• euro 2016 türkiye aday şehir ve statlarının belirlenmesi ile ilgili tartışmalara fenerbahçe spor kulubü tarafından yapılan uzunca bir açıklama da eklendi. hayırlı uğurlu olsun.

    --- spoiler ---

    türkiye, euro 2016'ya aday oldu; tff 2009 uefa finali'nin oynandığı fenerbahçe şükrü saracoğlu'nu aday stadyumlar arasında göstermedi!

    euro 2016 adaylık başvurusu çerçevesinde, tff'nin organizasyon logosunun tanıtıldığı ve maçların oynanacağı statların açıklandığı toplantı, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilmiştir. organizasyonun gerçekleştirileceği stadyumlar arasında 2009 uefa kupası finali'ne ev sahipliği yapmış, ülkemizin en modern ve en güzel stadyumu olan fenerbahçe şükrü saracoğlu stadyumu'nun yer almaması bizleri son derece şaşırtmıştır.

    üzülerek ifade etmek isteriz ki, bu durum, bugünkü tff'nin yönetim anlayışının geldiği noktanın kamuoyu tarafından anlaşılması bakımından son derece iyi bir örnektir. bu kararın alınmasında yoğun çabaları olduğunu bildiğimiz, tff genel sekreteri ahmet güvener'in ve genel sekreter vekili orhan gorbon'un profesyonel yöneticiler olarak, kulübümüze karşı asla tarafsız olamayacakları bu karar ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. önce ulusal basına, kasıtlı olarak stadımızın çevresinde otopark sorunu olduğu şeklinde haberler sızdırılmış, bu şekildeki haberler hemen sonrasında tff tarafından yalanlanmış ve sonuçta kamuoyu geçtiğimiz hafta açıklanan karara hazırlanmıştır. bugün proje ve çizim safhasında olan (aday) stadyumların, euro 2016'ya hazır olacağına inananların, stadımızın çevresindeki bugünkü otopark sorununun 2016'ya kadar çözülemeyeceği gerekçesi ile aldıkları karar ciddiyetten ve objektiflikte uzaktır. bunun da ötesinde, tff tarafından alınan karar, 2009 uefa kupası finali'nin stadımızda oynanmasına karar veren uefa'nın stadımızın yeterliliği konusunda aldığı kararın inkarı niteliğindedir. tff başkanı sayın özgener tanıtım konuşmasında, "türkiye'nin son olarak, 2009 uefa kupası finali'ni düzenleyerek uluslararası organizasyonlardaki rüştünü ispat ettiğini" söylemiş, ancak ne var ki tff'nin rüştünü ispat ettiği final maçının oynandığı stadyum olan fenerbahçe şükrü saracoğlu stadyumu, euro 2016 finalleri'nin oynanacağı stadyumlar arasına girememiştir. bu durum karşısında bizler, tff'nin rüştünü ispat ettiğine ilişkin tff başkanının iddialı açıklamalarına şüpheyle bakmaktayız. kuvvetle muhtemeldir ki, bu açık çelişki üzerine her vesileyle stadımıza olan beğenisini açıklayan başta sayın m. platini olmak üzere uefa yetkilileri de tff'nin rüştünü ispat ettiğine dair, sayın başkanın açıklamasına itibar etmeyeceklerdir.

    tff'nin adaylık başvurusunun değerlendirileceği, mayıs 2010 tarihinde uefa tarafından başvurunun kabul edilmesi halinde ve ancak bu tarihte başlansa bile en geç 2016 yılında stadımızın çevresindeki otopark sorunu kalıcı olarak kolaylıkla çözülebilecek bir durumken, bugün mevcut çevresel durum, stadımızın euro 2016'da ev sahipliği yapacak stadyumlar arasında olmamasına gerekçe olarak gösterilmiştir. hal böyleyken henüz tek bir kazma vurulmamış stadyumların euro 2016'ya hazırlanmasının bir sorun olarak görülmemesi ise tam bir çelişkidir.

    spor kamuoyu, konuyla alakalı olarak aşağıdaki soruların cevaplarını öğrenme hakkına sahiptir.

