2 entry daha
  • fermat'in son teoremini gerektiren taniyama-shimura konjekturunu ispat etmemis olsaydi da, son yirmi bes senenin en buyuk sayi teorisyenlerinden biri olacak kisidir. ha bu derece meshur olmayacakti muhakkak, o ayri.. ozellikle matematik dunyasi disinda hic taninmayacakti belki..

    ancak baska birsey yapmamis diyenler halt etmislerdir. iwasawa teorisinin ana konjecturlerini ispat eden de bu kisidir, hida'nin meshur deformasyon teorisinin ilk adimlarini atan da.. zaten oyle hadi simdi su pek unlu problemi cozeyim, tum alemin agzini acik birakayim seklinde yurumez bu isler. buyuk islerin insani kendisini az ya da cok baska yapitlarinda da belli eder.

    ha son bir anekdot.. eger gunun birinde berkeley matematik bolumune yolunuz duserse ken ribet adli matematikcinin ofisini arayiniz. kapisinda "i solved fermat's problem" yazmaktadir. nitekim ken ribet, fermat'in son teoriminin taniyama-shimura konjekturunun bir sonucu oldugunu gosteren kisidir. andrew wiles taniyama-shimura konjecturunu ispat etmistir, gerisini (kronolojik olarak bu sirada olmasa da, mantik silsilesi bu yonde ilerlemekte) ken ribet gostermistir.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap