• bu konu ve avusturya'daki aşırı sağ ile ilgili immanuel wallerstein'in türkçeye çevrilmiş yazısı:

    http://fbc.binghamton.edu/36-tr.htm

    özellikle şuraya dikkat: "..avusturya, nazizm ve hitler’le ilişkisi sözkonusu olduğunda, bazı bakımlardan çok özel bir batı avrupa ülkesidir. almanya nazi döneminde işlenen suçlar için ahlaki bir sorumluluk taşıdığını kabul etme noktasına geldi. ve son birkaç yılda, fransa ve hollanda gibi çeşitli ittifak ülkeleri, hitler’in yükselişini engellemedikleri ve hatta bazı vatandaşları nazi suçlarına iştirak ettikleri için, kısmen suçlu olduklarını kabul etmeye başladılar. yalnızca avusturya kararlılık göstererek hiçbir suçu kabul etmedi.

    avusturya 1938’de üçüncü reich’a katıldı ve birleşmeye anschluss adı verildi. kuşkusuz, avusturyalıların tümünün bu birleşmeye istek duydukları söylenemez. fakat, hitler viyana’ya girdiğinde kalabalıklar onu çok büyük bir coşkuyla karşıladı. avusturyalılar hiçbir yasal ayrım gözetilmeksizin alman oldular ve hitler rejiminin eylemlerini ve suçlarını paylaştılar. savaştan sonra, avusturya tıpkı almanya gibi dört güç (abd, sscb, ingiltere ve fransa) tarafından işgal edildi, ama ayrı bir devlet olarak kabul edildi. 1955’te bu dört ülke avusturya ile belvedere anlaşması’nı imzaladılar ve birliklerini çekip askeri tarafsızlık koşuluyla avusturya’nın bağımsızlığını tanıdılar. avusturyalıların isteğiyle, bu anlaşmanın birinci maddesinde, avusturya nazizmin “ilk kurbanı” olarak nitelendi. gerçekliğin bu şekilde değerlendirilmesi had safhada şüphe uyandırıcıdır; ama başından beri avusturya politikasının yönetim miti olmuş, nazizm ve avusturya’nın nazi rejimindeki rolü hakkında her hangi bir tartışmayı engellemiştir. bu bir tabu konusu haline gelmiştir ve muhtemelen bugün avusturya’da nazi temalarına duyulan nostalji almanya’dakinden daha fazla.."

    kısacası avusturyalılar, büyük bir iştahla almanya'ya katılmış, ama almanya savaşta yenilince uyanıklık edip "ilk kurban bizdik" diye ağlayarak paçayı sıyırmışlardır. ilginçtir, avusturya'nın bu şekilde almanya'ya katılmasına o zamanki dünya devletlerinden hiçbirisi tepki göstermemiş, sadece meksika, ta uzaklardan olayı "işgal" diye nitelendirip protesto etmiştir. savaş bitip avusturya öbür tarafa zıplayınca meksika'nın -o zaman muhtemelen gülüşmelerle karşılanan- bu tavrı da hatırlanıp kıymete binmiş, avusturyalılar, viyana'da, tuna kıyısında güzelce bir yere meksika meydanı ismini vermişlerdir.
  • hitler'in "ein volk ein reich" politikası gereği avusturya'yı ilhak etmesi olayı.

    uluslararası ortamdaki diğer karışıklıklardan ve italya'nın tepki veremeyecek olmasından yararlanan hitler, avusturya başbakanı schusschnigg'e bir ültimatom vererek, avusturya'da bir nazi partisi açılmasından başlayan ve bazı bakanlıklara nazi'lerin getirilmesi ve almanya ile avusturya'nın ordu ve maliyesinin birleştirilmesine kadar devam eden bir istekler listesi bildirdi. schusschnigg bu isteklerin referandum şartı ile kabulune razı oldu, [olmak zorunda kaldi] fakat 13 martta yapılacak referandumdan bir gün önce almanya avusturya'yı işgal etti.

    bu olayın yeterince tepki ile karşılanmaması 2. dünya savaşı'nın en önemli sebeplerinden biridir.
  • ingilizcesi (politik anlamda) 'union' değil, 'annexation'dır.
  • - alm. "birlik".

