• sanırım, herhangi bir sol partinin 5 haziran 1977 genel seçimleri ile beraber bir seçimde türkiye'de birinci sırayı aldığı iki seçimden biri (çok partili demokrasiden bahsediyoruz). ecevit'in dsp'si de %9 oy almıştı. yani darbeden on yıl sonra bile solun oyları %40'lara yakın idi. bu momentum, baykal'lar, ecevitler inönü'lerin siyasi dehası ile iktidara değil baraj altlarına doğru yöneldi, rakip sağ partiler de eridi, islamcılar yükseldi.

    bu seçimlerde 3 büyük il dahil, 8 büyükşehir belediyesinin 6sını shp kazanmıştır.

    edit: 1999'da ecevit dsp'si de %22 ile falan birinci parti idi ama iktidardan uzaktı. gayet dağınık çok partili bir koalisyonla hükümet kurabildi.
  • recep tayyip erdoğan'ın kaybettiği tek seçimdir. beyoğlu belediye başkanlığına talip olan erdoğan meyhaneleri gezip oy istemiştir zamanında. %6 lık bir farkla seçimi kaybeden erdoğan seçim kurulunun kapısında günlerce ağlayarak seçimi "masada" kaybettiğini iddia etmiştir.
  • refah partisi için pek bir şey ifade etmeyen seçim, zira:

    bu partinin tabanı 1991'e kadar özal hatrına anap'a oy veriyordu 1989'da da %9 oy ile kapattılar.

    ecevit yüzünden 1980 darbesinden sonra büyük bir zaferle çıkıp shp+dsp(28+8): %36 oy alabilecek ve 67 ilin en az 50'sini alabilecekken ayrı girip shp'nin 39 ilde kazandığı zaferle yetinmişlerdir.

    bu seçimi mütakiben baykal da her 2 ayda bir kurultay toplatıp partiyi birbirine katınca shp 1991'de büyük bir darbe almıştı.

    ayrıca çorum ve kayseri son kez sosyaldemokratlar tarafından kazanılmıştır.
  • merkez sol shp ve dsp'nin toplam yüzde 37 oy aldığı
    merkez sağ dyp ve anap'ın toplam yüzde 46 oy aldığı seçimler.

    shp - yüzde 28
    dyp -yüzde 25
    anap - yüzde 21
    refah - yüzde 9.8
    dsp - yüzde 9
    mçp - yüzde 4

    seçimi merkez sol bir parti kazanmıştır ama,
    bu türkiye'deki seçmen eğiliminin değişmesinden değil,
    merkez sağdaki bölünmüşlükten kaynaklandı.
    özal ve demirel merkez sağ seçmeni böldü.
  • bu seçimin asıl önemi, son 7 yılda %36-45 arasında seyreden anap'ın oy oranının bir anda ve umulmadık şekilde %21,8'e düşmüş olmasıdır. bu düşüş sonraki yıllardaki siyaseti ve seçimleri epey etkilemiştir ama hhtö'nün çankaya'ya çıkma hevesini etkilememiştir.
  • bu seçim sol bir partilerin birinci bitirdiği iki seçimden biri değildir evet, düzeltmek lazım.
    1973'teki yerel (9 aralık 1973) ve genel (14 ekim 1973) seçimleri de chp birinci bitirmiş. 1977'deki yerel seçimleri de. bunun dışında yerel ve genel seçim birinciliği yok.
    27 mayıs sonrasındaki 1961 seçimlerindeki chp'nin sol bir kimliği olduğunu savunmak zor. ortanın solu 1966'da telaffuz edilmişti sanırım. dsp'nin 99'da %22'lik birinciliğini sol ile ilişkilendirememem ise acayip.
    bu nedenle 89 seçimleri ile beraber sol kimlikli partilerin kavram olarak gündeme geldiği dönemden (1965'de tip* giriyor seçimlere) itibaren yapılan toplam 20 seçim içinde birincilik sayısını 6 olarak düzeltmek lazım.
  • shp’nin basarisindaki sebebin oy patlamasindan ziyade katilim oldugu secimlerdir.

    bu secimden iki sene evvel yapilan 1987 genel seçimleri’nde katilim %93,3 iken bu yerel seçimlerde katilim, il genel meclisinde(yerel secimlerde partilerin genel oyunu bulmak icin yapilan secimlerde) %77,7’ye, buyuksehir baskanliklari seciminde ise %72,4’e dusmus.

    ortalama olarak, iki sene once yapilan genel secimlere gore 15-19 puanlik bir sandiga gitmeme orani var.

    yine, secimin 1. partisi olan shp’nin oylarini karsilastirdigimizda, hem 1987 hem de 1989 secimlerinde 6 milyon civarında oy aldigi ortaya cikiyor.

    anap’a oy vermis secmenlerin sandiga gitmemesi sayesinde katilim azaliyor ve shp bu durumdan kazancli cikarak, kayseri dahil, bircok sehri aliyor.
  • kayseri, konya gibi yerlerin siyasal islam'a ilk kez şans verdiği seçimler.

    12 eylül sonrası dönemde siyasal islam'ın yükselişinin ilk işaretleri bu seçimde verilmişti, ama o dönem çok dikkat çekmemişti.
  • refah partisi'nden beyoğlu belediye başkan adayı olan recep tayyip erdoğan, bu seçimde ikinci olarak belediye başkanı seçilememiştir.
  • üzerinden tam 30 yıl geçen seçim. iktidardaki anap 67 şehirden sadece 3 tanesini alabilmiştir. bunun nedeni de sağdaki bölünme ve artan enflasyondu. seçim ertesinde özal'ın saçmalamalarını da buraya bırakarak 5 gün sonra benzeri bir açıklamaya şahit olmayı diliyorum.
    tık (25.06'da başlıyor)
hesabın var mı? giriş yap