• nisan 1945 'de me-262si ile bir b-26 maruader'i düşürdükten sonra james finnegan isimli p-47thunderbolt pilotu tarafından düşürülmüş. tutsak düşerek 2 yıl savaş esiri olarak tutuklu kalmıştır.
    daha sonra arjantin diktatörü peron'un hava kuvvetleri özel danışmanı olmuş,1955'de almanya'ya dönmüş ve sivil havacılığa başlamıştır . 1996'da 82 yaşında ölmüştür.
  • me 109 ve me 262'ye ilaveten bir süre fw 190 ile de uçmuş as* av pilotu. me 109'una yaptığı modifikasyonlar ünlüdür, luftwaffe içinde müstesna bir yeri olduğundan ses çıkarılmamıştır. bu modifikasyonlardan başlıcaları kokpite taktırdığı çakmak* ve standarttan daha yüksek oktanlı yakıt sistemidir. luftwaffe me 109'ları ikinci dünya savaşı boyunca iki tür yakıt kullanmıştır: biri standart 87 oktan*, diğeri de galland için olan.*
  • dolfo lakaplı the first and the last kitabının yazarı alman avcı pilotu, luftwaffe generali. ingiltere savaşı sırasında helmut wick, werner molders gibi yıldızı parlayan subayların arasında değildi ancak almanya'nın as pilotları arasına adını yazdırmıştı. wick'in ingiliz kanalında kaybolması (cesedi asla bulunamadı), molders'in cenazeye giderken uçak kazasında ölmesi ile beraber kendini bambaşka bir konumda buldu. uçuştan alınıp "general of fighter arm" olarak en genç generallerden biri oldu. araştıranlar bilir ki sadece adolf galland'ın düşürdüğü uçak sayısının yanında + ibaresi vardır. kendinin de sonradan itiraf ettiği üzere yasaklı olduğu zamanlarda uçuşlara çıkıp düşman uçağı kovalamışlığı vardır ve tabi ki bu zaferler hanesine asla resmi olarak geçmemiştir. almanya'nın savunması sırasında müttefik bombardıman filolarına değişik varyasyonda saldırı planlarına bayağı kafa yormuş ancak her zaman savunduğu gibi avcı uçağı üretiminin asla istenen düzeye erişmemesi, pilotların eğitim eksikliği ile sonuç değişmemiştir. marseille, wick gibi doğal yetenekleri olan bir pilot değildi ancak dersine çok iyi çalışan ve aldığı dersler ile üstüne katarak giden, şansının da yardımı ile savaşın sonunu gören bir pilottu. ele geçirilen müttefik uçaklarında yapılan incelemelere bizzat katılır, çıkan dersleri doktrine entegre anlamında kafa patlatırdı. nitekim 3 adet p51 mustang'a karşı tek başına kaldığı bir hava savaşı hikayesi vardır. almanlar çok uygun pozisyonda olan bazı amerikan pilotlarının ilginç şekilde ateş açmadıklarını fark eder. bu dedikodu galland'ın da aklında kalır ve bu işe ekibiyle beraber kafa yorar ve sebebi de amerikalılardan önce bulurlar. zira almanya üzerinde uçan ilk mustang'ların mermi şeritleri ters bir manevrada salım vererek sıkışmaktadır. denilir ki 3 mustang'i atlatmak için 109'nu parçalarcasına manevralara girmiş sonrasında mustang'lerin kendisine ateşi kesip savaştan ayrıldıklarını görmüştür. araştırmacı yönü bay dolfo'nun belki de hayatını kurtarır. me-262 jetleri ile donatılan ve elde kalan uzman pilotların toplandığı jagdverband44 filosunun da fikir babasıdır. jv-44 savaş boyunca 24:1 gibi bir oran ile savaşı bitirmiştir. 1996 yılında remagen'de ölmüştür.
  • kendi me 109 una yaptirdigi modifikasyonlardan birisi de sol kokpit caminin altina yaptirdigi mickey mouse resmidir...
