yerleri önceden belirtin de devlet oraya halkı toplasın daha çok insan ölsün, ne dersiniz?

    siz bunca yaptığınız şey karşılıksız mı kalacak sandınız? bunların elbet bir karşılığı olacaktı. bunu dünyanın tüm devletleri bu zamana kadar 40 defa yapardı. geç kalan yerinde bir operasyondur.

    şimdi bir de utanmadan sokağa çıkıp eylem mi yapacaksınız? bu nasıl bir pişkinliktir, siz insan olduğunuza emin misiniz?

  • sözlükte son zamanların en muhteşem trollemesi. adam sizi maymun etti ya la...

  • birçok marvel karakterinin ve çizgi romanlarının yaratıcısı. yarattığı karakterlerin bazı filmlerinde ve dizilerinde çok küçük sahnelerde görülür. şimdiye kadar görüldüğü dizi ve filmlerin listesi şöyledir ;

    ilk kez "the trial of the incredible hulk" filminde jüri üyesi olarak görülmüştü.

    sinema sahnesinde ilk görünüşü ise 2000 yılındaki x-men filmindeydi.

    2002 yılındaki spider-man filminde enkazın altında kalan küçük bir çocuğu kurtarırken görüldü.

    daredevil'de sokakta gazetesini okurken görüldü.

    2003 yılındaki hulk filminde güvenlik görevlisi olarak görüldü.

    spider-man 2 filminde bir kadını enkazdan kurtarırken görülmüştü.

    2004 yılındaki fantastic four filminde willie lumpkin isimli bir postacı olarak görüldü. willie lumpkin, çizgi romanları için yarattığı bir karakterdir.

    x-men the last stand filminde jean grey telekinezi yeteneğini kullandığı sırada görülmüştü.

    fantastic four rise of the silver surfer filminde düğüne gelen ancak geri çevrilen bir konuktu.

    spider-man 3 filminde peter parker ile karşılaşırken görülmüştü.

    iron man filminde tony stark kendisini hugh hefner ile karıştırmıştı.

    the incredible hulk filminde şişeden içecek içerken görülmüştü.

    iron man 2 filminde tony stark kendisini bu kez larry king'e benzetmişti.

    thor filminde thor'un çekicini arabasıyla yoldan kaldırmaya çalışırken görülmüştü.

    captain america the first avenger filminde ikinci dünya savaşı gazisi bir generali canlandırmıştı.

    avengers filminde satranç oyuncusu olarak görülmüştü.

    avengers filminde bir kere daha görülmüştü ancak ikincisi silinen sahnelerin arasındaydı. silinen sahnede captain america'dan garsonun telefon numarasını almasını istiyordu.

    the amazing spider-man filminde lizard ve spider-man dövüşürken klasik müzik dinliyordu.

    iron man 3 filminde güzellik yarışmasına katılan bir yarışmacıya 10 puan verirken görülmüştü.

    thor the dark world filminde akıl hastanesindeki bir hasta olarak görüldü.

    captain america the winter soldier filminde captain america'nın kostümünü kaybeden güvenlik görevlisi olarak görülmüştü.

    the amazing spider-man 2 filminde peter parker'ın mezuniyet törenindeydi.

    guardians of the galaxy filminde rocket raccoon kendisini genç bir kadınla konuşurken yakalaşmıştı.

    marvel's agents of s.h.i.e.l.d. dizisinde trendeki bir yabancı olarak görülmüştü.

    agent carter dizisinde tony'nin babası howard stark'ın yanında görülmüştü.

    avengers age of ultron filminde asgard'dan gelen bir içkiyi içerek sarhoş olan birisi olarak görülmüştü.

    ant-man filminde barmen olarak görüldü.

    deadpool filminde kendisi bir stip club sunucusuydu.

    captain america civil war filminin son sahnelerinde tony stark için paket getiren bir kargocuydu.

