• sorunsuz ve uzun ömürlü olan motor türü. çok yakması falan hikaye. japonlar hep atmosferik motor kullanır. atmosferik motor iyidir. sanayi ustalarıyla kanka olmazsınız.
  • rover'ın 1997 yılına kadar olan modellerin bagaj kapaklarında, 1997 yılından sonra üretilen modellerinde ise yalnızca ruhsatlarında yazılı olan 216si, 214si, 620si gibi model isimlerinde geçen "s" harfi ile ifade edilmiş olan bir motor türüdür.

    1997 yılı sonrası üretilmiş olan rover modellerinin üzerine yalnızca 200, 400, 600 ve 800 etiketleri yapıştırılmış olduğundan dolayı, araçta atmosferik motor ve enjeksiyon olup olmadığı (tabi motordan anlamıyorsanız) ruhsatına bakarak anlaşılabilmektedir.

    meraklısına not: "i" harfi ise, doğal olarak injection* anlamına gelmektedir.
    okuyucuya not: bu bilgiyi gerçekten zor edinmiştim ve bundan dolayı yazma gereği duydum, evet.
  • yeni nesil motor, yeni sorunlar demektir..
    turbo teknolojisi her ne kadar değişken geometrili turbo, twinscroll gibi geliştirmelerle müthiş bir şekilde gelişmiş olsa da, hala turbo boşluğu ve o turbo dolunca oluşan patlama hissi mevcut.. ayrıca bu teknolojilere sahip araçlar genelde üst segment ve fiyat olarak herkesin alamayacağı düzeyde oldukları için atmosferik motor hala tercih sebebidir..
    atmosferik motorun en büyük tercih sebeplerinden biri ise ülkemiz insanının turbo motor kullanımını ve bakımını bilmemesidir.. turbo, içinden geçen egzoz gazı sebebiyle ısınır ve araç kullanım sonrası yaklaşık 1 dakika kadar rolantide çalışır vaziyette durması tavsiye edilir.. özellikle turbo dizel araçlarda hayati önem taşır.. yoksa zamanla turbo içindeki türbinleri döndüren mil üzerindeki yağ, özelliğini yitir ve aşınma başlar.. gaza bastığınızda `: bastığınızda değil aslında basıp turboyu doldurduktan sonra` ** turbodan ıslık sesi geliyorsa geçmiş olsun, turboyu yakın zamanda kucağınıza alacaksınız demektir.. eski nesil turbo motorlu vw'lerin 200.000km'de turbo patlatmaları bu yüzdendir.. bu sebeple ikinci elde de tercih edilmez..
    turbo, anlatımı basit olsa da uygulamada gerçekten çok hareketli parçaların olduğu karmaşık bir sistemdir.. hassastır..
    ama atmosferik öyle mi, güç ayağının altında, basıyorsun anında tepkiyi alıyorsun.. arabayı daha hisli yapan detaylardan biridir bu.. dolayısıyla sürüşü de daha zevklidir.. atmosferik araçların sesleri daha güzeldir, otomobil camiasındaki uzmanlar tarafından otomobil sesleri karşılaştırıldığında listelerde başı hep atmosferik araçlar çeker..
    şimdi burada "downsizing" veya "elektrikli araçlar" demeyin.. çevreyi daha çok kirletiyorlar demeyin.. evet downsizing önemli, ama 1.2 litreye kadar da düşmedi daha.. ayrıca o küçük motorlar o turbo basınçlarını da kaldıramıyorlar..dolayısıyla yüksek km'leri göremiyorlar..
    elektrikli araçlara gelince: çevreye zararı aracın çalışırken doğaya saldığı gazla ölçmek yanlıştır.. elektrikli araçların bataryaları için gerekli olan lityum'u çıkarmak için açılmış madenlerin büyüklüğüne bir bakın, sonra petrol çıkarmak için açılan kuyuların büyüklüğüne bakın.. hangisi çevreyi daha çok tahrip ediyor karşılaştırın..
    elektrikli araç üreticisi tesla'nın uzaya araç göndermek için kullandığı ve sonra geri indirdiği roketlerin bu aşamalarda yaktığı yakıtın çevreye saldığı zararlı gazların büyüklüğünü düşünün.. hani marjinal bizdik?
    mesele çevrecilikse dünyada, bir çok yerde savaşlarda kullanılan tank, top, tüfeklerin çevreye yaydığı zararlı gazlara kafayı takın, burda 3 litrelik 5 litrelik atmosferik bir aracın 6 ayda çevreye yayabileceği zararlı gazı ortalama bir tank muhtemelen 1 saatte yayıyordur..
    öncelikler önemli.. önceliklerinizi belirleyin, insanın asabını bozmayın..
  • gerek sesiyle, gerek gücün devir bandına eşit dağılmasıyla en asil duyguların motorudur.
  • krank milinin bir kez dönmesi ile içerisine,toplam silindir hacmi kadar,hava-yakıt karışımı alan ve bunu kullanan motor tipi
  • (bkz: turbo haram beygirdir)

