• günlük 1 milyon varil petrol kapasitesi ile çalışmaya başlayacakmış. yani cari fiyatlar ile günlük 70 milyon $'lık veya senelik 25 milyar $'lık petrol akacak demektir.

    umarım bizimkiler bütün dünyada oluşan rafinaj açığını iyi değerlendirirler ve ceyhan'a devasa bir rafinaj tesis kurarlar. zira eskiden 2-4 $ arasında değişen rafinaj ücretleri, bu konuda sıkıntı oluşması sebebiyle bir ara 11 $'a kadar çıkmıştı (şimdi ne kadar bilmiyorum). bilen bilir bu neredeyse 2000 yılındaki ham petrol varil fiyatına denk bir fiyat. gerçi mısır'da körfez sermayesi destekli devasa bir rafinaj tesisi kurulacağını duymuştum ama yine de türkiye bu ülkeden çok daha istikrarlı ve gümrük birliği* avantajını kullanarak senelik 5-10 milyar $ rafinaj geliri elde etmek mümkün. yani umarım petrol akar türk bakar gibi bir durum oluşmaz. sadece bakmakla kalmayalım, bize gelen petrolü işleyelim öyle satalım avrupa'ya...

    tüpraş'a hiç olmayacak bir fiyat veren ve büyük borç altına girip diğer sektörlerdeki şirketleri elinden çıkartan koç holding'in asıl niyetinin bu olduğu ve yakında bu konuda girişimlere başlayacağını ümid ediyorum.

    ayrıca

    (bkz: samsun ceyhan ham petrol boru hattı)
    (bkz: kerkük yumurtalık petrol boru hattı)

    edit1:
    küçük bir siyasi analiz de yapalım unutmadan. bu petrol boru hattı, türkiye'nin, bölgede kendisini bir güç sanan ne kadar gereksiz ülke varsa, sırayla hepsine attığı tokattır. güzergâh incelenirse belki de olacak en son güzergâhtır ama olmuştur !

    http://www.milliyet.com.tr/…6/17/ekonomi/eko13.html

    edit2:
    koç holding değil ama çalık grubu rafineri kurmayı düşünüyormuş.

    http://www.milliyet.com.tr/…21/ekonomi/axeko02.html
    http://www.sabah.com.tr/2006/06/21/eko113.html

    edit3:
    bu yazıdan sonra lukoil'in zonguldak'ta rafineri kuracağı haberi geldi ama bu rafineri iç piyasaya yönelik olacağı için bizim hedeflerimiz adına pek anlamlı değil. ben ısrarla bu bölgeye dış pazarlar için rafineri kurmamız gerektiğini tekrarlıyorum.

    edit4:
    hadi hayırlısı
    http://www.milliyet.com.tr/…7/15/ekonomi/eko09.html

    edit5:
    rafineri kuran kurana
    http://www.hurriyet.com.tr/…nomi/5560896.asp?gid=52
  • bu proje, müdahil ülkeler arası anlaşmalarla yürürlüğe geçmiş gibi görünebilse de aslında ülkelerle bp arasında yapılan anlaşmalara dayanır. türkiye de örneğin mersin ataş petrol rafinerisinin %65lik ortağı bp'dir, azerbaycan ise adeta bir bp krallığıdır. bp'ye olan sadakati, haydar aliyev'in iktidarında önemli yer tutmaktadır ve şimdi açılış törenine onun mozaikten resmi yerleştirilmiştir.

    btc boru hattının türkiye içinde kalan bölümünü şimdilik, toplamda 1500 asker ve 57 jandarma karakolu koruyacak. boru hattı boyunca uçacak olan bir özel uçak, çektiği resimlerle boru hattının durumunu kontrol edecek. boru hattı için korucu birlikleri de oluşturulmuş durumda. btc’ye konu olan anlaşmaya göre boru hattı güzergahında başını bp’nin çektiği konsorsiyumun izni olmadan ağaç dikmek bile yasak. ancak boru hattının geçtiği topraklara, abd’nin boru hattının güvenliği için kurulacağını açıkladığı nato gücü konuşlanabilecek. 1999 yılında btc hattı imzalanırken, abd taraf ülkelere hattın korunmasında nato’nun aktif görev üstlenebileceği yönünde güvence vermişti. bu güvencenin en önemli unsuru, türkiye’deki incirlik üssü olarak gösteriliyor. boru hattının çevresinde türkiyenin güvenlik güçlerinden sınırsız koruma kuvvetleri, hatta paramiliter gruplar bile oluşturulabilecek. aynı anlaşma konsorsiyuma, zaten su problemi olan bu bölgede, yöre halkının gereksinimlerini umursamaksızın dilediği kadar suyu kullanma hakkı veriyor. ayrıca bp antlaşmayı her istediği an iptal edebiliyor; ama türkiye bu hakka ancak çok olağandışı durumlar için sahip. hükümete halkı koruyacak ek maddeler talep etme ya da bunları karşılıklı görüşme hakkını bile vermiyor. anlaşmazlık halinde yetki de ingiliz mahkemelerinde. ayrıca kişisel başvuru hakkı yok. ancak devlet mahkemeye gidebilir. yani senin tarlana cüruf atıyorlar, ki bunu çok yaptılar inşaat sırasında, sen mahkemeye gidemiyorsun, devlete sıkıntını arz ediyorsun. devlet uygun görürse bp ile mahkemeye gidiyor.

