7 entry daha
  • bu konu ve avusturya'daki aşırı sağ ile ilgili immanuel wallerstein'in türkçeye çevrilmiş yazısı:

    http://fbc.binghamton.edu/36-tr.htm

    özellikle şuraya dikkat: "..avusturya, nazizm ve hitler’le ilişkisi sözkonusu olduğunda, bazı bakımlardan çok özel bir batı avrupa ülkesidir. almanya nazi döneminde işlenen suçlar için ahlaki bir sorumluluk taşıdığını kabul etme noktasına geldi. ve son birkaç yılda, fransa ve hollanda gibi çeşitli ittifak ülkeleri, hitler’in yükselişini engellemedikleri ve hatta bazı vatandaşları nazi suçlarına iştirak ettikleri için, kısmen suçlu olduklarını kabul etmeye başladılar. yalnızca avusturya kararlılık göstererek hiçbir suçu kabul etmedi.

    avusturya 1938’de üçüncü reich’a katıldı ve birleşmeye anschluss adı verildi. kuşkusuz, avusturyalıların tümünün bu birleşmeye istek duydukları söylenemez. fakat, hitler viyana’ya girdiğinde kalabalıklar onu çok büyük bir coşkuyla karşıladı. avusturyalılar hiçbir yasal ayrım gözetilmeksizin alman oldular ve hitler rejiminin eylemlerini ve suçlarını paylaştılar. savaştan sonra, avusturya tıpkı almanya gibi dört güç (abd, sscb, ingiltere ve fransa) tarafından işgal edildi, ama ayrı bir devlet olarak kabul edildi. 1955’te bu dört ülke avusturya ile belvedere anlaşması’nı imzaladılar ve birliklerini çekip askeri tarafsızlık koşuluyla avusturya’nın bağımsızlığını tanıdılar. avusturyalıların isteğiyle, bu anlaşmanın birinci maddesinde, avusturya nazizmin “ilk kurbanı” olarak nitelendi. gerçekliğin bu şekilde değerlendirilmesi had safhada şüphe uyandırıcıdır; ama başından beri avusturya politikasının yönetim miti olmuş, nazizm ve avusturya’nın nazi rejimindeki rolü hakkında her hangi bir tartışmayı engellemiştir. bu bir tabu konusu haline gelmiştir ve muhtemelen bugün avusturya’da nazi temalarına duyulan nostalji almanya’dakinden daha fazla.."

    kısacası avusturyalılar, büyük bir iştahla almanya'ya katılmış, ama almanya savaşta yenilince uyanıklık edip "ilk kurban bizdik" diye ağlayarak paçayı sıyırmışlardır. ilginçtir, avusturya'nın bu şekilde almanya'ya katılmasına o zamanki dünya devletlerinden hiçbirisi tepki göstermemiş, sadece meksika, ta uzaklardan olayı "işgal" diye nitelendirip protesto etmiştir. savaş bitip avusturya öbür tarafa zıplayınca meksika'nın -o zaman muhtemelen gülüşmelerle karşılanan- bu tavrı da hatırlanıp kıymete binmiş, avusturyalılar, viyana'da, tuna kıyısında güzelce bir yere meksika meydanı ismini vermişlerdir.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap