• barış manço müziğinde çok önemli yeri olan bir albüm. sözüm meclisten dışarı ve estağfurullah ne haddimize'de artık kemikleşen kurtalan ekspres tarzı bu albüme destek veren jean jacques falaise sayesinde çok daha orijinal bir hale geliyor. barış manço'nun da mahkum gibi bugün bayram gibi şarkılarda söz yazarı olarak geldiği çok başarılı bir noktadır bence. düzenlemeler desen harika.

    ama bir sene sonra değmesin yağlı boya albümüyle barış manço yavaş yavaş çocuklar için esprili şarkılar yapan bir kimliğe bürünüyor.. elbette 7'den 77'ye programıyla yaptıkları hiçbir zaman yadsınamaz. ama müzikte 24 ayar'dan sonra geri gitmiştir barış manço. cem karaca'nın konuk olduğu, hatta cem karaca, barış manço ve cahit berkay üçlüsünün unutulmaz uzun ince bir yoldayım performansının da bulunduğu televizyon programında kendi de artık bilgisayarla yapılan müziğin çok daha kolay olduğunu, "böyle bir teknoloji varsa kullanırım" şeklinde belirtmiştir. ancak enstrüman kayıtlarının giderek azaldığı, şarkıların içeriğinin de giderek az önce belirttiğim gibi eğlenceli - didaktik çocuk şarkıları maskesinin altında giderek yavanlaştığı da gözle görülür derecede.

    şöyle yapsaydı böyle yapsaydı demek çok yersiz ve hadsiz bir davranış şu an, müziğinde bu şekilde belirttiğim, bana göre geriye gidiş, başka boyutlarda bambaşka açılımların sonucu büyük ihtimalle. o dönemde popülizme kayan bir çizgi olduğu apaçık ortada, ancak bu ülkenin o dönemde çocuk olmuşları da barış manço'ya müziğinin dışında bambaşka bir hayranlık beslediler, sevdiler.

    bilgisayar destekli, didaktik çocuk şarkılarıyla dolu albümler yapmaya devam edebilseydi keşke.. yine de her pazar güzelim muhabbetini dinlemek isterdim..

    her neyse.. ne diyorduk.. 24 ayar. güzel albüm. ruhun şad olsun barış abi.
  • halen faal olan kurtalan ekspres'i katarsak barış manço şarkılarını yorumlayacak olan ikinci bir grup. doğrusu barış'ın ölümünden sonra devam eden kurtalan'a hiçbir zaman alışamadım. eski elemanların hatırına gidip dinliyordum. çünkü ortaya konan bas + gitar + davul + az klavye soundu kurtalan müziği değildi. kurtalan dedin mi öncelikle akla rock soundunu koruyan ama zengin bir kadro gelir. öyle çekirdek bir rock formasyonu ile barış manço'yu yaşatıyoruz demek biraz abes. bu satırların yazarı zamanında kurtalan ekspresi devasa kadrolarla dinleme şansına erişmiştir. mesela; elektro gitar (bahadır akkuzu) + bas gitar (ahmet güvenç) + çift bateri (caner bora, cihangir akkuzu) + perküsyon (celal güven) + çift nefesli sax, flüt (serdar ertürk + serdar akatlar) + klavye (tıfıl ufuk yıldırım) gibi..hatta belçika'da birkaç kez yılın müzisyeni seçilen, hem caz hem de progressive rock müziğini çok iyi bilen jean jacques falaise gibi devasa bir müzisyeni o kadro içerisinde izledim. tabii benden önceki kuşak bu formasyonda ohannes kemer, kılıç danışman, mithat danışan, nur moray vs. gibi birçok müthiş müzisyeni dinledi.
    o yüzden bu grup kurulurken kadronun geniş tutulmasına sevindim. şimdi önemli olan popülizm batağına düşmeden 2023, 2024, 2025, baykoca destanı, şehrazat, bal sultan, lonely man gibi barış'ı barış yapan asıl parçaları yorumlamak. şimdi bu grubun konserleri bir 2023 ile açılsa fena mı olur? ve umarım düzenlemeler bir kişinin eline bakmaz, bütün grubun katkısıyla yapılır ki işin tılsımı burada..
  • bazen dalı budağı da olur.
    (bkz: #17116582)
    (bkz: #17117198)
  • sozlukte acilan bir basligin, iik sayfasinda; ilk entry nin tanim, diger 24 entry nin ayar olmasi anlaminda kullanilan deyim. *
  • zamanının ötesine geçmiş bir barış manço albümüdür. 1985 yılında böyle bir müziği sadece bu adam yapabilirdi zaten bu ülkede. bugün müzik niyetine kakofonik bulamaçlar yapıp üstüne söz niyetine tekerlemeler yerleştiren ve adına müzik diyen gariban yaratıklar, her sene reklam amaçlı iftar yemeği vereceklerine, biraz geçmişlerini araştırsalar "feyz alabilseler" belki bizde bu salak müziklerden kurtuluruz.
    abbas yolcu, mahkum gibi şarkıların yanından geçebilen başka bir türk evladı olmadı daha bugüne kadar.
  • altının saflık ölçümünde kullanılan ayardır. normalde değerli madenler için ağırlık birimi olarak kırat kullanılır ve bu birim 0.2 grama karşılık gelmektedir.
    altının saflık biriminin 24 parçaya bölünmüş olma sebebi bir zamanlar ülkenin birinide kullanılan 4.8 gram yani 24 kırat ağırlığında olan bir paradan kaynaklanmaktadır. bu paranın içine zamanla başka madenler de karıştırılmış ve ağırlığı 4.8 gram olacak şekilde tekrar sabitlenmiştir. yani paranın tüm ağırlığı 24 kırat iken, bunun içindeki altın miktarı daha azdır ve paranın saflığı yani değeri için zamanla 24 üzerinden birimlendirme yapılmaya başlamıştır. daha sonraları bu birimlendirme altın işleme sektörüne de yayılmış ve bütün dünyada kullanılmaya başlamıştır.
    yine de altının saflık birimi için yüzdeli sistem kullanıp ve kuyumcuya ayar vermek güzeldir.
  • zakkum'un ikinci albumu 13'un acilis parcasi..
    sarkinin sozleri cem senyucel'e, muzigi ise yusuf demirkol'a aittir..

    sozleri de su sekildedir:

    karanlik olsa da yalnizlik
    biz boyle yaratildik
    alisiyor gozler karanliga
    goruyor isik olmasa da

    karanlik olsa da yalnizlik
    biz boyle aldatildik
    tikaniyor sozler bogazinda
    aciyor acitiyor konustukca

    24 ayar yalnizlik
    bozdurmaya kiyamadik
    uykuda sarildik yastiklara
    konustuk hep duvarlara

    24 saat yalnizdik
    kaybetmeye doyamadik
    uykuda sarildik yastiklara
    konustuk hep duvarlara

    hayat akar islatir sizi
    ben kupkuru kalacagim
    neresinden bakarsan bak
    bardagin bos tarafiyim
  • barış manço'nun en sevdiğim albümü. kişisel favorilerim söyle zalım sultan, la casa della mamma tulipano ve old pauling ile birlikte, kanımca türk müzik tarihinin en bi kült şarkısı lahburger'i de barındırmaktadır.
  • barış manço ile beraber çalışmış profesyonel müzisyenlerden oluşan taptaze bir grup. görünüşe bakılırsa kıpır kıpır funky bir tarzları var.

    http://www.facebook.com/24ayarmuzikgrubu
  • barış manço ve kurtalan ekspresi'nin ahmet güvenç bas-saz, caner bora davul, serdar ertürk üflemeliler, celal güven vurmalı çalgılar, jean jacques falaise klavye kadrosuyla kaydedilmiş 1985 tarihli albümünün adı. 1985 senesinin türkiye'sinde iyi müziğin nasıl yapılabileceğine dair iyi sayılabilecek bir örnektir.
hesabın var mı? giriş yap