    azerbaycan’ın askeri birlikleri ise btc boru hattını korunması bahanesiyle 2003 yılından bu yana nato’nun barış için ortaklık (bio) programı kapsamında türkiye ve abd birlikleri tarafından eğitiliyor. nato tarafından eğitilen birliklere ek olarak, her iki ülkede de doğrudan bp tarafından eğitilen özel devriye birlikleri bulunuyor. gürcistan’da stratejik boru hattı koruma bölümü olarak adlandırılan ve 700 kişiden oluşan birliğin mühimmatı, eğitimi ve finansmanı bütünüyle bp tarafından sağlanıyor. resmi rakamlar, üç ülkede boru hattının güvenliğinde 3 bin askerin görev alacağını ifade ediyor.

    boru hattı, gerek bugün geçerli olan gerekse ileride çıkacak olan tüm kanunlardan muaf tutuldu. hatta anlaşma diyor ki, böyle bir kanun çıkar da, boru hattı için zaten uygulanmayacak ama dışarıya uygulandığında bp'nin kârını azaltacak bir durum ortaya çıkarsa bp’nin tc hükümetinden bunları çıkarttığı için tazminat hakkı doğacak. bir yandan ise btc’nin en büyük hissedarı ingiliz bp şirketi, özellikle çevre başlığında boru hattına gelecek eleştirileri göğüsleyebilmek için başlatacağı çevresel yatırım programı'na avrupa komisyonu ve çevre bakanlığı'nın yanısıra tema, doğa derneği, bird life international, ekolojik araştırmalar derneği, türkiye ormancılık kooperatifleri merkez birliği, kuş araştırmaları derneği, çevre ve tüketici koruma derneği (çetko), ulusal doğa koruma ve belgeselleme derneği (doğabel) ile odtü, istanbul üniversitesi, karadeniz teknik üniversitesi gibi kuruluşları kattı. yöre halkını yanına çekebilmek için ise toplumsal yatırım projesi’ni hayata geçiriyor. bu proje kapsamında, ardahan’da uluslararası mavi hilal insani yardım ve kalkınma vakfı, kars ve sivas’ta sürdürülebilir kırsal ve kentsel kalkınma derneği (sürkal), erzurum’da atatürk üniversitesi, erzincan, kayseri ve gümüşhane’de par danışmanlık, k. maraş, adana ve osmaniye’de ise g&g danışmanlık tarafından kırsal sürdürülebilir kalkınma projeleri hayata geçiriliyor

    btc projesinin türkiye’deki en büyük destekçilerinden birisinin, bir dönem avrasya stratejik araştırmalar merkezi (asam) genel koordinatörlüğü yapmış olan enerji uzmanı necdet pamir olduğu biliniyor. chp meclis grubu enerji danışmanlığı görevinde de bulunan pamir, geçtiğimiz aylarda enerji bakanlığı danışman kadrosuna alındı. akp karşıtı olduğu bildirilen necdet pamir’in buna rağmen, asam ve chp’deki görevlerinden sonra enerji bakanlığı’a btc kontenjanından girdiği iddia ediliyor. bu atama aynı zamanda, abd’nin öncülük ettiği btc projesinin siyasi partiler arasında tam bir mutabakatla desteklendiğini de gösteriyor.

    btc’ye türkiye’de destek veren kuruluşlardan bir tanesi de türk-metal sendikası’nın kurduğu, yine bu sendikanın tv kanalı avrasya tv ile koordineli çalışan tusam-ulusal güvenlik stratejileri araştırma merkezi. milliyetçi bir söyleme sahip merkez, yayınladığı araştırmalarıyla btc projesine destek veriyor. bilindiği gibi tusam, cumhuriyet gazetesi’nin haftalık strateji ekini de çıkarıyor. ekin son sayısı, “btc’de mutlu son” başlığıyla boru hattı projesinin türkiye’ye kazandırdığı avantajlara ayrıldı.

