• tampliye şövalyelerinin idolü. kesik bir keçi kafası şeklindedir. hayır efendim satanizmle alakası yoktur, netekim satanizm kilisenin dışladığı pagan ikonlarını bünyesinde toplayarak varolmuş bir harekettir. tampliye şövalyeleri zaten anti-kilise-otoritesi insanlar oldukları için pagan kültünü benimsemekten çekinmemişlerdir. holy grail sayesinde kilise üstünde otorite kurup papalığın kendilerine ses çıkartamamasını sağlamışlardır.

    ama sonrasında bu baphomet idolü yüzünden şeytana tapmak, haça işemek, sodomizm gibi abuk sabuk şeylerle suçlanıp yakılmışlardır.

    pagan kültünde baphomet çoğalmayı, üremeyi, verimliliği temsil eder. kelt kültündeki green man ile aynı yola çıkar. hatta keltler bu green man'e tapınma törenlerinde ormana kalabalıklar halinde giderler ve orada dağılırlardı, erkekler kadınları bulurlar ve beraber olurlardı. o zamanlar sevişmek bir ibadet şekliydi. doğan çocuklara da son of robin soyadı ya da adı verilirdi. robin hood efsanesindeki robin beyin yeşil kıyafeti de bu kültün bir uzamasıdır. haa bi de robinson soyadı da bu tip ayinlerin uzantısından gelmiştir.
  • satanik sabbath cadıları ve sabbath ayinleri ile bağlantısından dolayı sabbath (şabat) şeytanı diye de bilinen deity (sahte ilah).

    pagan kültünde önemli bir tanrıdır. antik roma imparatorluğu'nun hristiyanlığı kabulünün ardından pagan kültüne ait geleneksel her nevi sembol ve ikon yasaklanınca paganların kadim tanrılarından biri olan baphomet de iblis ilan edilmiştir.

    baphomet pagan kültüne gömüldükten sonra varlığını sabbath günü gibi gizli ritüellerde sürdürmüştür. egzoterik açıdan neredeyse unutulan baphomet adına, temmuz 1098'de ribemontlu anselm adlı bir haçlı mensubunun yazdığı bir mektupta rastlanmıştır.

    baphomet kelimesinin orijini tam olarak bilinmese de zamanla ismin nereden kaynaklandığına ilişkin teoriler öne sürülmüştür. orta çağa gelindiğinde tapınak şövalyeleri'nin 1307 yılında engizisyon mahkemelerinde tekfirci ilan edilerek yargılanmaları sonrası baphomet adı gündeme gelmiş ve kitleler tarafından bilinir olmuştur. şövalyelerin şeytan baphomet'in takipçisi satanistler olduklarına yönelik suçlamaları katolik kilisesi'nin yoğun baskıları ve işkenceleri altında kabul ettikleri belirtilir.

    her ne kadar bir iddiadan ileri gitmese de sıklıkla tapınak şövalyeleri ile ilişkilendirilen bir sembol olarak templier mensuplarının gizli mabedlerde baphomet'in idolüne tapındıklarına yaygın şekilde inanılır. yine şövalyeler ekseninde ele almak gerekirse aslında tapınakçıların islam coğrafyalarına intikalleri sırasında batıni islam'ı benimsedikleri ve islam peygamberi hz. muhammed'e biat ettikleri ve baphomet adının da hz. muhammed'in tahrif edilmiş biçimi olduğuna dair rivayetler vardır. fakat tapınakçıların dağılma ve çözülmelerine dek gizli tutulan manifestolarında ve engizisyon'un çok aktif dönemi orta çağ'da arşiv belgelerinde baphomet izine rastlanamamıştır. bunun tamamen roma katolik kilisesi tabanlı engizisyon'un dayatmasıyla resmi tarihe işlenmiş yanlış verilere dayalı bir yanıltmacanın sonucu ortaya çıkmış temelsiz bir isnat olduğu konu hakkında derin araştırmalar yapmış bazı tarihçiler tarafından savunulmaktadır.

    ismin orijinine dair bir diğer argüman ise gnostik ekolle ilişkili olup; yunanca 'baphe' ve 'metous' sözcüklerinin bileşiminden türediği ve "bilgeliğin vaftizi" anlamına geldiği yönündedir.