  • kabin içi küllük montajı ve puro içen mickey mouse amblemini resmi olarak uçtuğu zamanlarda her yeni uçağına yaptıran kafa reis. me-262 prototip denemelerinde ki (ilk modellerde tekerlek önde değil arkada idi) arka tekerlek sebebiyle havalanmamakta direnen uçağı kalkış hızındayken ani frenle arka tekerleği yerden kesip havalandıran çılgın.. uçuş sonrası jet teknolojisi için “bu havacılıkta bir adım değil, sıçrama” demiş, göring şişkosunu ve hitler’i daha fazla avcı uçağı üretmeye ikna etmekle kariyer tüketmiştir. ingiltere savaşı sırasında kendini vuran ve sonra paraşütle atlayan bir ingiliz pilota ateş eden bir alman teğmeni üsse döndüklerinde eldivenleri ile tokatlayan bir sportmen. helmut wick kanal üstünde kaybolduğunda yorgunluğu bir tarafa bırakıp yedek uçaklar ile sabaha kadar arama çalışmalarına bizzat katılan bir ağabey. hitler’den 262 avcı olarak seri üretim beklediği toplantıda “bu bomba taşıyabiliyor mu ?” sorusuna aldığı evet sonrası “işte benim yıldırım bombardıman uçağım!” diyen hitler’e içinden “amk geri zekalısı” dediğini uzun yıllar sonra gülerek itiraf etmiştir. toprağı bol olsun.
  • lutfwaffe nin en basarili pilotu degildir. birinci dünya savasinda manfred von richthofen, ikinci dunya savasinda ise erich hartmann luftwaffe nin en basarili pilotlari olmuslardir. hele ki erich hartmann in dusurdugu 352 ucagin yaninda pek aciz kalirken, bir sanssizlik sonucu olen afrika yildizi lakapli hans joachim marseille in ucus ve dogfight yeteneklerinin yaninda son derece siradan kalan pilotlardan biriydi. kanimca olsa olsa sansli bir pilottur kendisi.
  • 1912 doğumlu alman savaş pilotu. luftwaffe'nin en başarılı avcı uçağı pilotlarından biridir. kazandığı 104 hava zaferinin çoğunu savaşın ilk yıllarında almıştır. bu 104 zaferin tamamı batılı müttefiklere karşıdır. doğu cephesinde daha düşük yetenekli rus pilotlarına karşı yüzlerce zafer kazanan alman ace'lerine göre bu durum onun 104 zaferine daha önemli bir yere koyar. savaşın ikinci yarısında alman hava kuvvetleri avcı uçak kolunun liderliğine getirilerek general ve bir taktisyen olarak savaşa devam etmiştir. galland savaşın almanya lehine kesin bir şekilde döndüğü 1944 yılında, savaşın kaderini değiştirmek için yeni üretilen ve dünyanın ilk operasyonel jet uçağı olan messerchmitt me 262'yu avcı uçağı olarak kullanmayı planlar. fakat goering ve hitler'in bu uçağı bir hızlı bombardıman uçağı olarak kullanma planı bunu engeller. galland hiçbir zaman geri adım atmaz ve bu uğurda mevkisini bile kaybeder. fakat savaşın sonunda goering sonunda galland'a me 262 lardan oluşan bir avcı birliği kurma ve bu birliğe istediği pilotları alma serbestliği tanır. aslında goering'in bu hareketi "savaşı kaybettik ne halin varsa gör" demekten öte bir şey değildir. nitekim adolf galland savaşın son iki ayında jet uçaklarından kurulu filosuna kavuşur. ve filoyu "jagdverband 44" olarak adlandırır. galland'a neden bu adı verdiği sorulunca şöyle cevap verir;"filoyu kurma izni verildiğinde 1944 yılının son ayı idi, ayrıca 4 telaffuzu almancada führer demeye çok yakındır, almanya'nın durumu göz önüne alındığında bir führer yetmediği için iki führerli bu adı koydum, 44."

