• tıp, felsefe, fizik, biyoloji, ve arkeoloji gibi çeşitli konularla uğraşmıştır. 160 yılında kartaca da ölmüştür.
  • armudunsapi'yla lafladık az evvel. konu döndü dolaştı bu kardeşimize geldi. sözlük formatına uymak derdiyle değil de, sevgiden dostluktan kaynaklı olarak kendisini tanımlamaya gayret ettik bir süre ve gece yarılarına kadar şerefsiz gibi, iblis gibi dedikodusunu yaptıktan sonra uzlaştığımız tanım aşağıdaki gibi oldu:
    "son aydın pandası".

    seviyoruz olm seni!
  • çiğdem dürüşken hocamızın an itibariyle son çalışmasının sahibi.
    (bkz: başkalaşımlar)

    http://www.pandora.com.tr/urun.asp?id=135108
  • haftada üç yüz sıfatla iş görüşmesi yapan bana göre iyi çocuk bu
  • "bilen kişi, gece ulumalarıyla korku veren proserpina ile göksel venüs'ü ilişkilendirebilecek (bu, başlangıçtan beri var olan anne-imgesinin dehşet verici paradoksudur) ve apuleius'un cennetin kraliçesine yaptığı muhteşem duada ifade ettiği karşıtlıkların gerilimini anlamak için açıklamaya ihtiyaç duymayacaktır." carl gustav jung - aspects of the feminine
  • asinus aureus (altın eşek) isimli harika bir eser kaleme almış. platoncu filozof, hatip, yazar. franz kafka'nın dönüşüm eserini okuduğum dönemde kafka'nın hayal gücü ve cambazlığına çarpılmıştım. kitabı bir çırpıda bitirip, heyecanla tekrar okuduğumu hatırlıyorum. daha sonra kafka'nın şato, dava ve amerika eserlerini almama vesile oldu. daha sonra kafka'nın etkilendiği eserler arasında adı geçiyordu ve okumaya karar verdim.

    bu eseri okuduktan sonra kafka'nın dönüşümü arasında kafamda bir kıyas yaptım. kafka'nın eseri dar bir evde geçiyordu. hikaye, viyana'nın varoşlarında tutunmaya çalışan ve eve ekmek getiren oğlun bir gün işe gitmemeye karar vermesinin sonucu ailesinin ona karşı bakışına kendinden imgelemle betimlediği kasvetli psikolojik bunalım haliydi ama altın eşek, destansı bir yolculuğun zaman ve mekanı eğip, büken hikayesiydi.

    hiç şüphesiz kafka'nın yaşadığı dönem ve koşullar bize daha yakın ama apuleius insana daha geniş perspektiften bakıyor. onu yargılamıyor ve eşeklik, kafka'nın gregor samsa'sı gibi işe yaramayan, ortadan kaldırılması gereken bir haşerat değil, tanrısal bir ceza. hikaye tanrısal ceza ile başlıyor ve tanrıça isis ile bitiyor. biri modern dönemin getirdiği maddesel ağır koşulların bir sonucuyken öbürü bol tanrılı bir dünyanın mistik aleminde geçiyor. birinde tanrıdan yardım istenmiyor bile öbüründe ise lucius, tanrıça isis'e ulaşmak için olağanca gücüyle çaba harcıyor.

    sanıyorum en büyük fark burada. kafka, nietzsche'nin "tanrı öldü" dediği dönemde yaşadı. apuleius ise çok tanrılı bir dönemin insanıydı.
  • lucius apuleius'un latince yazdığı metamorphoseon (başkalaşımlar) adlı romanındaki öyküler arasında en bilineni . eski dinsel gizleri ve görgü kurallarını anlatması bakımından değerli olan bu eser, daha sonra rabelais, boccacio, voltaire ve defoe gibi yazarlara da esin kaynağı olmuştur. felsefe üzerine denemeler de yazan apuleius’un öteki eserleri arasında florida, de platone et eius dogmate (platon ve öğretileri) ve de deo socratis (sokrates’in tanrısı üzerine) sayılabilir.
    http://www.kabalci.com.tr/?nav=7&yid=102
  • numidia (cezayir)'da bir roma kolonisi olan madaurus'ta 125 yılında doğmuş gittiği her kentte yaptığı konuşmalarıyla, açıkladığı düşünceleri ve yazılarıyla şair, felsefeci, retor olarak tanınan antik yazar.

    madauruslu apuleius 'başkalaşımlar' olarak çevrilen müthiş eserin de sahibi. antikçağ mitolojisinin en önemli temalarından biri olan başkalaşımı işlemiştir. kitap bir insanın eşeğe dönüşmesini anlattığı için asinus aureus (altın eşek) olarak da biliniyor.
  • lucius apuleius, ms. 127-170 yılları arasında yaşadığı düşünülen platoncu, retorikçi ve yazardır. kuzey afrikalıdır.

    eğitimini atina ve kartaca’da tamamladı. roma topraklarını (italya, küçük asya denen anadolu ve mısır) dolaşarak gizem tarikatları hakkında bilgi topladı. bilhassa isis kültü üzerine uzmanlaştı ve bu gizem dinini eserlerinde yansıttı (özellikle asinus aureus’da).
    gezileri sırasında latin ve yunan edebiyatını hatmetti. roma’da retorik dersleri verdi.
    zengin bir dulla evlendi ama karısı onu kızlarına büyü yapmakla suçlayınca apologia (savunma) adlı eserini yazdı.

    en önemli eseri daha sonra asinus aureus (altın eşek) olarak adlandırılacak olan metamorphoses‘dir. bu eser günümüze eksiksiz olarak ulaşan tek latince romandır.
    de platone et ejus dogmate (platon ve öğretileri üzerine)
    de deo socratis (socrates’in tanrısı üzerine)
    de mundo (dünya üzerine) eserlerinden birkaçıdır.
hesabın var mı? giriş yap