• kültür bakanlığı'nın takibi altındadır ve umarım yakın zamanda bu eserler de ait oldukları yerlere dönerler.

    http://www.kultur.gov.tr/…rilan-eserler-sorunu.html

    hatta yakın zamanda geri dönüşler veya görüşmelerin gelişme gösterdiği durumlar olmuyor değil.

    http://www.haber3.com/…in-iadesi-icin-c-979783h.htm
    http://video.ntvmsnbc.com/…-sfenks-getiriliyor.html
  • dw türkçe'nin bu konuda 16 dakikalık kısa bir belgeseli var. berlin'de olan eserleri gösteriyor.
  • sabah sabah üzücü de olsa şu test çıktı karşıma. 20 eser neredeymiş şimdi diye bakayım dedim, üzüldüm resmen.
  • avrupa ve amerika somurgeciliginin, hirsizliginin, utanmazligini, aymazliginin, ikiyuzlulugunun en buyuk kanitlarindan biri olan ozellikle almanya, ingiltere ve amerika'nin atbasini cektigi hirsizliklar silsilesidir bu. utanmadan, anadolu'dan calinan bu eserleri muzelerinde sergilerler, para kazanırlar ve olu taklidi yaparak tum dunyaya insanlik dersi vermeye yeltenirler.
  • beni "acaba bir inşaat temeli kazımı sırasında bir işçi tarafından bulunsaydı ve "aman devlet görmesin, inşaata izin vermezler"..vs.. gibi sebeplerle o binanın harcına çimento olsaydı daha mı iyi olurdu?" şeklinde ikileme sokan eserler.
  • halen almanya'da bulunan boğazköy sfenksi, bergama zeus sunağı, afrodisyas ihtiyar balıkçı heykeli, konya beyhekim camii mihrabı, hacı ibrahim veli türbesi sandukası, bir bölümü almanya'da bir bölümü ise rusya'da bulunan troya eserleri, abd'de bulanan herakles heykeli'nin üst yarısı, kumluca eserleri, danimarka'da bulunan diyarbakır müzesi sfenks figürini, seydi mahmut hayran-i türbesi'ne ait sanduka, cizre ulucamii kapı tokmağı, ingiltere'de bulunan bronz heykel, isviçre'deki lidya eserleri, italya'da lidya yazıtı

    gider bu.. yazık..

    kaynak
    http://www.huzuradogru.com/haber/tarih/110202.htm
  • türkiyede kalanların hallerine bakılırsa canını kurtarmış tarihi eserlerdir. bu eserlerin yurtdışında olmasının sebebi sadece kaçırılma değildir, zamanında bizim sadece taş parçası dediğimiz eserler yüksek meblağlar ödenerek alınmıştır. o zamanlar hiç kimse neden bu taş parçalarına bu kadar para veriliyor diye sormadı, çünkü para oradaki tas parçasından daha değerliydi. bu eserlerin kaçırılmasındaki diğer yol ise, osmanlı padişahlarının çıkardıkları fermanla hediye edilerek kaçırılmasına izin verilmesidir.

    agora kapısı (milet antik kenti) şu an berlinde bergama müzesinde sergileniyor. 1800lerın sonunda aydın sökede yapılan kazılar sonunda bulunmuş eserdir ve osmanlı padişahlarından olan ikinci abdulhamitin emriyle, kazı yapan almanlara hediye edilmiştir. yaklaşık 750 ton ağırlığındadır.

    athena tapınağı propylonu (pergamon antik kenti) şu an berlinde bergama müzesinde sergileniyor. ms 2 yüzyılın başlarında akropolis'e inşa ettirilen athena tapınağının prapyon yapısıdır. yapının alt katında dört tane dor sütun vardır, üst katta ise kral eumenes'in athena nikephoros'a adına sunduğu bir yazıt vardır.

    zeus sunağı (pergamon antik kenti) şu an berlinde bergama müzesinde sergileniyor. kral 2. eumenes'e milattan önce 2. yüzyılda bir suikasttan sağ olarak kurtulur ve bunun üzerine başta zeus ve athena olmak üzere tüm tanrılar adına, hem içi hem de dışı kabartmalarla süslenmiş olan bu sunağı inşa ettirir. dış cephesinde halkın devlerle yapmış olduğu mitolojik savaş olan gigantomakhia savaşı betimlenmiştir. iç cephesinde ise pergamon krallığı'nın kurucusu olan telephos'un hayatı işlenmiştir. 1870lerde almanyaya götürülmüştür.

    traianus tapınağı ön cephesi(milet antik kenti) şu an berlinde bergama müzesinde sergileniyor. 1903 yılında kazı yapan alman ekip tarafından yavaş yavaş sökülerek almanyaya götürülmüştür. yapılan kazılar esnasında ayrıca milet antik kenti meclis binası önünde yer alan üç yüzlü mermer anıt da bu eserlerle beraber kaçırılmıştır.

    ihtiyar balıkçı heykeli gövdesi (aphrodisias antik kenti) şu an berlinde bergama müzesinde sergileniyor. 1904te bulunan heykel yurtdışına kaçırılarak satılmıştır. heykelin baş ve kolları 1989da yapılan kazıda bulunmuştur ve türkiyededir. bu eserim türkiyeye iadesi için başvurular yapılmıştır.

