6 entry daha
  • 1938'de avusturya'nın alman reich'ına ilhakı. 12 mart 1938 sabahı iki alman tümeninin (2.panzer tümeni ve ss leibstandarte adolf hitler tümeni) sınırı geçip linz üzerinden viyana'ya ulaşmaları ile avusturya'nın silahsız ve kansız işgali gerçekleşmiş oldu.bu noktada şunu belirtmek gerekir ki ; bu ilhak yabancı bir ülkeyi işgal etmekten daha ziyade kökleri aynı olan iki ulusun tekrar biraraya gelmesini ifade eder. zamanında bu iki tümene avusturya harekatında komuta eden general heinz guderian anılarında bu olaydan şöyle bahsetmektedir : " ...tankların üzerindeki bayrak ve süslemeler çok başarılı oldu. ahali bizim dost olarak geldiğimizi anladı ve hemen heryerde büyük kitlelerin sevinç gösterilerine şahit olduk.... askerlerin ellerini sıkıyorlar ,onları kucaklayıp öpüyorlar ve yemek veriyorlardı. her iki tarafta yıllardır beklenen ve çok kez ertelenmiş olan anschluss'u bozacak hiçbir uygunsuz olaya rastlamadık. esef edilecek bir politika sonucu onyıllarca ikiye ayrılmış olarak kalan bir ulusun çocukları sonunda mutlu bir şekilde yeniden biraraya geliyorlardı." anschluss sonuçlarından biri de avusturya ordusunun wehrmacht'a katılması olmuştur.

    ataturk bu olay uzerine kisaca $unu demi$tir: "hitler hakli, almanya almanlarindir." guney almanya konusunda da ayni tutumunu surdurerek, cek heyetini de kabul etmemi$tir. bu davrani$ini da $oyle aciklami$tir: "bu konuda harekete gecmenin geregi yok."

    (deutsche allgemeine zeitung'un 11 kasim 1938 tarihli "yeni, buyuk turkiye'nin kurucusu kemal ataturk oldu" ba$likli yazisindan).
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap