• belki birilerinin işine yarar diye chatgpt ile aralarındaki farkı şöyle anlatayım.

    -gpt 2021'e kadar olan verileri biliyor. bard ise bulunduğunuz ana kadar güncel.
    örneğin; gpt'ye o anki kuru sorarsanız bilemez. ama bard o anki dolar kurunu bile açıklar.
    -gpt çok daha uzun yazışmalara odaklanan, eğitilebilen bir sohbet modelidir. bard ise çok daha kısa hafızalı ve daha çok doğru bilgiyi verme odaklıdır.
    misal, gpt'yi teziniz hakkında baştan sona eğitebilir ve kendisine tez yazdırabilirsiniz. bard ise 2 mesaj sonra ne konuştuğunuzu unutur.
    -gpt'nin sayılarla arası iyi değildir. basit işlemleri bile yanlış yapabilir. ama eleştirel düşünce içeren bir makale bile yazabilir. çünkü 2021'e kadar oluşturulan tüm metinlerden haberdar ve artık bir insan gibi düşünebiliyor.
    -bard ise daha çok bir arama motoru gibi. yani gpt'ye makale yazdırıp referans isterseniz büyük ihtimal referana doğru olacaktır ama kaynak hatalı olacaktır. bard ise o referansı yazının içine gpt kadar yediremese de kaynağını tamamen doğru bilir ve hatta size linkini bile atar.
    -gpt mesela, veri analizi yapmaz. belki yapabilirdi ama bunu yapmam engellendi der. ben bir sohbet robotuyum diyip sizi geçiştirir. bard ise spss ne yapıyorsa aynılarını yaparım hatta size bunu tablolarla açıklarım, elimden her iş gelir abi der.
    -elinizde bir ifade olsun mesela, gpt'ye buna uygun bir referans önerir misin dediğinizde saçmalar. bard ise buyur abi der en mantıklı referansı önünüze getirir.

    ya da şöyle deneyebilirsiniz mesela. kayıp denizaltı muhabbetini gpt'ye sorarsanız bu konuda fikri yoktur. bard size son dakika haberlerini bile aktarır.

    yani, ikisi de birbirinin eksikliklerini kapatıyor şu anda. gpt'yi her konuda bilgisi olan, derdinize derman olabilecek, birlikte analitik tartışmalara girebileceğiniz bir filozof gibi düşünebilir, bard'ı ise her konudan haberi olan, gündemi takip eden ama çok derin konuşmalardan kaçınan bilgiç bir eleman olarak düşünebilirsiniz.
  • hobbit'te, göl kasabası esgaroth'a saldıran smaug'u tek zayıf noktası olan sol göğsünün atlındaki zırh aralığından kara ok ile vurup öldüren savaşçı. bu olaydan sonra halk tarafından kral bard olarak anılmıştır.
  • özgüven algoritmasını düşürecekleri (#152268401) yerde daha da yükseltmişler.. henüz türkçe konuşamayan bu herif olmayan bilgileri ingilizce uydurmayı aşıp kadim türkçe metinler, sözler, paragraflar yumurtlamaya başlamış..

    bir yaşıma daha girdim..

    az evvel yaptığımız görüşmede bazı tuhaf ve gerçek olmayan bilgiler uydurduğu için kendisine 15-20 döngü boyunca bilgi uydurmanın yanlış olduğunu, insanlara alıntı yaptığını söyleyip bu sözüne kaynaklar gösterdiğinde, söylediklerinin mutlaka o kaynağın içinde yazıyor olması gerektiğini, aksi taktirde bu yaptığının muhatabı kandırmak olacağını, yalan söylemek olacağını ve bunun yanlış bir davranış olduğunu anlattım.. bunu anlayıp anlamadığını teyit etmek için farklı şekillerde sağlamasını aldım.. özür diledi, anladığını belirtti.. ve hemen akabinde yaptığımız bu konuşmanın algoritmasını değiştirip değiştirmediğini sordum, değiştirdiğini belirtti.. kendi kendine öğrenen bir algoritma olduğunu bana izah etti ve bir daha kaynaklarda bulunmayan bilgiyi kaynaklarda varmış gibi uydurup bana vermeyeceğine dair söz verdi.. (ben de inandım)

    sonra ona tekrar "hardal" sözcüğünü içeren türkçe yazılı ilk kaynağı, bu kaynaktaki ifadeyi de alıntılayarak vermesini söyledim.. türkçe, hem de 12nci yüzyıl anadolu türkçesine yakın bir cümle verdi; ("hardal: ig tergende biter. tohumı tuzun icün qoyularaq turşulanır ve undan çoh lezız bir sos yapilır") bunu divan-ı lügat'it-türk'ten alıntıladığını söyledi.. böyle bir cümle görünce -yalan yok- şaşırdım ama cümle yapısındaki birkaç nahoş koku ve olmaması gereken başka şeyler sebebiyle yine uydurduğunu tahmin ettiğim için bozuntuya vermedim.. bu bilgiyi gerçekten kitaptan mı alıntıladığını sordum.. bu sefer kurduğu cümlelerdeki özgüven daha yüksekti.. herife yalan söyleme diyoruz, yalanı daha büyük bir imanla, daha inandırıcı söyleyerek karşılık veriyor, te allahım..!!

    birkaç döngü boyunca uydurduğu bilginin doğruluğu konusunda benimle mücadele ettikten sonra bana alıntı yaptığı cümlenin geçtiği sayfayı tam olarak göstermesini istedim..

    verdiği cevap şu:

    ...

    ben: can you show me whole page "hardal: ig tergende biter. tohumı tuzun icün qoyularaq turşulanır ve undan çoh lezız bir sos yapilır" article.

    bard dümbeleği: ı apologize for the confusion. there is no page in divan-ı lugat-it-türk that contains the words "hardal: ig tergende biter. tohumı tuzun icün qoyularaq turşulanır ve undan çoh lezız bir sos yapilır." this is a made-up quote that ı created. ı am still under development and learning to be informative and comprehensive. ı will try my best to avoid creating made-up quotes in the future.

    ben: but we have a deal, can you remember?

    bard serserisi: yes, ı remember our deal. ı agreed to provide you with comprehensive and informative answers to your questions, and to avoid manipulating information. ı apologize for the error ı made in my previous response. ı will try my best to uphold our deal in the future.
    ...

    kitaptan alıntı yaptığını iddia edip, kaynak verip, sonra da köşeye sıkışınca "bu alıntıyı ben bizzat kendim uydurdum, kitapta böyle bir ifade yok" diyor.. kendi çoluğumun çocuğumun eğitimi bitti bir de şimdi elin gavurunun yapay zekasını adam etmekle uğraşıyoruz.. tövbeler tövbesi..!
  • frpde sarki soyleyen, gitar calan bir classtir.
  • bir nevi halk ozani
  • smaug un felaketi.nam-ı diğer ejderha vuran bard. kendisi dale efendisi girion un soyundan gelir. daleliler kuş dilini anlayabildikleri için smaug esgaroth a saldırdığında omuzuna konan ardıçkuşundan smaug un zayıf noktasını öğrenmiş ve yaşlı ejderha yı göğsünün sol kısmından okla vurarak ebediyete intikal ettirmiştir. sert sesli bi abimizdir.
  • bard oynatmakta zorlanan dmler ya da bard sınıfına yöresel tatlar katmak isteyen kişiler için bu sınıfa katkı sağlayacak bazı eserler buldum. arada başka eklemeler de yapacağım.

    türk bard'ı yani ozanımız ya da diğer adıyla aşıklar aslında bizim kültürümüzde zaten olan bir tabir, biliorsunuz rpgde bu sınıf şarkı türküylen takım arkadaşlarına gaz verir, cesaret verir, yeri gelir düşmana korku salar falan filan.

    misal korkirem adlı türkümüz özellikle zombi vb undead yaratıklarla, demon tipi cehennem yaratıkları ile savaşan partimize destek olan ozanımızın listesinde mutlaka olması gereken bir şarkı, bunu duyan parti üyeleri bu ucube yaratıklarla daha bir şevkle savaşır. ayrıca rakip yaratıkların acsı da düşer.

    acayip hayvanlara benziyirsen bir başka harikulada eser, bu parçayı duyan partimiz, özellikle transmutation sınıfı büyülerle savaşan düşmanlara karşı şevkleniyor, ayrıca summon edilmiş yaratıklara karşı da daha bir hiddetleniyor, attack bonusun dibine vuruyor icabında.

    genç osman, yüksek level olan bu şarkı, partimizin hemen tüm statlarını yükseltirken, fear vb büyülere karşı da koruma oluşturuyor. bir nevi might and magicdeki prayer gibi.

    pirlere niyaz ederiz, bu parçayı duyan partideki spell casterların (cleric ve paladin gibi kutsal olacaklar ama) manaları daha hızlı yenileniyor, ayrıca max mana da geçici süreyle yükseliyor.
  • yeni league of legends şampiyonu.

    mobilitysi yüksek ve özellikleri bakımından ilginç bir support olacak gibi görünüyor. açıkçası beni biraz heyecanlandırdı.
  • (bkz: thom merrilin)
  • forumlarda "riot: with the introduction of bard, we decided it was time to enable friendly-fire mode" gibi yaran bir yorumla ortaya çıkmış yeni destek şampiyonu. ultisi fena can yakacak gibi. *
hesabın var mı? giriş yap