    - avusturya ile almanya'nın siyasi birleşmesini öngören ve 1938 martında hitler almanyasının avusturya'yı ilhakı ile gerçekleşen siyasi düşünce.

    ilk kez 1919'da ortaya atılan "anschluss" fikri, 1933'e kadar avusturyalı sosyal demokratlarca desteklenmiş, 1933'te almanya nazilerinin iktidara gelmesi ile çekiciliğini kaybetmiştir. hitler "bir ulus-bir devlet" ideali doğrultusunda "anschluss"u gerçekleştirmek için 1934 temmuz'unda avusturya'da nazilerin iktidarı ele geçirme çabasını desteklemiş, ama sonuç başarısız olunca bunu bir süre ertelemiştir. 1937'de almanya italya ile anlaştıktan sonra avusturya üzerindeki baskılarını yoğunlaştırdı ve almanya'ya davet ettiği avusturya şansölyesi schuschnigg'e bağımsız bir devletin kabul edemeyeceği isteklerde bulundu. schuschnigg bu isteklerin çoğunu yerine getirdi ama anschluss'u halk oyuna sunmak istedi. 13 mart 1938 olarak tespit edilen plebisit tarihinden bir gün önce 12 mart'ta alman birlikleri avusturya'ya girdi ve iki ülkenin birleşmesi bir oldu bitti ile gerçekleşti.

    versailles andlaşması'nın açık bir şekilde ihlali olan anschluss, avrupa'nın ll. dünya savaşı'na doğru ilerlemesinin ilk sinyallerinden biriydi.*
  • artikeli der'dir.
  • avustruyanın büyük çoğunluğun desteğiyle gerçekleşmiş hadise. zira 2. dünya savaşında alman ordusunun da ileri gelenlerinin çoğu (hitler bile) bu ülkelidir.
  • 1938'de avusturya'nın alman reich'ına ilhakı. 12 mart 1938 sabahı iki alman tümeninin (2.panzer tümeni ve ss leibstandarte adolf hitler tümeni) sınırı geçip linz üzerinden viyana'ya ulaşmaları ile avusturya'nın silahsız ve kansız işgali gerçekleşmiş oldu.bu noktada şunu belirtmek gerekir ki ; bu ilhak yabancı bir ülkeyi işgal etmekten daha ziyade kökleri aynı olan iki ulusun tekrar biraraya gelmesini ifade eder. zamanında bu iki tümene avusturya harekatında komuta eden general heinz guderian anılarında bu olaydan şöyle bahsetmektedir : " ...tankların üzerindeki bayrak ve süslemeler çok başarılı oldu. ahali bizim dost olarak geldiğimizi anladı ve hemen heryerde büyük kitlelerin sevinç gösterilerine şahit olduk.... askerlerin ellerini sıkıyorlar ,onları kucaklayıp öpüyorlar ve yemek veriyorlardı. her iki tarafta yıllardır beklenen ve çok kez ertelenmiş olan anschluss'u bozacak hiçbir uygunsuz olaya rastlamadık. esef edilecek bir politika sonucu onyıllarca ikiye ayrılmış olarak kalan bir ulusun çocukları sonunda mutlu bir şekilde yeniden biraraya geliyorlardı." anschluss sonuçlarından biri de avusturya ordusunun wehrmacht'a katılması olmuştur.

    ataturk bu olay uzerine kisaca $unu demi$tir: "hitler hakli, almanya almanlarindir." guney almanya konusunda da ayni tutumunu surdurerek, cek heyetini de kabul etmemi$tir. bu davrani$ini da $oyle aciklami$tir: "bu konuda harekete gecmenin geregi yok."

    (deutsche allgemeine zeitung'un 11 kasim 1938 tarihli "yeni, buyuk turkiye'nin kurucusu kemal ataturk oldu" ba$likli yazisindan).
  • birde cok pratik bir kullanimi vardir. almanya sinirlari icerisinde yanlis bir numara cevirdiginiz takdirde suh sesli bir bayandan "kein anschluss unter dieser nummer" cümlesini duymaniz an meslesidir.
    bire bir türkceye cevirildiginde ise ortaya "yok baglanma altinda bu numaranin" gibi bir cümle cikar ki, bu iki cümle karsilastirildiginda bize mi onlara mi bilemem ama kesinlikle birimize
    (bkz: allah akil fikir versin).
  • avusturya'nın almanya ile isteyerek birleşmesidir. savaştan* sonra baskılara dayanamayıp birleşmeyi iptal etmişlerdir. avusturya hala almanya ile birleşmek istemektedir fakat dış mihraklar* çok güçlü olacaklarını bildikleri için birleşmelerine izin vermemektedir. şu anda iki ülkenin avrupa birliğine üye olması ayrıca bu olayı önemsiz kılmaktadır. fakat yakın gelecekte doğu avrupalı çulsuzlara veya tembel akdenizlilere para bağışlamaktan bıkan büyük almanya avrupa birliğinin artık yürümediğini ilan edip avusturya ile birleşebilir.
  • (bkz: tek millet iki devlet)

    mesela benzeri bir durumda,büyük olan türkiye'nin küçük olan ve birçok özelliğiyle kendisiyle güçlü bağları olan azerbaycan'ı onların da oluruyla anavatana dahil etmesi olayıdır.

    alman etnisitesine mensupların yaşadığı yerlerin bir haritası çıkarıldığında avusturya da tümüyle bu haritaya dahil olmaktadır.üstelik avusturya'nın almancadaki adı* österreichtır.* bu da avusturya'nın büyük almanya'nın doğal uzantısı olduğunu gösteren en önemli işaretlerden biridir.
hesabın var mı? giriş yap