• 1975 doğumlu ve oldukça yetenekli şilili yazar. granta dergisi kendisini günümüzün ispanyolca yazan en iyi 22 yazarı arasında saymıştı. ben de türkçedeki iki kitabını da yüksek bir edebi hazla okudum. okunması gereken latin amerikalı yazarlardan. türkçe çevirileri de oldukça temiz.

    http://notoskitap.com/alejandro-zambra/
    http://notoskitap.com/bonzai/
    http://notoskitap.com/eve-donmenin-yollari/
  • 1975 doğumlu şilili yazar. bonsai kitabı notos kitap tarafından basılmış, ispanyolcadan çiğdem öztürk tarafından çevrilmiş.

    çevirisi fena değildi, kitap gayet akıcıydı. türkçe anlamında da bir sorun göremedim. berrak dağarcığı var belli ki. emilio ve julio'nun hikayesi. santiago ve madrid'de geçiyor eser. bonzai bitkisinin galat-ı meşhuru uyuşturucudur bu topraklarda ancak çok çok farklı bir perspektif katıyor kitap.
  • bu adamın aidiyet ile ilgili yazdıklarını okudukça yeryüzünde yalnız değilim diye seviniyorum. serbest kürsü'yü neden daha önce görmedim diyerek dün aldım. içine bakınca zaten yeni çıkmış diye mutlu oldum.

    sabah başladım. yine aidiyet sorgulamalarına gülümsedim kırmızı kalemle çizdim ve tüm zambra kitaplarında olduğu gibi bunu da sadece yolda okuyarak bitirdim.

    okudukça latin amerika ile benzer bir kültürümüz olduğunu düşünmeye başlıyorum. kitapları kült denebilecek kitaplar değil ama tuhaf bir şekilde çok güzeller.

    ekleme: benzer kültür demişim de benzer bir tarih yatıyor altında. zambra okurken şili depremi ile 17 ağustos arasında bağ kurmam ya da tam okuduğum dönemde erzincan depreminin olmasının etkisi sanmıştım ama sebebi daha derinmiş. 11 eylül 1972 - 12 eylül 1980 iki ülke arasındaki darbenin bile tarih benzerliği var. pinochet ya da kenan evren, değişen sadece özneler.

    üstelik daha eskiye dönüp bakınca yeni türkü grubu 70'lerin sonunda şili'deki nueva cancion(yeni şarkı)'dan esinlenerek bu ismi almış.
  • kendisinin şimdiye kadar yazdığı üç romanı ve bir hikaye kitabı var. hepsi de sağ olsun notos tarafından türkçede yayınlandı.

    bonsai, 2006 (türkçesi bonzai)
    la vida privada de los arboles, 2007 (ağaçların özel hayatı)
    formas de volver a casa, 2011 (eve dönmenin yolları)

    mis documentos, 2013 (belgelerim)
  • semih gümüş tarafından oldukça övülen bir yazar, bakacağız.
  • okumamak (orijinal adı: no leer) adlı deneme kitabı notos kitap'tan çiğdem öztürk çevirisiyle yayınlanmış. tam da okuma sıramı düzenli bir şekilde takip etmem bir dönemde yeni çıkan kitaplardan uzak durmaya çalışırken, notos'un twitter sayfasındaki paylaşımı görmek çok iyi oldu gerçekten:
    "bize okumayı böyle öğrettiler: döve döve. hala öğretmenlerin bizi kitaplarla büyülemeyi değil, kitaplardan caydırmayı, sonsuza dek uzaklaştırmayı istediğini düşünürüm. okumanın hazzı üzerine konuşmak için hiç çene yormadılar..."
    alejandro zambra'nın bu sözlerinin küresel bir karşılığı var sanırım.
    kitabın tanıtımı için bakınız: okumamak
  • deneme ve öykülerden oluşan serbest kürsü isimli kitabı, yine notos kitap tarafından yayımlanacak olan şilili yazar. haftaya çıkıyormuş.
  • bonzai isimli kitabına bu akşam başladığım, 1 saatte bitirdiğim, beni hem hikayesi hem de kitapta yer alan bir cümlesiyle çok etkileyen yazar.

    "julio ile emilia'nın hikayesi sürüyor ama devam etmiyor."
  • bolano kıyaslaması beni kaybetmeye başladığımdan beri rahatsız ediyor. ve ben daima kaybedeceğim, demiş tevazu sahibi yazar.
hesabın var mı? giriş yap