• 28. istanbul uluslararası film festivali kapsamında gösterilen 2009 yapımı kutluğ ataman filmi. film 1957 yılında erzincan'ın bir köyünde dört köylünün aya seyahat etme çabalarını siyah-beyaz fotoğraflar eşliğinde ve oldukça eğlenceli biçimde anlatıyor. bülent somay, murat belge, nilüfer göle, etyen mahçupyan, alim rüstem aslan, seçkin dindar, sibel eraslan, mahir kaynak, turgay oğur, atila özgüç, özge samancı ve emel yıldız 1957'de yaşanan bu olaylarla ilgili görüşlerini bildiriyor ve bu da filme bir belgesel havası katıyor. filmin oyuncuları ise metin alagaş, gözde aran ve ahmet aslan. kutluğ ataman film öncesi bu kez farklı bir film çekmek istedim demişti, gerçekten öyle olmuş. yakın zamanda dvdsinin çıkacağı söyleniyor, bulunuz, izleyiniz...
  • beni gercekten yerlere yapisarak gulduren film, antalya jurisi begenmedi filmi. halk jurisi yarisinda cikti, ana jurinin bir uyesi yarisinda cikti, bir diger uyesi cikarken "ben bu filmi secen onjuriyi yakalarsam..."diyordu. bence kutlug ataman aya seyahat'i antalyaya, yarismaya enstalasyonun bir parcasi olarak basvurdu ama onjuri filmi secti. olan da halk jurisine ve normal juriye oldu... ama ben hala derim ki, sahane filmdir/ enstalasyondur, pek guzeldir hakkaten...
  • yakında kurmayı düşündüğüm şehirlerarası otobüs firmasının ismi.

    kemer falan bağlamayın lan amına koduklarım diye anons da yaptıracağım yolculara.
    yolcular sıkıldığı an çıkaracağım bi yolcuyu türkü söylettireceğim. klima falan da yok, cabrio otobüs yaz kış amk.
    kek servisi, internet, televizyon, klima, rahat koltuklar var deyip, 73 model iett otobüsleriyle yolculuk yaptıracağım herkese.

    piyasanın amına koyacağım göreceksiniz.

    imza:girişken bir kayserili
  • dünyanın en tatlı anlatımına sahip belgesel filmlerinden biridir benim gözümde.

    fotoğraflar, fotoğraflar geçerken arkada seslendirenin konuşmaları. daha sonra da hikayeyi yorumlayanlar. gayet güzel düşünülmüş ve kurgulanmış.

    ama nerdeyse kimse bilmiyor, kimse izlememiş. sözlükte bile rağbet görmemiş. değeri bilinmeyen filmlerdendir.
  • la jetée (1962) tarzı siyah beyaz bir fotoroman film. "kaç tane aya seyahat temalı filmimiz var ki bu filmi es geçelim? sırf konusu için bile seyredilmesi gerekir. en çok merak ettiğim ise fotoğrafların nasıl bir ekipmanla çekildiği. gerçekten de 1957'de çekilmiş gibi bir hava yakalanabilmiş fotoğraflarda. keşke bir gün filmin fotoğrafları da bir sergiye konu olabilse." demiş öteki sinema
    http://www.otekisinema.com/aya-seyahat-2009/
  • bir kutluğ ataman fotoromanı.
    hatta -neden söylemeye çekineyim- bir kutluğ ataman komedisi.

    yüzünde hınzır bir gülümseme ile "değişik bir film yapmaya çalıştım" sunumunun vaadettiklerinin çok ötesine geçen çok ciddi bir kültür incelemesi, neşeli bir kurmaca, havâi bir belgesel, birarada pek çok şey...
    katılımcıların muhteşem katkısıyla, enfes bir seyir materyali.

    hani anasına bak kızını al bâbında bir bakınız: le voyage dans la lune
  • 53. londra film festivali kapsamında gösterilecektir.

    gösterim tarih ve saatleri de şöyleymiş:
    25 ekim pazar seans: 21:00
    26 ekim pazartesi seans: 16:15

    gidebileceklere duyuru olsun. bilet de varmış *
  • yönetmen kutluğ ataman'ın erzincan'ın bir köyüne demokrat partili bir siyasetçinin ziyareti sonrasında hakim olan aya seyahat fikrini anlattığı çok nefis bir film. konusunda uzman çeşitli insanlarla yapılan söyleşilerle zenginleştirilen, yakın geçmişin kıyıda kalmış, lezzetli, aynı zamanda komik öykülerinden biri.

    şöyle bir bölüm var ki; kişinin tek başına delirmesi zordur, cesaret edilemez, ancak bikaç kişi birlikte deliliğin tadına varabilirler.

    filmde de içlerindeki deliliği birbirlerinden cesaret alarak dışa vuran 4 kişi, caminin minaresinden uzay roketi yapıp, iki ucuna helyum balonu takarak, aya seyahat ederler...
  • astronomi kulübüne üye olan altı biliminsani, ay'da bir keşif yolculuğuna çıkar. mermi şeklindeki roketleriyle ay'a indiklerinde, burada yaşayan selenitlerle karşılaşırlar. selenit kralından kaçan gezginler, dünyaya geri dönmeye çalışır.

    mubi yorumu aşağıdaki gibidir.
    sinema tarihindeki ilk bilimkurgu filmi olarak kabul edilen georges melies imzalı bu çığır açıcı kısa film, sinemanın sonsuz imkanlari sayesinde tüm hayallerin gerçekleştirilebileceğini gösteriyor. yaratıcı efektlerle asık suratlı ay'a inen roket görüntüsü, sinema tarihinin unutulmaz bir parçası.
  • 46. altın portakal film festivali kapsamında izlediğim; izlemeden bir hafta önce konusuna bakarken dahi, tam olarak tahmin ettiğimin aynısı çıkan, ama sanırım jüri ve sanatçı koltuğunu dolduran diğer onlarca kişinin "yılın en iyi filmi olmaya adaymış, duydum geldim." ile oturduğu "ay bu muymuş, nerede video ayol, adam konuşuyor mal mal bakıyoruz." diyerek kalkıp, kimseleri takmadan beş dakika boyunca (selda alkor başta olmak üzere) konvoy halinde çıkış kapısına yönelmesine neden olan, ama gülmesini bilen seyirci tarafından sonuna kadar izlenen belgesel.
    film izlerkenki ciddiyetimi ve film emeğine olan saygımı fark ettiğim yapımdır, iyi veya kötü.
    sabit duramayan ve uzman kişinin bir metre aşağısından çekime zorlanmış kamera kısmı hariç, sempatik unsurlara sahip olduğu gerçektir.
hesabın var mı? giriş yap