    hafif kasalı ve düzgün bir atmosferik motora sahip olan araçlar turbo motorlu araçlara göre daha keyiflidir, 1.6 100-120 bg lik 1500 kilo ağırlığındaki araçları kullanıpta atmosferik motor çağ dışı diyen adam otomobil cahilidir.
  • motor gibi motordur. yüksek sıkıştırmalı motor benzeri ürünleri sadece sesiyle tokatlar; https://www.youtube.com/watch?v=wbibpfj-f5k
  • bunların emme zamanında silindir içine aldıkları hava atmosferik basınca sahip olup, sıkıştırma ve patlama zamanlarındaki silindir içi basınç yine 10-15 atm seviyesine çıkmaktadır. eşyanın doğası gereği maksimum basınçları materyalin kaldırabileceği basınçla sınırlıdır. kompresyona uğramış hava emen turbo, supercharger etc motorlara göre devir başına silindir içinde kütle olarak daha "az" hava yakıt karışımı yaktıklarından silindiri itmek için daha az iş üretirler. (eşit kimyasal reaksiyonlarda üretilen enerjinin kütleye tabi olduğunu hatırlayalım)
  • candır. dertsiz olmaktır. servislerin karısı olmamaktır.
  • hayattan keyif almayı bilenlerin aracı. hangi klasman olursa olsun atmosferik motorlar her zaman keyiflilerdir. tabii 0,8 veya 1,2 litre 8 valf motordan bahsetmiyorum. ister 1.6 litre honda olsun ister 6 litre ferrari olsun keyif atmosferiktedir. bugün bmw m5 atmosferik veya 2.0 litre honda motorlu araçlar referans alınıyorsa sebebi insanların bu keyfidir.

    2 litre atmosferik yokuştan dolayı yığılmaz. rakımdan dolayı yığılırsa yığılır. eğer deniz kenarında yaşıyorsan 200 300 rakımlı tepeye tırmanırken gayet de iyi çıkarsın. ama torosların tepesindeysen yol düz bile olsa bariz bir çekiş gücü düştüğünü anlarsın. malum atmosfer basıncı düşüyor. adı üstünde atmosferik.

    diğer yandan dizeller artık iyi gidiyor masalı. dizeller iyi gitmiyor turbo teknolojisi ilerledi. yoksa turbo benzinliler yine dizellerden iyi gidiyor. turbo denen teknoloji 100 yıldır gelişiyor. ve artık ömrünün sonuna gelmişken evrimini tamamladı. eskiden turbo lag daha belirgindi şimdi biraz göz ardı edilebiliyor. ve yine eskiden turbonun devir bandı çok düşüktü şimdi biraz daha geniş aralıkta çalışıyor.

    gel gelelim bizim zırtoların beğendiği 1.3 1.6 bandındaki turbo dizellerde taşak kadar turbo var. araç ya çok düşük devirde iyi tork verip üst devirleri çok ölü ya da orta devir bandında canlı üstler altlar ölü.

    ulan ne gidiyor dediğin 90 120 hp araçlar belli bir yerden sonra gitmiyor. zaten kalkıp aynı klasman atmosferik benzinli ile drag yaptırsan atmosferik uçup gidiyor. sana o arkaya yapışma hissi kalıyor. onun da yalan olduğunu anlıyorsun.

    derseniz ki ara hızlanmalar tatminkar. ona okey. basa basa gidiyorum makul ölçülerde tatmin oluyorum ve yakıt tüketimi abarmıyor ona da okey. ama turbo dizeller çok iyi aga atmosferikler taş devri dersen güler geçerim.

    öyle 300 metre iyi hızlandım sanmak çocuk eğlencesi. şöyle bir 7 8 km basın bakalım. atmosferik araç ne kadar fark atmış.

    not : 1.8 i-vtec spor. gün içinde de sürekli dizel araçlar kullanangil.
hesabın var mı? giriş yap