• web sistemlerinde arayüz dışında kalan (html, css, javascript, resimler vb.) kısma verilen ad. bir nevi altyapı, işin arka tarafında dönenler denilebilir.
  • bilişim sektörü terimi. birden çok anlamı vardır:

    * yazılım ve donanım ürünlerini oluşturmanın son aşaması.

    örneğin yazılımda gcc, kod üretirken backend compiler çalıştırır. bu programın çıktısı yazılım ürünü olarak nitelendirilebilecek bir native code executable'dır.

    donanımda ise bir sistemin verilog ya da vhdl ile modellenip gate karşılığı alındığı sentez aşamasından sonra, wafer fab'ta üretilmesi için serim* bilgisinin elde edilmesi aşaması.

    * herhangi bir veri işleme konusunda, verinin son kez işlendiği aşama. örneğin televizyonların içindeki deinterlacer*, noise reduction backend processing adımlarıdır.
  • bana göre yazılımın anlamlı tek tarafıdır. birisi çıkıp frontend denen bir şeyi düşünmese ben müşteriye postman kullanmayı öğretmeyi düşünürdüm de ön yüz için bir şey tasarlamazdım. iki buçuk yıl full stack zorladım maaş olarak backendden daha çok kazanıldığına dair tutarlı bir veri bulamadım. bir çok alana dağıldığımı fark ettim ve pixellerin renklerin animasyonların gram umrumda olmamasına ek çalışmanın külfet gelmesine başlamasıyla sadece backende döndüm. şu an her gün bulmaca çözüyor gibiyim tatmin edici

    not: springsevdalınestjscispor
  • jquery bilen backend developer değildir olsa olsa fullstackdir…

    hmmmmmmm
  • compiler'lar soz konusu oldugunda programin bellekteki internal gosteriminden yola cikip code generation'un sonuna kadar devam eden kisim.
    (bkz: frontend)
  • mutlulugun adresiymis. frontend'de bir div'i center edene kadar 4 tane apı yaziliyormus, ve bunu ben simdi kavriyorum zira basimi kaldirip ne dondugunu anlayacak vaktim yokmus. ekip frontendi hazirlayana kadar apı'lari yazdim, tatile ciktim, eski sevgilimle bulustum, hayatima ceki duzen verdim falan, bizimkiler hala ugrasiyor... bu saatten sonra backendciyim arkadaslar, angularmis reactmis ugrasan ugrassin. canim springbot (:
  • şimdi örneğin bir grup arkadaş hatay mutfağından leziz seçenekler sunan bir restorana gittiniz. garson geldi, ne vereyim abime, dedi. siz de kağıt kebabı, oruk, kaytaz böreği, acılı ekmek, içli köfte, humus vesaire yardırdınız künefe ile de kapanış istediniz. garson siparişi aldı ve gitti. süreç başladı. yemekler hazırlanacak, güzel bir sunumla masanıza getirilecek. masanın tertibi, örtünün rengi, ortamın temiz ve nezih olması, sunum şekli, yemeklerden memnun kalıp kalmayacağınız sizin değerlendirmelerinizle ilgilidir. masanın üstündeki ziyafet a'dan z'ye tasarım süreci olan frontend'i ifade eder. fakat bu esnada işin mutfağını oluşturan arka tarafta hazırlığın nasıl yapıldığı, işlerin nasıl döndüğü ve taleplerin nasıl yönetildiği ile alakalı programlama kısmı backend'dir. temsili örnek
  • bu alanda ilerlemek isteyenler için şurada güncel teknoloji ve araçları barındıran bir yol haritası mevcuttur.
  • back end developer arıyorum. (remote)
    * üniversitelerin ilgili lisans bölümlerinden mezun,
    * ilgili pozisyonda en az 5 yıl deneyim sahibi,
    * c#, javascript, jquery, ajax programlama dillerine hakim,
    * rest, soap web servis mimarilerilerine hakim,
    * asp.net mvc, asp.net web apı ve entity framework tecrübesi olan,
    * git, tfs gibi versiyon kontrol sistemleri ile çalışmış,
    * .net core hakkında bilgi sahibi,
    * ileri seviyede microsoft sql server bilgisine sahip,
    * veritabanı tabloları ve ilişkisel mimari konusunda bilgi ve deneyime sahip,
    * karmaşık ve üst düzey sorgular yazabilecek düzeyde t-sql bilgisi

    ilgilenirseniz yeşillendirmeniz yeterli.
hesabın var mı? giriş yap