    -organizasyona ev sahipliği yapacak şehir ve stadyumların, organizasyon komitesi tarafından belirlenmesinde hangi kriterler etkili olmuştur? stat ve şehir seçiminde dikkate alınan yegane kriter büyük oranda seçilen stat ve şehirlerin tff yönetim kurulu başkan ve üyelerinin yaşadıkları şehirler olmaları mıdır?

    ***

    -en az seçilen şehirler kadar potansiyelleri olan trabzon, ş.urfa, diyarbakır gibi şehirler böyle bir organizasyon için ev sahipliği yapmaya neden layık görülmemiştir.? bunun herkesçe kabul edilebilecek mantıklı bir izahı var mıdır? bu iller, 2016'ya kadar hangi kriterleri sağlayamayacağı düşüncesiyle bu organizasyon çerçevesinde yer bulamamıştır?

    ***

    -bu şehirler arasında yedek şehirler varsa, yedek olarak düşünülen şehirleri esas şehirlerinden ayıran ince kriter nedir? bu yedek şehirler, esas şehirler kadar organizasyonu yapma yeterliliğine sahip olarak görülüyorsa neden yedekte tutularak organizasyonun ülkemizin bir bölümünde toplanmasına karar verilmiştir? bu durum, organizasyonun alınması halinde büyük yatırım olanaklarına kavuşacak aday şehirlerin seçiminde tff başkan ve yönetim kurulu üyelerinin ne denli etkili olduklarını göstermez mi?

    ***

    -asya ve avrupa kıtaları arasında uzanan istanbul, ev sahibi adayı olduğu her organizasyonunda "kıtaları birleştiren şehir" imajı ile ön plana çıkmış ve bu güçlü yönü ile aday olduğu her organizasyonda ev sahipliğine seçilmişken, istanbul'un asya kıtasında bulunan parçasının ve bu parçasında mevcut potansiyelin euro 2016 organizasyonu dışında tutulmasının akla sığan bir izahı var mıdır?

    ***

    -organizasyonun dışında kalan bu büyük alanın kapasitesi ve potansiyeli diğer aday şehirlerin toplamından daha büyük değil midir? bu durum hangi objektif gerekçe ile komite tarafından göremezden gelinmiştir?

    ***

    -avantajlar ve dezavantajlar bir arada değerlendirildiğinde, fenerbahçe şükrü saracoğlu stadyumu'nun bu organizasyonun türkiye'ye alınmasına ve başarılı ile organize edilmesine sağlayacağı büyük fayda nasıl olmuş da göz ardı edilmiştir?

    ***

    -organizasyon komitesinin, adaylık sürecindeki bütçesi nedir? euro 2008 ve euro 2012 adaylık süreçlerindeki bütçeler ile kıyaslanırsa euro 2016 adaylık bütçesi euro 2008 ve euro 2012'nin adaylık bütçesinin kaç katı olmuştur?

    ***

    -euro 2016 organizasyon komitesinin içinde bulunan sayın ahmet güvener ve sayın orhan gorbon, stadyum inşaatı ve renovasyon projeleri ile spor organizasyon, danışmanlık, araştırma, inceleme konularında faaliyet gösteren bir büyük yabancı şirketin türkiye temsilciliğinde bulunmuşlar mıdır? halen bu temsilcilikleri faaliyette midir? bu temsilcilikleri üzerinden tff'ye herhangi bir iş yapmışlar mıdır?

    ***

    -2009 uefa kupası finali'nin organizasyonu işi, sayın ahmet güvener'in tff genel sekreteri olduğu dönemde, başka bir teklif alınmaksızın, tff tarafından, dışarıdan sayın orhan gorbon'un sahibi olduğu bir şirkete verilmiştir. bu şirketin, başka bir teklif alınmaksızın, bu önemli işi almasını sağlayan üstün yönü nedir? sayın orhan gorbon'un bu şirketine, tff tarafından söz konusu organizasyon ile ilgili ne kadar ücret ödenmiştir?

    ***

    -euro 2016 organizasyonu kapsamında yapılması planlanan stadyumların, mimari konsept proje işi için teklif veren şirketlerin arasında sayın ahmet güvener ve sayın orhan gorbon'un halen türkiye temsilcisi oldukları şirkette var mıdır? bu şirketin verdiği teklifin tutarı nedir? söz konusu iş, bu şirketin teklifinin şüpheli görülmesi üzerine çok daha düşük bir fiyatla başka bir şirkete verilmiş midir?

    ***

    -euro 2016 için büyük ölçüde yeni bir mimari uygulama ya da yenilemeye ihtiyaç bulunmayan, "hazır bir stadyum durumunda" olan fenerbahçe şükrü saracoğlu stadyumu'nun euro 2016 için düşünülmemesinde bu durumun herhangi bir etkisi olmuş mudur?

    yetkililerden, kamuoyunun aydınlatılması adına bu soruların cevaplanmasını bekliyoruz.

    fenerbahçe spor kulübü

    http://fenerbahce.org/…08/detay.asp?contentid=18123
    --- spoiler ---
  • anti-fenerbahçeli'ler tarafından bile şu anda ülkemizin en iyi futbol stadı olarak kabul edilen fenerbahçe şükrü saracoğlu stadyumu'nun garip bahanelerden dolayı aday statlar arasında yer almadığı garip bir adaylık süreci. karadeniz, doğu ve güneydoğu bölgelerinin bir kez daha üvey evlat muamalesi görmesi bile tüm türkiye'nin partisi olmakla övünen akp'nin ve tff'nun utanmaları için yeterli bir sebeptir. fenerbahçe'nin resmi sitesi'nde bugün sorulan sorularda ise organizasyondaki çelişkilere dikkat çekilmiştir.
  • oncelikle uefa bana sorsa kayitsiz sartsiz tum maclari inonude oynatirim ama velakin yazilmis cok eksigi gedigi var. ben hem yukarda hemde fenerbahcenin sitesinde. ve sonuc olarak sukru saracoglunda mac oynanmasi akla yatabilecek bir aciklamasi yok. deniliyor ki ataturk ve tt arena 2016 da daha iyi olacak, cunku eksikleri tamamlanacak, ondan bu iki stat secildi. simdi benim aklima gelen bir iki soru var madem suanda turkiyedeki en iyi stat sukru saracoglu niye suanda var olan en iyi stadin eksikliklerini tamamlamak yerine cok daha fazla parayi olu bir stada yatiracaz, eve stadin bazi eksikleri var, stad icindeki konfor ve diger stad ici eksikliklerin maliyeti sanirsam ataturke yapilacak yatirimdan az olur. gelelim stad disina sukru saracoglu kadikoyun gobeginde yer alan belkide besiktasin stadi ile birlikte hicbir ulasim problemi olmayan bir stad. park yeri sorunu varmis, isteyen eski sali pazarinin altina en moderninden bir kapali otopark yapar ustune taraftarlar icin kurulacak fan alanlari yapilir. gelelim bir baska noktaya stattan cikip kadikoy sahile, moda'ya, uskudar, koruya hatta cok kolayca karsiya taksime gecmek mumkun iken ataturkden ayni yerlere gelmek ne kadar surer istanbul trafiginde hepimiz iyi biliyoruz. son olarak belediye ulasimini filan tamamlayacak diye dusunuyorsaniz, turkiye cografyasindan baya uzak kalmis bulunmakdasiniz demektir. ayrica madem istanbulun en onemli pazarlama tekniklerinden biri iki kitayi bilestirmesidir, bu organizasyondaki statlardan biri mutlaka anadolu yakasinda olmalidir, bunun takim tutmak ile gicikla federasyona ters gitmek ile alakasi yoktur. suana kadar milyon dolarlari yemis bir stada daha fazla olu yatirim yapilacagina, isleyen ve cevresinde ekonomik faydayi maksimuma cikaracak bir stadin eksiklerini tamamlamak daha akilci bir yoldur heleki bu stat suandaki en iyi stadinsa eksikleri digerine gore daha az artilari daha fazla bu kesinlikle boyle olmalidir.
  • isviçreli bilimadamlarının yaptığı araştırmaya göre adaylık şeysinde şükrü saracoğlu'nun yer almamasıyla fenerbahçe'nin ne kaybediyor, tt arena'nın yer almasıyla galatasaray'ın ne kazanıyor halen bilinmiyor. en azından ben bilmiyorum. bana yazın. (gerçek. mesaj atın olum niye bu kavga)
  • istanbul'dan sadece 2 stadyum olması kuralına dayanarak saraçoğlu'nun dışarıda bırakıldığı organizasyon adaylığıdır.

    bunun tek sebebi şampiyonlar ligi finali'ne ev sahipliği yapmış stadın uefa kupası finali'nin yapıldığı stada tercih edilmesidir.

    -mantıklı mıdır?
    +evet.

    -peki oraya stad yapanın?
    +ben sami yen çocuğuyum dağbaşını neyleyim, buraya stad yapanın....
  • sanırım kimi insanlar tarafından yanlış anlaşılmış: euro 2016'ya fenerbahçe değil, türkiye adaylığını koydu.

    şimdi arkadaşlar, uefa kapı gibi "tournament requirements"(turnuva koşulları) diye bir pdf yayınlamış. istediğiniz gibi açıp bakabiliyorsunuz. bizi ilgilendiren kısım 60. sayfada başlıyor.

    istenen minimum stad kapasiteleri:
    2 tane en az 50.000 kişilik (birinin en az 60.000 kişilik olması tercih edilir)
    3 tane en az 40.000 kişilik
    4 tane en az 30.000 kişilik stad istiyor uefa.

    en has maçların* haliyle istanbul'da oynanacağı düşünüldüğünde, en yüksek kapasiteli iki stadın istanbul'dan seçilmesi gerektiği apaçık ortada.
    uefa'nın listelediği dokuz tane koşul var. bizi asıl ilgilendiren bunların iki tanesi.
    -stad koşulları : stadyumun yeri, ulaşım imkanları, çevre düzenlemesi, stad zemini, stad kapasitesi.
    -seyircinin seyir zevkinin sağlanması ve rahatı için gerekli tesislerin kurulması.

    yazılı bir kural mı bilmiyorum ama şu çok net biliniyor: uefa şehir içindeki stadlara onay çok zor veriyor. euro 2008'deki stadlara bakın, hepsinin etrafında yeterince geniş yaşam alanları var. euro 2016'da basın için istenen 7000 m2, firmalar* için istenen 1000 m2 stad dışı alan var. yanlış hatırlamıyorsam uefa finali için gelen yayın arabaları zor yerleşmişti. deniyor ki 2016'ya kadar çevre düzenlemesi yapılır. tabi ki yapılır yapılmasına ama stad çevresinde bulunan evlerin çoğunu istimlak etmeniz lazım. uzmanı değilim bu işin ama olimpiyat için harcanacak para bunun yanında cüce kalabilir. stad zemini ve kalabalık maçlarda yaşanan sorunlar şu an önemli olsa da, 2016 için şu an eleştiri yapmak haksızlık olur.

    ikinci önemli sorunumuz seyirci*. uefa bizi adam yerine koyuyor sevgili suserlar. herkesin bilet aldığı koltuğa oturmasını, her koltuğun numaralandırılmasını şart koşuyor. burada asıl önemli olan c-value denilen değer. grafiklerden anladığım kadarıyla, önünüzde oturan kişinin alnı ile sizin görüş açınız arasındaki yükseklik. bu değerin euro 2016 için 9 cm olmasını şart koşuyor uefa. fakat şu an dünya üzerinde bu değeri sağlayan bir stad yok. yapılan tt arena'nın bile c-value'su 6 cm civarında, ki bu değer allianz arena, emirates stadium gibi stadlarla aynı seviyede. geçenlerde "10.000 koltuk bozuk rererörörö" diye ümüğümüzü sıktıkları konu buydu. maç için stada 2 saat önceden gelip, maç sonuna kadar ayakta dikilen bizler için ütopik şeyler bunlar tabi ama adamlar istiyor işte. şükrü saraçoğlu'nun reddedilmesindeki başlıca nedenlerden biri de bu değerlerin çok altında kalınmasıydı. kadir has stadında da aynı sorun var, nasıl çözecekler bakalım.

    kendi hayallerime gelirsem. keşke lanet olası olimpiyat stadıyla uğraşılmasa, cennet gibi yerde olan inönü stadyumu'na kaynaklar aktarılsa, yeni stad yapılsa. aslında yazacak onlarca şey var. özellikle "host city promotinal plan" başlığı altındakiler bence çok daha önemli. şehirlerin böyle kıç kıça seçilmesi hakkında fenerbahçe'nin sorduğu soruların cevaplanması gerekiyor. az da olsa umudum var bu turnuva için. umarım gerçekleşir.

    tl;dr: şükrü saraçoğlu anlatıldığı gibi bir tek park sorunu yüzünden bu durumda değil. işin başka boyutları da var.
  • biraz daha oynama yaparak şanlıurfa gap arena stadını da listeye eklemek gerek bence. kayseri'nin yerine trabzon'u eklemek değilde kayseri'nin yanına trabzon'u eklemek lazım. diğer ülkeler 12-13 stat belirlerken bizim belirlediğimiz stat ve şehir sayısı çok az.

    şöyle oldu:

    http://i49.tinypic.com/jv3xa1.gif

    bonus: erzurum
  • 5 yıldızlı otel sayılarına göre hareket ediyorsak eskişehir'de sadece bir tane var. ayrıca "o şehirde adam gibi futbol takımı yok" demek pek mantıklı değil zira topraktan bitmiyor bu futbol takımları. kurulacak tesislerin bölge futboluna da çok katkısı olacaktır.

    edit: şu "5 yıldızlı otel" mevzusu zamanında bir üst sırada yer alan ama şu anda silinmiş olan "erzurum'da kalacak yer mi var?" sonuçlu entrye adanmıştır. yani bu entryde ona cevaben "bence bu işler otelle olmasın, kültürle olsun." demeye çalışılmıştır. asıl demek istenen saten #17636111 nolu entryde söylenmiştir*.
  • eskişehir'in adaylığı en çok hakeden şehir olduğu aşikar. neyse ki tff yöneticileri masa başında karar almamış, gezip görüp karar vermişler. aslında eskişehir kötü şehir 5 yıldızlı otelide az gelmeyin* bence trabzon'a yerleşin hem kolbastısıda var.
  • bence kafadan bir deneme başvurusu bu. şu hali resmen adamlara teklif olarak "yapıcaz abi" demek. ne stat var, ne kamuoyu hazır. biz de adayız denmiş.

    bence bu başvurularda eleştiriler alınarak şimdiden bir sonra ki başvuruya hazırlanılmasında fayda var. hazır organizasyona gayret edilmişken eldeki stat ve şehirlerle bir batı anadolu friendly cup düzenlenilmesi mantıklıdır. yahu insan bir diyarbakırı da koyar oraya. bu insanlar da bir insan yüzü görsün. gezmeye avrupaya gidemeyenlere bir avrupa gelsin. ora da ferahlar. hemen muhtemel terör eylemlerinden ürkmeye gerek yok derim ben.
hesabın var mı? giriş yap