    galland 1945 yılının ocak ve şubat aylarını münich'te yeni birliği ve jet uçaklarıyla eğitimle geçirir ve mart ayında operasyonlara başlar. 3 sene sonra squadron komutanı olarak tekrar uçmaya başlar ve bu süre zarfında 4 düşman uçağı daha düşürerek toplam sayısını 104 yapar.

    galland'ın birliği jagdverband 44 savaşın sonu olmasına ve yüzlerce müttefik uçağına karşı bir avuç jet uçağı ile savaşmasına rağmen oldukça başarılı olur ve 5'e 1 zafer oranı yakalar. yani; düşürülen her 5 düşmana karşı 1 kayıp.

    ancak bu başarı savaşın sonuna etki etmez ve mayıs 1945'de almanya koşulsuz teslim olur. galland ise şundan emindi; eğer savaşın son iki ayında değilde başından beri messerschmitt me 262 bir avcı uçağı olarak büyük sayılar ile kullanılsa idi, amerikan ve ingiliz hava kuvvetlerinin almanya üzerindeki hava hakimiyeti kırılabilir ve alman şehirlerinin tahribatı önlenebilirdi. galland yine de savaşın çoktan kaybedildiğini ve bu yapılsa bile bunun ancak sonu geciktirecğini kabul eder. aslında bu durumun almanya'nın aleyhine olacağını bile iddia eder, "zira batılı müttefikler durdurulsa bu sefer ruslar doğudan girecek ve avrupanın daha büyük bir kısmı rusların işgali altına girebilirdir." der.

    savaşın son evresinde batılı müttefikler alman şehirlerini acımasız bir şekilde bombalamış ve pek çok sivilin ölümüne neden olmuştu. bu durum galland'ın son ana kadar ki savaşma azminde önemli bir etken olmuştu. nitekim ona sorulan şu soruya cevabı çok çarpıcıdır;
    soru: "savaşın kaybedildiğini kabul etmenize rağmen neden savaşmaya devam ettiniz?"
    adolf galland cevap: " savaşmayacağız diyemezdik. sivil kayıplar çok yüksekti, halk böylesine korkunç bir şekilde acı çekerken ve elimizde böyle iyi bir silah varken (me 262'yu kastederek), savaşmak zorundayız dedik ve bunu yaptık..."

    gerçek bir efsane, adolf galland 1912-1996
  • battle of britain sırasında moral kazansın diye biraz dinlemeye alınır ve bir doğum günü partisine davet edilir. meşhur bf-109 tayyaresine bir kasa şampanya ve istakoz yükleyip havalanır. adam partiye giderken bir spitfire koluna denk gelir, tek başına üç tanesini daha düşürüp partiye yetişir. lakin spitlerle çarpışma sırasında iniş takımlarından mermi yemiştir ve teker açamadığım için gövde üzerine iniş yapar. indiğinde kurtarma ekibine ilk sorduğu şey şampanya ve istakozların durumu olur.

    yaşadığı uçak kazaları sonucu zamanla görme bozuklukları yaşar. hastaneden verilen uçamaz raporunu, göz testindeki harfleri ezberleyerek, tekrar uçuşa elverişli raporu alıp, göklere geri döner.

    adam birinci dünya savaşında da uçtuğu için havacılığın şövalyelik ruhunun vücut bulmuş halidir. hava çarpışmaları sırasında, uçağı vurulduğundan paraşütle atlamış bir ingiliz pilotuna, havada ateş eden bir genç luftwaffe pilotuna, yere indiğinde yüzüne eldivenleri ile vurarak, bunu bir daha asla yapmaması üzerine sağlam bir azar çeker.

    iki bacağındaki takma protezlerle, 23 alman tayyaresi düşüren, ingiliz hava ası douglas bader, fransa üzerinde vurulur ve esir düşer. galland bu haliyle onlara kök söktüren bu ingiliz pilota, şövalyelik ruhuyla büyük saygı gösterir. protezleri uçağıyla birlikte yandığı için kısa süreli bir ateşkes ilan edilir. kraliyet hava kuvvetlerinden, bader'in yedek protez bacakları istenir. bir raf tayyaresi protez bacakları alman üssüne paraşütle atar ve uzaklaşır. galland, bader' in bir me-109 uçağıyla üssün etrafında tur atmasına yetecek yakıt ile uçmasın izin bile verir.

    ikisi de defalarca düşürülmelerine rağmen, savaşı sağ olarak bitirir ve bu iki düşman pilotu, yazdıkları anı kitaplarında birbirlerinden övgüyle bahsederler.
  • 19 mart 1912 yılında westerholt bölgesinde dünyaya gelmiş alman savaş pilotu.
hesabın var mı? giriş yap