    nereidler anıtı (xanthos antik kenti) şu an londra british müzesinde sergileniyor. likya kenti mö 420-390 yılları arasında inşa edildiği düşünülmektedir. görkemli anıtın her bir sütunu arasında 12 tane nereid heykeli, cella duvarı ve podyum üstünde de kabartmalı kuşaklar vardır. sütunların arasındaki nereid heykelleri olduğu için adı nereidler anıtıdır. eserde ion yaşamına ve o dönem kent savunmasına dair betimlemeler vardır. antalya'da yerinden sökülüp götürülen nereidler'in olduğu yerde artık bomboş bir tepedir.

    payava lahdi (xanthos antik kenti) şu an londra british müzesinde sergileniyor. bu şehirden alınan eserlere likya mermerleri adı verilir. 1838 yılında yasamış ingiliz aristokrat tarafından bulunmuştur ve bulduğu eserlerin kabartmalarını psrthenon mermerleriyle kıyaslamış ve ne kadar değerli olduğunu görmüş. ve bu eserlerin ingiltereye götürmek için osmanlı devleti ferman çıkarmıştır. götürülen likya mermerleri arasında nereidler anıtı, payava lahdi, harpy anıtı, merehi ve aslanlı mezarı vardır.

    knidos aslanı (knidos antik kenti) şu an londra british müzesinde sergileniyor. 1857 yılından itibaren datça'da yer alan karya kentlerinden olan knidos antik kentinde bulunmuştur. bu kazıların yapılmasına osmanlı devleti destek vermiştir ve kazı sonunda ortaya çıkarılan bazı eserler arasında aslanlı mezar anıtı, demeter kutsal alanı, musalar kutsal alanı, nekropol alanı, odeon ve küçük tiyatro ingiltereye götürülmüştür.

    bu listede olmayan fakat türkiyede olsa yüzüne dahi bakmayacağımız bu eserlerden bazılarının türkiyeye getirilmesi için resmi başvuruları yapılmış ve süreçleri devam ediyor. kaçırılmasını desteklemiyorum lakin daha elimizdekinin değerini bilmiyoruz.

    bazı güzelliklerin değeri kaybedilince anlaşılır bu eserler gibi. şu an türkiyede olan ve aslında sergilenmesi, korunması gereken tarih göz göre göre el birliği ile yok ediliyor, bunların başında gözümüz gibi korumamız gerekirken betonlaştırdığımız hasankeyf gelmektedir. hasankeyf bu katliamın aslında son kurbandır, çok değil biraz daha geriye gittiğimizde yok ettiğimiz tarihi kentler mevcuttur (lidar höyüğü - şanlıurfa, samosata höyüğü - adıyaman, tille höyük - adıyaman, zeugma antik kenti / belkıs - gaziantep, urima antik kenti - gaziantep, eğil antik kenti - diyarbakır..).

    kaçımız mö 3000lerde persler tarafından kurulan mardinde ki dara antik kentini ziyaret ettik: veya zonguldakta ki tieion antik kentini ziyaret ettik, ya da kaçımız onların tarihini biliyor ve varlığından haberdarız.

    daha elimizdekilerin değerini bilmiyorken, türkiye sınırları içinde kaçırılanlardan daha değerlileri varken neden onları getirmek için vakit kaybediyoruz? olimpos antik kenti zamanında kaçırılsaydı onu getirmek için uğraşacakken şu an imar izni veriyoruz?

    zamanında ayasofyayı kaçırsalardı, muhtemelen şimdi türkiyeye getirip müze yapmak istiyor olurduk.

    konu kaçırılmış tarihi eserler ve kaçımız zamanında mekkeden medineden getirilen* topkapı müzesinde yer alan kutsal emanetleri geri vermeye razı? eğer almanyadan ingilitereden zamanında kaçırılan veya hediye edilen eserlerin iadesini istiyorsak topkapı müzesindeki eserlerin bir kısmından da vazgeçmeliyiz ve arabistana geri göndermeliyiz. fakat maalesef empati yoksunu olduğumuz için olur mu öyle saçma şey diyoruz.

    topkapı sarayının deposunda çürüyen tablolardan, osmanlı eserlerinden kaçımız haberdar? hemen yanımızda yer o eserler çürürken ingilterede ki 35 cm'lik ihtiyar balıkçı heykeli gövdesi getirince kaderi ne olacak, hemen değerini bilecek miyiz?

    çok geç olmadan unesco dünya mirası listesinde yer alan yerleri ziyaret ediniz.
  • “sunağın sahibi hepimiziz; o, dünya kültürünün bir parçası” demiş bergama sunağını vermek istemeyen berlin bergama müzesi müdürü. sen kalk moderniteye geç uyum sağlayan topraklardaki tarihi değerleri "bunlar sanattan, tarihten ve medeniyetten ne anlayacak" diye çal götür, yıllar sonra geri istendiğinde söz konusu çalıntı eserlere bissürü masraf yaptık diye hak iddia et; sömürüyü tutarlı gibi göstermekten başka bişi değil yapılan.

    (bkz: white mans burden)
  • şu anda britiş müzyumda aleme cıscıplak teşhir edilen afrodizyak teyze heykeli. pek yazık...
hesabın var mı? giriş yap