    ***
    baphomet, pagan dinlerde kutsal pozisyonunu kaybettikten sonra geçen süreçte çoğunlukla kara büyü ile ilişkilendirilen bir güç, kötülüklerin kaynağı cehenneme ait karanlık bir varlık olarak tanınmıştır.

    kimi varsayımlarda çok tartışmalı bir tarikat olan illuminati adlı kapalı oluşumun karanlık tarafına işaret eder.

    dualist (iki tanrılılık) inanç sistemlerinde ve gnostik doktrinde, karşı tanrı statüsüne sahiptir. antik pagan mitlerinde tanrı pan'ın eşdeğeri sayılan baphomet, yine pagan kültünde bereket tanrısı olarak saygın bir konuma sahiptir.

    farmasonlar ve bunların uzantıları gizli örgütler açısından ise dünyanın yaratıcısı keçi başlı tanrısal bir figür olarak kutsal kabul edildiği söylenir.

    fallus temalı gnostik ritüellerde konsantre irade gücünü simgeler. keçi sakallı ve keçi toynakları ile cinsiyetsiz bu figürü, kadim çağların boynuzlu tanrısı mendes'e bağlayan yazılı kaynaklar da bulunmaktadır.
  • tapınak şövalyelerinin itirafnamelerinde taptıklarını belirttikleri varlık.

    13 ekim 1307'de paris'te tapınak şövalyelerinin büyük üstadı jacques de molay ve beraberindeki 140 şövalyenin, tapınak şovalyelerinin sahip oldukları servete el koyarak borçlarını kapamak isteyen fransa kralı yakışıklı philippe lakaplı iv. philippe'in emri ile tutuklanması sonucu haklarında öne sürülen suçları işkence altında kaleme aldıkları itirafnamede baphomete taptıkları yer almaktadır.

    bugün araştırmacılar baphomet'in şeytan, vaftizci yahya'nın kafası ya da kutsal kase olabileceğini öne sürerlerken, baphomet kelimesinin yanlış teleffuz ile muhammed olabileceğini ve tapınak şövalyelerinden bir kısmının kudüs'teyken müslümanlıktan etkilenerek hz. muhammed'e iman etmiş olabileceklerini de öne sürmektedirler.
  • bilimum okült grubu bu hadiseye tapmakla suçlamak sofu hristiyanlara mahsustur. baphomet'in mahomet yani muhammet olduğunu iddia ederler ve jesus yerine allah'a inanmakla suçlarlar. sonuçta zaten üç büyük dinin, birbirini tanıdığı falan da büyük yalandır.* her dinin fanatiği, diğer dinin mensubunu summe kafir olarak itham eder.
  • "baphomet adını verdikleri bir put aracılığıyla şeytana tapmakla suçlanmaları, tapınak şövalyeleri'nin halkın gözünde değerini yok etmişti. baphomet, yönlendirilmiş irade gücünü temsil eden ve fallus ibadetine dayanan gnostik ayinlerin bir simgesiydi. keçi sakallı ve keçi ayaklı, cinsiyeti belli olmayan bu put, eski çağların boynuzlu tanrısı mendes keçisi** ile bağıntılıydı."

    kıbrıs'ın acı limonları kitabında lawrence durrell baphomet'in baf taşı olduğunu öne sürer. kıbrıs templier/tapınak şövalyeleri'nin ana üslerinden olduğundan mantıklı geliyor. şekli, şimali değişebilir.

    "şeyh yeniden siyah taşımı göstermemi istediğinde, fransız temple şövalyelerinin yakılarak öldürüldükleri için, taşlarını, daha sonra onların manevi izleyicileri olan farmasonlara iletemediklerini söyledim. olasılık taşıyan bu olaya inanmak gerekiyordu; bu taş, temple şövalyelerine açılan davada söz konusu edilen bohomet* (ufak idol) olmalıydı." gerard de nerval - voyage en orient
    (bkz: baphometh)
    (bkz: asmodeus/@ibisile)
  • bu sözcüğün ne olduğu, ne manaya geldiği, günümüze dek hiçbir araştırmacı tarafından tam olarak analiz edememiştir. bunun tapınakçılar ile irtibatlı bir anagram olduğu benimsenmiştir.

    14. asır başlarında, katolik kilisesi tapınakçıları aforoz eder, engizisyon da yakalanan her bir tapınak şövalyesini yargılarken, baphomet ismindeki bir düzmece yaradan’ya taptıkları ileri sürülmüştü. bunun bir de resmi vardı ve katoliklere göre iblisin tasvir etmesi olan bu resim baphomet biçimindeydi. bunun uzun boynuzlu bir keçiye benzer bir kafası olduğu da belirtilmişti. elbette o tarihlerde bu böyle ortaya konduktan sonra, taaüpınak şövalyelerine bunun böyle olmadığını ispat etmek düşüyordu. olmayan bir şeyin ispatı da olamayacağına göre, tapınak şövalyelerinin suçlu görüleceği daha başından belliydi.

    o konu o tarihlerde öyle gelip geçti. kimilerine göre bitti fakat kimileri de şu sözcüğün aslının astarının ne olduğunu araştırmaktan ve düşünmekten geri kalmadı. araştırma ile hiçbir neticeye varılamadı fakat baphomet’in tapınakçıların saklı tutulan ismini oluşturan sözcüklerin bir takım harf ve hecelerinden oluşturulmuş bir tür anagram olduğu üzerinde aşağı yukarıya görüş birliğine varıldı.

    19. asrın tanınmış gizemci/-okültist araştırmacılarından olup, eliphas levi takma ismini kullanan alphonse louis constant tarafından yapılmış bir yorumsal izah uyarınca, burada bir öz söylem söz konusudur.; şöyle: templi omnium hominum pacis abbas (insanlar arasındaki sulhun babasının tapınağı). şimdi bu öz deyişi “tem. o. h. p. ab.” şeklinde kısalttıktan sonra bunun tersinden okursak, “baphomet” sözcüğü çıkar.

    oldu mu?

    ben yaptım oldu.
  • bir rivayete gore de baphomet muhammet adinin latinceye cevrilmis halidir.
  • bu kardeş 10. yy'dan sonra inanç alemine girmiştir. ne tesadüftür ki bunun bir deity olması da 12. yy'dan sonradır. hiç bir zaman bir pagan idolü olmamıştır. paganları satanizmle suçlayanlar tarafından çok iyi bir şekilde kullanılmış olup aslen pan'ın modernize edilmiş halinden başka birşey değildir. her ne kadar eski mısır veya yunanca kökenleri varsa da aslen ortadoğulu malum şahıs ile bağlantılıdır.

    not: şeytan diye birşey yoktur. (3 büyük din dışında şeytanın olmaması)
  • belki de bu figür gerçektir?
    gelibolu'da cumalı köyü ile cevizli(kozdere) köylerinin arasından küçük bir dere akar. derenin adı şeytan deresi.
    iz bilmez şehirli annem çocukken, köyden arkadaşları ile bu dereyi aşıp tarlalarına güle oynaya giderlerken arkadaşlarını kaybeder. o esnada şeytan deresinin az ilerisindeki bir tarlanın içerisinde öğlen vakti pırıl pırıl parlayan bir şey görür ve gözü kamaşır. merak eder ve oraya yürür.
    yaklaştığında keçi suratlı, insan vücutlu bir yaratığın yere bağdaş kurmuş şekilde oturduğunu görür. etrafına rengarenk ışıklar saçıyordur. derken bu yaratık annemi görür ve başını ona doğru çevirir. elini kaldırır ve sadece gel işareti yapar eliyle.
    tabi annem bundan çok korkar ve ağlaya ağlaya şeytan gördüm diyerek köye varır. zor sakinleştirirler. derler şeytan diye bir şey yok, hayal görmüşsün falan... sakinleşen annem yan odaya alınır ama kapı aralık kaldığı için yan odada konuşulanları duyar.
    dayısı annesine fırça atıyordur: " size kaç defa söyledim çocukları şeytan demesinden tarlaya göndermeyin diye. bak çocuk da görmüş şeytanı!" yani köylü orada bir şeyler göründüğünü zaten biliyordur. e derenin adı da malum.
    sonra anneme bu baphomet tasvirini gösterdiğimde " sen nereden buldun bunu? evet aynı buydu, boyle bagdaş kurmuştu." der. dedim bu eski ve bilinen bir figür.
  • tarotta büyücü kartıyla ilişkilidir, yani dört elementin tümüyle bağlantılıdır. demon değildir. daha kapsamlıdır, daha evrensel manada bir enerji varlığıdır.
    baphomet e seslenen aslında kendi egosuna seslenmiş gibidir.
    baphomet e tapan kendine tapmış gibidir.
hesabın var mı? giriş yap