• saçlarını sarıdan siyaha boyatmış kadın. sahte siyahşın.
  • cnbc e'de yayınlana bir filmin (ki adı making mr right idi) altyazısında "suni istihbarat" anlamına geldiğini öğrendiğimiz (!) kelime öbeği...
  • youtube'da binlerce saat richard dawkins, lawrence krauss, hitchens, sam harris, harari, george charlin, steven pinker, daniel denet, chomsky sayısız azılı anarşist ateistlerin panel söyleşi seminerleri, yüzlerce evrimsel biyoloji belgeseli izleme geçmişime rağmen. google ai' si bana hala ısrarla islami sitelerden hatun ayarlama reklamı düşürüyor. sayısız kere "bu reklam ilgimi çekmiyor" dememe rağmen vazgeçmedi inadından, müslüman itikatlı utangaç bir köylü kızıyla zorla başgöz edecek beni.

    ai'ler kişisel bilgilerimizi topluyor, bizi manipüle ediyor, dünyayı yapay zeka yönetecekmiş peh.

    bakkala ekmek almaya göndersen nalburdan taharet musluğu alır bu ai.
  • film olanı için (bkz: a.i. artificial intelligence)
  • (#104487061)

    yapay zekanın insana yakın tepki ve davranış göstermesi, bilinç konusuyla düğümleniyor.

    yapay zekaya (ortalama) insanın güdülerini vermek çok zor olmasa gerek. birinci amacı her 5 (10) senede bir kendini kopyalamak olursa, ve bunu yapabilmek için varlığını sürdürmek zorunda olduğu kodlanırsa, yapay zeka da insan davranışlarına bir miktar daha yaklaşacaktır. hatta alıntıladığım entride acı/mutluluk olarak tanımlanan algoritmaların, bu kopyalama ya da hayatta kalma fonksiyonuna katkısı sağlanırsa, yapay zekanın artık bayağı insan gibi davranması için engeller azalır.

    ancak boyle bir yapay zeka, insanın bire bir imitasyonu olsa da, turing testi geçebilir mi? bilinçli gibi olmakla bilinçli olmak halen çok farklı şeyler. ben turing testini geçemeyecek insanların da olabileceğine inanıyorum.

    bilinç, varoluşun farkında olmaksa, varoluşu sürdürmek kadar yokoluşun da farkında olmayı gerektirir. bu durumda duygular, bu varolusa katkı/zarar veren algoritmalar olmanın ötesinde anlam kazanırlar. yok oluş endişesi olmadan bilinçten söz edemeyiz.
    bilincin şartları arasına varoluşun farkındalığı kadar, yokoluşun endişesi (huzuru), korkusu, hüznünü de koymak gerekir.

    eğer yok oluş endişesini , bir cennet. şehitlik vs. kavramlarıyla insandan silebilirseniz, o insan da artık yapay zeka ile büyük ölçüde benzeşebilir. bu anlamda dinler, insanı robotlaştırmaya çalışan müesseselerdir.
  • (bkz: yapay zeka)
  • yapay zeka anlamına gelen terim. artificial intelligence'nin alt kümesi machine learning, onun da alt kümesi deep learning'dir. artificial intelligence 1950'lerin ortalarında, machine learning 1980'lerin başında, deep learning ise 2010'ların başında kullanılmaya başlanılmış terimlerdir.
  • son yıllardaki machine learning, deep learning trendi yüzünden pek çok insan ai = ml/dl sanıyor. oysa bu metotlar icat edilmeden evvel çalışılmış, hala da aktif araştırma alanları bulunan tree/graph search, constraint satisfaction, propositional logic, bayesian inference, hidden markov models bu işin temelini oluşturuyor. bunlar berkeley'de, boğaziçi'nde cs dersi olarak principles of artificial intelligence'da hala öğretiliyor ve epey de kazık konular.

    mesela ibm'in deep blue'su highly paralellized hardware desteği ile alpha beta pruning'li minimax algoritması çalıştırıyordu. bu aslında içinde bulunulan state'ler için olası action'lar, ve her action sonrasında da oluşacak state'ler için recursive bir şekilde tree generate edip, bruteforce ile bu tree'de optimumu arama işi, fakat bu demek değil ki, deep blue ai değildir.
    çünkü zaten ai'ı artificial intelligence a modern approach ders kitabında çevresini sense edip, buna karşı state'i değiştiren bir action alan agent olarak tanımlıyoruz.

    yani ai, son yılların trendi ml/dl'den ibaret değil.
    minimax gibi exhaustive bir şekilde state search yapan algoritmalar da, ml/dl de ai.
  • bu işin kralı skynet'tir
  • geleceğimizin yattığı sektördür.
hesabın var mı? giriş yap