    x-men apocalypse filminde gerçek hayattaki eşi ile birlikte apocalypse'in dünyadaki bütün nükleer silahları uzaya gönderdiği sahnede görüldü.

    daredevil dizisinde duvardaki bir fotoğrafta görüldü.

    jessica jones dizisinde yine duvarda bir fotoğraf olarak görülmüştü.

    luke cage dizisinde kendisinin resmi bir duvarda görülmüştü.

    doctor strange filminde otobüste kitap okurken görülmüştü.

    logan filmi gösterimdeyken film öncesi yayınlanan deadpool teasarında görüşmüştü ancak bu sahne sinema gösteriminde yer almadı.

    daredevil dizisinde kendisinin resmi yine bir duvarda görüldü.

    agents of s.h.i.e.l.d. slingshot dizisinde bir fotoğrafı görülmüştü.

    iron fist dizisinin 13. bölümünde yine duvarda bir resmi görülmüştü.

    guardians of the galaxy vol. 2 filminde bir astronot olarak uzaylılara hikaye anlatırken görülmüştü.

    spider-man homecoming filminde spider-man'e camdan bağırırken görülmüştü.

    the defenders dizisinde yine resim olarak görülmüştü.

    the gifted dizisinin ilk bölümünde görüldü.

    thor ragnarok filminde thor'un saçlarını keserken görülmüştü.

    the punisher dizisinin ilk sezonunun son bölümünde duvarda bir resim olarak görülmüştü.

    runaways dizisinin bir bölümünde limuzin şöförü olarak görülmüştü.

    black panther filminde bir kumarhanede müşteri olarak görülmüştü.

    jessica jones dizisinin ikinci sezonunda otobüsün arkasında bir reklam olarak görülmüştü.

    jessica jones dizisinde taksinin üzerinde yine reklam olarak görülmüştü.

    avengers infinity war filminde peter parker'ın okul otobüsünü süren şöfördü.

    ant-man and the wasp filminde arabası küçülen bir vatandaştı.

    luke cage dizisinin ikinci sezonunda duvarda resim olarak görülmüştü.

    cloak and dagger dizisinde duvarda tablo olarak görülmüştü.

    venom filminin son sahnelerinde köpeğini gezdiren ve eddie brock'a nasihat eden bir vatandaş olarak görülüyor.

  • iphone 12 çıkmadan aylar önce tasarım ve özelliklerini tam olarak bilen gizli haberciler, samsung vb firmalarda en üst modellerde bile 5g yok, 5g içeren ayrı model satılırken, apple tüm ürün yelpazesine 5g koyacak ama bu maliyeti sarj cihazını kutudan çıkartarak yapacak demişti.

    yani ne karbonu. apple karbon izini azaltmak istiyorsa, tamir edilemez ürünler üretmek için ar-ge yapmasın. bir ürün 3-4 defa tamir edilip uzun yıllar kullanıldığı zaman mı karbon izi azalır veya ufak bir kaza sonrası arızalanıp tamir edilemediği için atıldığında mı?
    macbook'u düşük ram ile alan 2 sene sonra ram'i arttıramasın diye lehimleyen firma karbon izini düşünüyor ha
    saf olmayın

    edit:
    @chocolate addict gönderdi:
    ürünler tanıtıldıktan sonra da doğrulandı bu, çünkü 5g modem oled panelden bile pahalı, 6ghz üstü frekansı destekleyen hızlı 5g modem daha da pahalı, abd modellerinde power tuşunun aşağısında modem için ayrı anten var.

  • "entry girme eylemi en az bir tuş basımından ibaret olmalıdır"

    boş entry girilmiyormuş ya.

  • lüks kuruyemiş.

    param yok diye sürekli ertelediğim bir şey varsa o da kuruyemiştir. doyasıya badem, ölümüne antep fıstığı, fındık, ceviz yemek istiyorum. her sabah müslinin içine doldurmak istiyorum ama çok pahalı namıssızlar.