    btc’nin lobi faaliyetlerinin azerbaycan ayağında ise george soros’un adının geçmesi şaşırtıcı değil. george soros’un açık toplum enstitüsü tarafından desteklenen ve azerbaycan’da faaliyetlerine 2003 yılında başlayan kamu maliyesi denetim merkezi (pfmc), kafkaslar ve orta asya’daki eski sosyalist ülkelerde zengin petrol kaynaklarına sahip ülkelere dönük raporlar yayınlıyor, etkinlikler yapıyor. bu örgütün, petrol kaynaklarının ve gelirlerinin emperyalist ülkeler tarafından kontrol edilmesine dönük faaliyet gösterdiği yönünde ciddi eleştiriler bulunuyor. pfmc, kurulduğu tarihten bu yana, btc’nin ekonomik açıdan verimli olduğu görüşüne kamuoyu desteğini artırmaya çalışıyor.
  • btc ayni zamanda bop'un önemli bir parçasini teşkil ediyor. şöyle ki;

    btc’nin en büyük destekçisi abd. daha 1950’lere gelmeden bop çerçevesinde bu btc’yi düşünmüşler. amaç, enerji sisteminin tek elden amerika tarafından kontrol edilmesi. bunu kontrol edebilmek için de temel güç israil; çünkü ortadoğu’da amerikan politikaları için çalışan, abd’nin vurucu gücü israil. ayrıca tc devletinin israil ve rusya ile birlikte ön anlaşmaları imzaladıkları bir proje çerçevesinde, btc’den gelen petroller, ceyhan’da durmadan ya sualtı boru hattı ile ya da tankerlerle israil’in aşkelon şehrine taşınacak.

    eskiden iran’ın kızıldeniz’e petrol çıkarmak için filistin’e yaptığı bir boru hattı vardı. kızıldeniz’deki eylat limanından aşkelon’a boru hattı çekmişlerdi. böylece süveyş’i dolaşmadan direk kızıldeniz’e oradan da aşkelon’dan akdeniz’e açılıyorlardı. bu anlaşmalar olmadan bir yıl önce israil bu boru hattını tersine çevirdi ve ne ilginçtir kapasitesini üç milyon varile çıkardı. şimdi boru hattı aşkelon’dan kızıldeniz’deki eylat’a çalışıyor. yani samsun-ceyhan ve btc’den gelen üç milyon varil petrol önce aşkelon’a oradan da bu hatla kızıldeniz’e götürülecek. rus petrolleri de ilk defa doğu denizlerine açılacak. amerika da hem süveyş kanalının canına okumuş olacak hem de arap ülkelerinin tekelini kıracak. sonuçta israil muhteşem bir boru hattı ülkesi haline geldi. şimdi rus ve hazar petrollerini tek bir yerde aşkelon’da kontrol altına almış oldu. işte bop’un en büyük esprisi budur. bakanlık açıklamasında, azerbaycan devlet başkanı ilham aliyev’in de btc hattının israil’e kadar uzatılmasını desteklediği bildirildi.

    ayrıca bölgede çok eski boru hatları var, bir tanesi kerkük-musul-hayfa boru hattı. biraz tamirat ve biraz kapasite artırımıyla, ki abd ve israil şu an onunla meşgul, günde beş milyon varil kapasiteye çıkartabilecek durumdalar. eskiden suudi arabistan’dan da hayfa’ya bağlanan bir petrol boru hattı vardı. israil arap sorunu yüzünden kapatılmış olan bu hat da şimdi yeniden canlandırılıyor. irak’ın güneyini de o hatta bağlıyorlar. yani ortadoğu petrolünün çok büyük bir kısmı hayfa’da toplanıyor, rus ve hazar petrolleri de aşkelon’da. işte btc’nin yapılmasının sebebi, arkasındaki şey bu.

    kaynak: http://www.sol.org.tr/index.php?yazino=1393
  • abd'nin rusya'ya attığı kazıktır. bu senaryoda türkiye, azerbaycan, gürcistan figürandır sadece.
  • borular kime girdi bilmem ama turkiye'ye kazandirdigi bir sey varsa o da boru hattindan anlayan muhendisler ve formenler olmustur. bu da ileride turkiye'de yapilmasi muhtemel baska buyuk projelerde(bkz: nabuco) parayi disardan gelecek richard'a, michael'e vermek yerine ahmet'e, saffet'e vermek demektir.
    iyi taraftan bakmak lazim.
  • faturası ortaya çıkınca takke düştü, kel göründü. eee? peki şimdi bu boru hattı kime girdi? bunu yaparken "yüzyılın işini başardık" diye böbürlenen hükümete değil elbette. yine sana bana...

    http://haber.gazetevatan.com/…nustu/278254/2/manset
  • diksiyon çalışmaları için önerilen söz öbeği
    (bkz: tekerleme)
  • bolge icin cok onemli bir girisimdir.

    soyle elimize bir harita alip da, hattin gectigi yerlere bakarsak alenen gozukur ki, sanki sag elle sol kulak tutulmaya calisilmaktadir. zira hat en kisa olarak aslinda ermenistan uzerinden guneydogu anadolu bolgesi'nden gecerek ceyhan'a vardigi halde, hat baku'den once kuzeye tiflis'e cikmakta erzurum uzerinden batiya dogru ilerlemekte guneydogu anadolu'ya hic girmeden sanirim sivas civarlarindan guneye donmekte.

    ayrica petrolu karadeniz'den gemilerle tasimak isteyen rusya ile direk guneye indirip basra korfezi'nden dagitmak isteyen iran'in hoslarina gitmeyen bir projedir kendisi. zira bolgedeki ekonomik dengeler degistigi icin siyasi statunun de kipirdanmaya baslamasi hic sasirtici olmaz.
  • yıllardır bitti bitiyor diye yılan hikayesine döndükten sonra dört ülkenin cumhurbaşkanlarının katıldığı bir törenle ilk kez dün petrol pompalamaya başlanan, türkiye’ye sağlayacağı avantajlar ve beraberinde getirdiği yükümlülükler açısından başlı başına araştırma konusu iken belli başlı haber kanalları dışında çok da önemsenmemiş, ana haber bültenlerinde ise liverpool-milan maçıyla ilgili canlı bağlantılardan sonraki haber olarak verilmiş tarihi olay.
    projenin yapım aşamasında yaşananlar mehmet binay ve ekibinin iki yıl boyunca 70bin km yol katederek hazırladığı belgeselde ayrıntılarıyla izlenebilecektir.
  • 25 mayis 2005'de petrol pompalanmaya baslanan enerji hattidir. 1760 km'lik uzunlugu ile dunyanin en uzun ham petrol hattidir.
    hat boyunca 42inch'lik borularda tasinacak olan petrol ceyhan yakinlarinda 36inch'lik borulardan akdenize fiskiracaktir* .
    hattin sonu olan ceyhan terminalinden gemilere yuklenecek ilk petrol ise ancak 2005 sonbahara dogru ceyhana ulasmasi beklenmektedir. sebebi 1760km'lik hattin hepsinin petrolle dolmasi gerekliligidir.
    projenin en buyuk getirisi azerbeycan ekonomisine olacaktir; soyle ki, ekonomisi petrol ustune olan bu ulke pazarlama ve ulastirma problemi nedeniyle gunde sadece 350bin varil petrol cikartabilirken, hat sayesinde gunluk uretimini 1milyon varilin* ustune cikartabilecektir.
    projenin tam kapasite ile isletime gecirilmesi 2009'u bulacaktir ve tahmini ekonomik omru 50 senedir.
    kasim ayindaki parlamento secimlerinde oldukca sıkısacak olan aliyev icin de can simidi olacak bu proje, azerbeycan diktatoryasinin bir sure daha devam etmesine neden olacaktir.
    50milyon $'lik gecis ucreti sayesinde 4 milyonluk gurcistanin senelik geliri %1.5 artacaktir.
    kazakistan petrolunun akdenize tasinmasi icin de her turlu projesi hazir isleyen bir hatta paralel hatlar cekilmesi de cok
    olasidir. nazarbayev tarafindan yapilan aciklamada ulkesinin yakin bir zamanda gunluk uretimini 3milyon varile cikarmayi planladigi petrolunun karadeniz uzerinden degil de aktau-baku-tiflis-ceyhan uzerinden akdenize pazarlanmasi planlanmaktadir.
    babasindan devraldigi baskanligi ile ilham aliyev, ve 2003 kasim ayindaki gurcistandaki kadife devrimin cocuklari anglo-amerikan petrol sirketi bpnin himayesinde 50 sene boyunca huzurlu kafkasya masallari esliginde tatli ruyalarinda olacaklardir.
hesabın var mı? giriş yap