• fermat'in son teoremini gerektiren taniyama-shimura konjekturunu ispat etmemis olsaydi da, son yirmi bes senenin en buyuk sayi teorisyenlerinden biri olacak kisidir. ha bu derece meshur olmayacakti muhakkak, o ayri.. ozellikle matematik dunyasi disinda hic taninmayacakti belki..

    ancak baska birsey yapmamis diyenler halt etmislerdir. iwasawa teorisinin ana konjecturlerini ispat eden de bu kisidir, hida'nin meshur deformasyon teorisinin ilk adimlarini atan da.. zaten oyle hadi simdi su pek unlu problemi cozeyim, tum alemin agzini acik birakayim seklinde yurumez bu isler. buyuk islerin insani kendisini az ya da cok baska yapitlarinda da belli eder.

    ha son bir anekdot.. eger gunun birinde berkeley matematik bolumune yolunuz duserse ken ribet adli matematikcinin ofisini arayiniz. kapisinda "i solved fermat's problem" yazmaktadir. nitekim ken ribet, fermat'in son teoriminin taniyama-shimura konjekturunun bir sonucu oldugunu gosteren kisidir. andrew wiles taniyama-shimura konjecturunu ispat etmistir, gerisini (kronolojik olarak bu sirada olmasa da, mantik silsilesi bu yonde ilerlemekte) ken ribet gostermistir.
  • fermat'ın son teoreminin ispat anını şöyle anlatıyor:
    ''o sabah bu masada oturmuştum. birden bire hiç beklenmedik bir şekilde ilham geldi. hayatımın em önemli anıydı. (bu cümleyi kekeleyerek zor bitirir)
    bundan sonra yapacağım hiç bir iş ( cümlesini bitiremez) özür dilerim.(kafasını çevirir ve ağlar)

    macellan'ın 28 kasım 1520'de gemisinin pruvasında pasifik'i gördüğü zaman döktüğü göz yaşlarıdır bunlar.
  • bir matematik araştırmasının süreci hakkında harika bir öğüt vermiş matematikçidir.

    "karanlık bir odaya girersiniz. hiçbir şey görünmez. amacınız odada hangi eşyalar olduğunu ve nerede olduklarını öğrenmektir. önceleri yürürken diziniz bir şeye çarpar, canınız yanar, orada bir sehpa olduğunu tahmin edersiniz. böyle böyle eşyaların yerleri ve cinsleri hakkında kısmi izlenimler elde edersiniz. aradan aylar geçer. altı ay kadar sonra bir gün elektrik düğmesinin yerini bulursunuz. düğmeye basarsınız ve her şey aydınlanır."

    muazzam bir metafor.
  • http://www.pbs.org/wgbh/nova/proof/wiles.html

    buradaki roportajinda cok salak sorulara cevap vermek zorunda kalmistir kendisi:

    nova: so fermat said because he could not find any solutions to this equation, then there were no solutions?

    aw: he did more than that. just because we can't find a solution it doesn't mean that there isn't one. mathematicians aren't satisfied because they know there are no solutions up to four million or four billion, they really want to know that there are no solutions up to infinity. and to do that we need a proof. fermat said he had a proof. unfortunately, all he ever wrote down was: "i have a truly marvelous demonstration of this proposition which this margin is too narrow to contain."

    nova: what do you mean by a proof?

    aw: in a mathematical proof you have a line of reasoning consisting of many, many steps, that are almost self-evident. if the proof we write down is really rigorous, then nobody can ever prove it wrong. there are proofs that date back to the greeks that are still valid today.

    sen git fermat'in teoremini ispatla, adam sana ispat demek ne demek diye sorsun roportajda. direk bi siktir git'lik bir soru ama andrew amca yine de cevaplamis guzelce.

    diger sorular fena degil bu arada.
  • 1996 yapımı fermat's last theorem belgeselinin
    http://video.google.com/…8269328330690408516&hl=en#
    0.48-1.28 dakikaları arasında duraksadığı o an'ı ben de yaşayabilecek miyim acaba diye düşündüğüm, dahi, harikulade insan.
  • 10 yasinda bir cocuk iken teorem ilgisini cekmis ve cozmeye karar vermistir... 40 sene dile kolay. hayraninim, bul beni... muhabbet ederiz.
  • 1953 doğumlu matematikçi başarısının ardından oxford, cambridge, columbia, yale, warwick ve nottingham üniversitelerinden fahri doktora, 2000 yılında da soyluluk unvanı kazandı.
  • 300 yıldır matematikçileri uğraştıran fermat'ın son teoremini ispatladığı için 2016 abel ödülüne (700.000 $) layık görülen profesör.
  • fermat'ın son teoremini iki parça halinde annals of mathematics'de (q1 indeksli ve çok prestijli bir dergidir) toplam 129 sayfa halinde yayınlayarak ispatlamıştır. zaten sayılar teorisi için çok önemli olan bu adımı da, matematiğin nobeli olan abel ödülü ile onurlandırılmıştır.

    dediğine göre teoremin ispatı için yedi sene uğraşmış. bakın bu adanmışlık çok önemlidir.
  • simon singh'in yazdığı fermat'ın son teoremi kitabını okumuştum 12 yıl önce... şöyle bir şey anımsıyorum. andrew üstad teoremi kanıtladığını duyurur. basından, masından insanlar da gelir. andrew tahta üzerinde upuzun kanıtlamasını yazar ama yarısına gelince yanlışa düştüğünü ayrımsar. o anı düşünüyorum da... ne zordur. tabi üstad sonradan kanıtlamasını düzeltmiştir. hey gidi... andrew gibi olmak vardı. fermat'nın son teoremi belgeselini türkçe altyazılı olarak buradan izleyebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap